2014. november 4., kedd

Mandulás cukkinitekercs, avagy bájgli light :)

Persze a bájgli nem is annyira a lisztes tésztájától számít nehéz ételnek, hanem a diós/mákos/mandulás tölteléke miatt, de ez mégis csak egy könnyedebb változat. Ismét a cukkinis piskótához folyamodtam. A tölteléket most nem bonyolítottam, csak darált mandulát használtam, de persze elkészíthető a szokásos édesített, citrom- és narancshéjjal ízesített töltelék is.

Hozzávalók:
-1 reszelt cukkini (300 g)
-40 g hajdinaliszt
-20 g kókuszliszt
-2 tojás
-15 g kókuszzsír
-40 g eritrit
-1 dl víz
-1 ek. útifűmaghéj
-fahéj
-tölteléknek 100 g darált mandula
A cukkinihez kevertem a tojásokat, majd a többit. Kicsit állni hagytam, majd sütőpapíros tepsibe símítottam 1 cm vastagon. Kb. 25 perc alatt megsütöttem. Megszórtam a darált mandulával és feltekertem. (47 g CH)

Vöröslencsés muffin/zsemle

Szeretem a vöröslencsét és szeretem a liszt kiváltós módszereket, legyen szó babról, cukkiniről, paszternákról vagy akár a vöröslencséről. Ezek az alapanyagok, puhábbá és finomabbá teszik a tésztát és jobban össze is áll, mintha csak a gluténmentes lisztet használnánk magában.

Hozzávalók:
-150 g vöröslencse kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzve
-100 g hajdinaliszt
-20 g kendermagliszt
-10 g útifűmaghéj
-2 tojás
-1 dl paradicsomlé
-só
A megfőtt vöröslencsét kicsit állni és hűlni hagytam, hogy szilárduljon közben. Addig a száraz összetevőket összekevertem, majd a lencséhez adtam. Hozzákevertem a tojásokat és a paradicsomlevet, majd még egy picit megsóztam. Jól összedolgoztam az egészet, majd 6 szilikonos muffinformákba tettem. 3 gombócnak már nem jutott forma, így zsemle lett belőlük. A képen már csak a maradék látható. (153 g CH, 17 g CH/db.)

2014. november 2., vasárnap

Citromos-csokis csíkos puding nem hagyományosan

A puding a régi vasárnapokat juttatja eszembe, amikor nem volt semmi különleges ünnep, hogy egyéb finomság legyen, de azért mégiscsak vasárnap volt. Ilyenkor jött elő a puding: csokis, vaníliás, epres, karamelles... ízesítésű. Nem hiszem, hogy keményítőn és cukron kívül bármi jelentős mennyiségben lenne azokban a porokban. Ebben viszont sok más van, de  az említett kettő nem. :)

Hozzávalók 3 adaghoz:
Citromos:
-200 ml (házi) kókusztej
-1 1/2 citrom leve
-3 tojássárgája
-2 ek. útifűmaghéj
-30 g eritrit
-15 g kókuszzsír
Ezekből az összetevőkből krémet főztem, majd kihűtöttem.

Csokis:
-1 avokádó (175 g)
-2 ek. kakaópor
-20 g eritrit
-1 dl kókusztej
-1 ek. útifűmaghéj
Az avokádót a kókusztejjel együtt botmixerrel pürésítettem, majd elkevertem benne a többi összetevőt. Állni hagytam, amig kicsit sűrűsödött.
A kétféle krémet egymásra rétegeztem, a tetejét megszórtam kókuszreszelékkel. (24 g CH, 8 g/adag)