2014. október 18., szombat

Hamis paleo túrós lepény

Arra már röjöttem, hogy a kókusz liszt vagy reszelék citrommal kombinálva nagyon élethű túrós ízt eredményez. Cukkinivel viszont könnyebb is lesz az állaga. Az eredeti recept innen származik, de peresz változtattam rajta.

Hozzávalók:
-1 cukkini (150 g) lereszelve
-25 g kókuszliszt
-25 g kókuszreszelék
-2 citrom leve
-3 tojás
-10 g kókuszzsír
-40 g eritrit
Előbb a folyékony részt elkevertem, majd hozzáadtam a szárazat. Sütőpapírral bélelt tepsiben 30 perc alatt megsütöttem. A felvágással kicsit várni kell, hogy hűljön, mert könnyen szétesik. (19 g CH)



Csicseri-kókusz kenyér

Ilyen állat márpedig nincs. :) De, mostantól van és nagyon finom is, amellett, hogy egész pofásan néz ki.

Hozzávalók:
-140 g csicseriborsóliszt
-20 g kókuszliszt
-17 g kókuszreszelék
-10 g lenmagpehely
-3 ek. útifűmaghéj
-só
-1 tojás
-250 ml víz a tojással együtt
-szódabikarbóna, citromlé
Külön edényben összekevertem a száraz részeket, külön a vizes részeket, a szódabikarbónával együtt, majd összeöntöttem. Állni hagytam 15 percig, majd kis kenyeret formáztam belőle. Elég sokáig kell sütni, legközelebb talán kevesebb vizet teszek bele. Az elején nagy lángon sütöttem, majd kis lángon szárítottam, amig megkopogtatva jó hangja lett és kívül guszta kérge. (95 g CH)



2014. október 17., péntek

"Gundel palacsinta" csicseriborsóliszttel, tojás és tej nélkül

Elég merész dolog Gundel palacsintának nevezni ezt a képződményt, majdnem semmi sem az, mint ami az eredeti receptben, habár palacsinta, dió és csokikrém van benne. Elég sok jót olvastam a csicseriborsóról és a belőle készült lisztről is. Sok rostot tartalmaz, a hagyományos liszthez képes több fehérjét, alacsony a GI-je (glikémiás index) és a GL-je (glikémiás terhelés) is, ezek alapján lassú felszívódású szénhidrát. A boltban kapható liszt majdnem olyan finom őrlésű, mint a fehér búzaliszt, ezért kicsit elbizonytalanodtam, ezért olvastam utána. Mikor bekevertem a palacsintatésztát, megkóstoltam, és kicsit megijedtem, mert nagyon erős nyers bab/lencse/csicseriborsó íze volt, de szerencsére teljesen eltűnt a sütés során. Borzasztó egyszerű recept és nagyon laktatós a végeredmény.


Hozzávalók:
7 palacsintához:
-100 g csicseriborsóliszt
-200 ml víz
-1-2 ek. olívaolaj
-2 ek. eritrit
-fahéj
-csipet só
Pár órát állni hagytam, majd palacsintákat sütöttem belőle.

Töltelék:
-60 g darált dió
-2 tk. eritrit

Csokiszósz:
-1 avokádó (150 g)
-100 ml kókusztej
-2 ek. kakaópor
-2 ek. eritrit
-víz
Az avokádót pürésítettem, minden egyébbel összekevertem botmixerrel.
A palacsintákat megszórom a diós töltelékkel, összehajtogatom és leöntöm a csokiszósszal. (Mindenestől 88 g CH, 12,5 g CH/palacsinta)


2014. október 16., csütörtök

Kenyér válogatás a Kenyér Világnapjára

Íme a legjobben sikerült kenyér kísérleteim az elmúlt évből:
http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2014/10/szezamlisztes-paleo-kenyer-kenyer.html

http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2014/10/majdnem-paleo-soklisztes-kenyerkek.html


http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2014/09/paleo-lenmagpelyhes-mini-bagettek.html

http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2014/07/guszta-gm-buci.html

http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2013/11/cukkinis-quinoas-zsomle.html

Szezámlisztes paleo kenyér a kenyér világnapjára

Rita konyhájában találtam rá erre nagyszerű paleo kenyérre. Nagyon finom és igazi kenyérre hajazó lett, csak az vele a problémám, mint minden paleo kenyérrel, hogy nem lehet megúszni egy tojással vagy tojás nélkül a készítését és hogy a maglisztek nem éppen diétásak, ha csak nem sikerül olajtalanított változatot szerezni, ami viszont sokkal drágább. Én nem is tudom, hogy milyen szezámlisztet használtam, mert még fel sincs rajta tüntetve semmi. :( Értem én, hogy meló van vele, amig kivonják belőle az olajat, de mégiscsak kevesebb tápanyagért fizet úgy többet az ember... Meg mostanában arról is elég sokat olvastam, hogy a maglisztek sem a legjobbak, de ez elég bonyolul dolog. Nyers zöldségen kellene élni és húson, vagy mi. Na de térjünk a receptre, mert mindezek ellenére nagyon szeretem a végeredményt!
Hozzávalók:
-100 g szezámliszt
-25 g lenmagpehely
-20 g kókuszliszt
-20 g útifűmaghéj
-1 tk. só
-1 csapott tk. szódabikarbóna
-3 tojás
-150 ml víz
-1 tk. citromlé
-1 ek. olaj
Külön-külön edényben összekevertem a száraz és folyékony összetevőket, a szódabikarbónát is a tojásokkal, amiket kézzel felvertem. Összetöltöttem, összekevertem és állni hagytam 10 percig, majd kenyeret formáztam belőle, bevagdostam a tetejét és tökmagot nyomkodtam rá. 10 percig magára kell sütni, majd újabb 30 percig egy pohár víz társaságában. Az én beteg sütőmmel tovább tartott. (20 g CH össz.)





2014. október 14., kedd

Paleo házi csoki kókusztejjel

Mire nem sarkallja az embert egy megbontott kókusztej! Az a furcsa, hogy eddig kétszer próbáltam házi csokit készíteni még a régi alapanyagokból, de soha nem sikerült, ez meg, láss csodát, egyből!
Hozzávalók:
-4 ek. kakaópor
-30 g eritrit
-100 g vaj
-10 g kókuszzsír
-100 ml kókusztej
-60 g kókuszliszt
A kakaóport, az eritritet és a kókusztejet összekevertem, összeolvasztottam a vajjal és a kókuszzsírral, majd a tűzről levéve hozzákevertem a kókuszlisztet. Alufóliával bélelt szilikonformába tette, ebből könnyű volt kivenni, mikor pár óra múlva megszilárdult a hűtőben. Kockákra vágtam. (21 g CH össz.)


Almahab mandulás omlós sütivel saját képre fomálva- 6. Szakácsmustra (Hugh Fearnley-Whittingstall)

Ahogy reméltem, el tudtam készíteni még egy szimpatikus receptet erre a fordulóra. Vannak benne változtatások, de a lényege megmaradt. :) Itt találtam az eredeti receptet, aminek csak felét készítettem el, egyes alapanyagokat mással helyettesítve.
Hozzávalók nálam:
-250 g (1 nagy) alma
-fél citrom leve
-75 ml kókusztejszín
-2 ek. útifűmaghéj

-50 g darált mandula
-50 g hajdinaliszt
-50 g puha vaj
-25 g eritrit
-fahéj
-só
A tészta összetevőit összegyúrtam, hosszúkás hasábot formáztam belőle és fél centis darabokra vágtam. Az eredeti receptben kinyújtva van. 20 perc alatt megsütöttem. A krémhez az almát lereszeltem és elkevertem a többi hozzávalóval és már készen is volt kétrészes desszert! (Keksz: össz. 44 g CH)



2014. október 12., vasárnap

Gluténmentes "tejbegríz"

Én magam sem hiszem el, hogy ilyen jól sikerült eltalálni az ízét! A citromos-kókuszos pöfetegnél említettem, hogy nagyon emlékeztet az íze a grízkockáéra, innen jött az ötlet, hogy hasonló összetevőkkel talán kivitelezhető lehet egy gluténmentes tejbegríz.
Ha  a barnarizslisztet mandulaliszttel vagy további kókuszliszttel helyettesítjük, akkor elkészíthető paleo változatban is.
Hozzávalók (1 nagy vagy 2 kis adag):
-20 g kókuszreszelék
-20 g barnarizsliszt
-10 g kókuszliszt
-50 g kókusztej (súlyra mértem)
-40 g eritrit
-10 g útifűmaghéj
-1 tojás
-víz
-fahéj
Mindenképp több összetevője van, mint egy hagyományos tejbegríznek, de nem nehezebb elkészíteni. A száraz részt elkevertem, hozzáadtam a kókusztejet, a tojást és annyi vizet, hogy tejbegríznél hígabb legyen, mint kb. a tejföl. Kis lángon megfőztem, így besűrűsödött. Házi, mindenmentes szilvalekvárral és fahájjal tálaltam, megvolt az igazi ovis feelig. :)
(Update: tojás nélkül is elkészítettem, nem érzek különbséget.)