2014. november 19., szerda

Tojásmentes paleo "túrós"

Citromszelethez hasonlót szerettem volna sütni, erre "túrós" lett belőle, de, mint tudjuk, a véletlenekből gyakran születnek jó dolgok. :)  Ezt a tojásmentes süteménylapot bármilyen töltelékkel el lehet készíteni, Szafi blogján találtam.

Hozzávalók:
Laphoz:
-5 g útifűmaghéj
-150 ml víz
-7 g kókuszolaj
Mindezt összekevertem és állni hagytam pár percig.
-20 g eritrit
-1 kk. fahéj
-szódabikarbóna, almaecet
-30 g kókuszreszelék
Hozzáadtam a vizes részhez és összeturmixoltam.
-50 g kókuszliszt
Ezt is hozzákevertem a masszához és turmixoltam. A pépet téglalap formában elsímítottam egy sütőpapíros tepsiben és megsütöttem, amig a széle kicsit barnulni kezdett.

Krém:
-200 g kókuszkrém
-1 citrom leve
-2 ek. útifűmaghéj
-20 g xilit
Mindent összekevertem és állni hagytam. Egy túrós-joghurtos ízű és állagú krém lett a végeredény.
A tésztalapot három részre vágtam és két réteg krémmel rétegeztem. Hűtőben tovább szilárdult és jól összeállt. (17,5 g CH össz.)

2014. november 16., vasárnap

Reform fahéjas csiga - 28. SAD!

A 28. Süss, Alkoss, Díszíts!  házigazdája Kabóca, aki a "Csábító fahéj" címet adta a fordulónak. Végre ismét valami, amit én is fogyasztok (az előző fordulóról sajnos lemaradtam, mert nem eszem mézet), ráadásul nem is ritkán. Majdnem minden édességembe kerül egy kis (vagy sok) fahéj, amiről jó tudni, hogy szabályozza a vércukorszintet, az inzulinreakciót és gyorsítja az anyagcserét. És az illata maga a karácsony!
Most egy fahéjas csigát készítettem, amit már rég ki szerettem volna kísérletezni, de remélhetőleg még előrukkolok egyébbel is a határidőig.

Hozzávalók:
-50 g kókuszliszt
-100 g mandulaliszt (nem zsírtalanított)
-60 g barnarizsliszt
-2 tojás
-30 g kókuszzsír
-30 g kókuszkrém (sűrű kókusztej)
-25 g eritrit
-1 kk. fahéj
Ezt mind jól összegyúrtam, ennyi az egész. :)

Töltelék:
-10 g kókuszzsír
-20 g kókuszkrém
-10 g eritrit
-2 tk. fahéj
-2 tk. útifűmaghéj
Ezeket is összedolgoztam, sűrűbb lekvár állagú krémet kaptam.
A tésztát sütőpapíron kinyújtottam, megkentem a fahéjjas krémmel és óvatosan feltekertem a papír segítségével. Legközelebb megpróbálom vékonyabbra nyújtani. 6 részre vágtam, a csigákat 30 percig sütöttem. Nagyon finom illat lett az egész lakásban. :) (72 g CH összesen, 12 g CH/db.)