2014. november 1., szombat

Instant sajtos kenyér

Azért instant, mert nem kell külön sajtot vágni a kenyér mellé, ami kihullhat a szendvicsből, hiszen már eleve benne van. :) Az elkészítése is hamar megy.
Hozzávalók:
-50 g hajdinaliszt
-30 g barnarizsliszt
-2 ek. útifűmaghéj
-1 dl víz
-3 tojás
-100 g reszelt sajt
-szódabikarbóna, citromlé
-só
A tojásokat felvertem a sóval, beleszórtam a reszelt sajtot majd a liszteket, szódabikarbónát, citromlevet. Végül a vízzel kicsit felhígítottam a masszát. Szilikonos formában 30 perc alatt megsütöttem. Megszórható bármilyen maggal vagy zöldfűszerrel. (61 g CH)

2014. október 30., csütörtök

A Caféblogon is!

Létrehoztam a blogom ikertestvérét itt. Így talán mégtöbb emberhez eljut és remélem, hogy ötleteket ad azoknak, akik el vannak keseredve, hogy ha nem ehetnek ezt vagy azt, akkor búcsút mondhatnak a finom ételek élvezetének. :)

2014. október 28., kedd

Marcipános csokitorta

Még tavaly karácsony előtt szemeltem ki ezt a tortát Paleo-ínyenc blogján. Ki is próbáltam egy nagyon leegyszerűsített változatát, ami finom volt, de ronda. Most végre elkészítettem rendes tortaként, persze egyes dolgokat kispórolva belőle. A legnagyobb különbség a piskótában van, mert az a jól bevált cukkinis piskóta receptem szerint készítettem. Sajnos a csokimáz nem sikerült a legszebbre, valahogy nem akart feloldódni a kakaó és az eritrit.


Hozzávalók:
Piskótához:
18 cm-es lapokhoz
-1 db. (275 g) cukkinis lereszelve
-2 tojás
-14 g kókuszliszt
-30 g hajdinaliszt
-10 g kakaópor
-40 g eritrit
-15 g kókuszzsír
-1 ek. útifűmaghéj
-1 dl víz
Előbb a cukkinit és a tojásokat kevertem össze, majd hozzáadtam a többit is. Kicsit állni hagytam, majd sütőpapíron három tortalapot sütöttem belőle.

Marcipánhoz:
-100 g darált mandula
-20 g eritrit
-víz
Annyi víz kell, hogy krémes állagot kapjunk.

Csokikrémhez:
-1 tojássárgája
-1 dl kókusztej
-20 g eritirit
-1 ek. kakaópor
-1 ek. útifűmaghéj
Pudingszerű krémet főztem belőle, majd kihűtőttem.

Csokimáz:
-30 g olvasztott kókuszzsír
-2 ek. kakaópor
-10 g eritrit

Összeállítás: piskóta marcipánkrémmel megkenve, következő piskóta csokikrémmel megkenve, utolsó piskóta csokimázzal leöntve. Hűtőben dermeszteni.
Nagyon csokis, nagyon krémes, igazi karácsonyi tortának való. (66 g CH)

2014. október 27., hétfő

"Krumplis" pogácsa

Ez a recept a Pillecukor blogról származik. Legalábbis nagyjából. :) Már rég kinéztem magamnak ezt a receptet, el is készítettem egy hasonlót édesburgonyával. Most jön a paszternákos változat.

Hozzávalók:
-500 g paszternák
-3 tojás
-125 g szezámliszt
-125 g csicseriborsóliszt
-só, bors, paprika, egyéb fűszerek ízlés szerint
-tökmag/napraforgómag a szóráshoz
A paszternákot kuktában 20 perc alatt megfőztem, a tojásokkal együtt botmixerrel pürésítettem és hozzákevertem a liszteket, fűszereket. Jól összegyúrtam, szilványi golyókat formáztam belőle, magokat nyomkodtam a tetejére és sütőpapíron megsütöttem 25 perc alatt. 23 nagyon finom puha pogácsa lett, kicsit érződik rajta a paszternák íze. (177 g CH, 7 g/db.)