2014. október 9., csütörtök

Cukkinis rakott palacsinta

Több helyen is láttam mostanában cukkinis palacsintát. A pufisága engem nagyon emlékeztet a csúsztatott, rakott palacsintára, ezért gondoltam, hogy ilyen formában készítem, csak sósan.
Hozzávalók:
-1 db. (280 g) cukkini reszelve
-40 g szezámliszt
-85 g hajdinaliszt
-2 tojás
-3 dl víz
-só, fűszerek
-2 ek. útifűmaghéj
-pici kókuszolaj a sütéshez
Töltelékhez:
-130 g reszelt sajt
-75 g sós vízben főtt vöröslencse
A palacsinta hozzávalóit összekevertem és egy órát állni hagytam. Kis serpenyőt használtam, így 9 palacsintám lett. Ezeket vöröslencsével megkenve és sajttal megszórva egymásra rétegeztem. A tetejét megszórtam egy kis pirospaprikával. (110 g CH)



Citromos-kókuszos pöfeteg - 19. Blogkóstoló

A Blogkóstoló jelenlegi házigazdája Gabi, a Fűszermánia blog tulajdonosa, aki Ildikó konyháját sorsolta ki nekem. A citromos-kókuszos pöfetegre esett a választásom, mivel pont most készítettem házi kókusztejet, amiből megmaradt a sok reszelék, amit pár napon belül fel kell használni. Így, hogy a reszeléket is felhasználhatom, olyan, mintha a semmiből készíteném a kókusztejet. :) A sütihez barnarizslisztet használtam, kevesebbet, mint ahogy az eredeti recept írta, mert úgy vettem észre, hogy a barnarizsliszt több nedvességet vesz fel.
Hozzávalók nálam:
-40 g kókuszzsír
-40 g eritrit
-2 tojás
-1 citrom leve
- 125 g barnarizsliszt
-90 g kókuszreszelék
-csipet só
-fahéj
A kókuszzsírt az eritrittel, a tojásokkal és a citromlével habosra kavartam majd hozzáadtam a száraz összetevőket. Pár órát állni hagytam (hűtőben a kókuszzsír megkeményedik, így inkább meleg helyen kell  tartani), majd diónyi gombócokat formáztam belőle. Megsütöttem és megszórtam fahéjjal. Szerintem az íze kísértetiesen hasonlít a grízkocáéra. :)  20 db. lett. (96 g CH, 4,8 g CH/db.)

2014. október 8., szerda

Majdnem paleo soklisztes kenyérkék

Épp csak egy kis hajdinaliszt  van benne, az összes többi paleo. Nagyon finom lett, főleg a kókuszlisztnek közönhetően. Elkészíthető tojás nélkül is, akkor több víz és útifűmaghéj vagy lenmag kell bele. Általában nem szoktam ilyen bonyolult kenyereket, zsömiket sütni, hanem egy gluténmentes, nem paleo, nagyobb CH tartalmú, lassú felszívódású lisztet használok (hajdina, barnarizs, quinoa) és hozzá kisebb adag paleo lisztet vagy őrleményt, ami növeli kicsit a mennyiséget (kókuszreszelék, lenmag, szezámmag, kendermag).
Hozzávalók:
-50 g kókuszliszt
-30 g kendermagliszt
-30 g hajdinaliszt
-60 g szezámliszt
-4 tojás
-1 ek. lenmagpehely
-só
-2 dl víz
-10 g útifűmaghéj
-5 g chia mag
-szódabikarbóna, ecet
A lenmagpelyhet és a chia magot a vízbe  áztattam, amig a többit összekvertem, majd jöhetett a vizes gezemice is. 8 kis bagettet formáztam, 50 perc alatt megsütöttem. Elvileg sokkal hamarabb kész kellett volna lennie, de hiányzik a kályhám alja és a hő elillan. (6,25 g CH/db.)

2014. október 7., kedd

Kakaós-mandulás hajdinakeksz

Kezdődik a kekszek, kis teasütemények szezonja. Hajdinalisztből még nem készítetttem ilyesmit, most kakaósan próbáltam ki.
Hozzávalók:
-150 g hajdinaliszt
-2 ek. útifűmaghéj
-50 g darált mandula
-25 g kakaópor
-50 g kókuszzsír
-40 g eritrit
-2 tojás
-fahéj
-szódabikarbóna
 Csak mindent össze kell dobálni, jól összegyúrni, majd diónyi gombócokat formálni és kicsit ellapítani őket. 31 db. lett ebből az adagból. (114 g CH össz.)

Tökmagos lángos - 6. Szakácsmustra (Hugh Fearnley- Whittingstall)

A Szakácsmustra 6. fordulójában egy újabb, számomra eddig ismeretlen, szakácsot ismerhettem meg Hugh Fearnley- Whittingstall személyében, Süti Süni jóvoltából. Sok receptet átbogarásztam, de, ahogy megtöbbször történik, nem találtam olyan receptet, amit alapvető változtatások nélkül elkészíthetnék magamnak. Már arra gondoltam, hogy ismét teljesen ki kell forgatnom önmagukból a recepteket, ami számomra jó szórakozás, csak épp a játék lényege vész el, mikor ráleltem erre a hajdinalisztes "lángosra". Csak annyit változtattam rajta, hogy kihagytam a mézet és sósan készítettem el az eredeti mennyiség felét.

Hozzávalók:
-125 g hajdinaliszt
-szódabikarbóna
-só
-140 ml víz
-1 tojás
-15 ml kókuszolaj, plussz a sütéshez
-25 g tökmag
Az összetevőket elkevertem és állni hagytam 1 órát. Serpenyőben felforrósítottam egy kevés kókuszolajat, a tésztából kis lepényeket formáztam és mindkét oldalukat kisütöttem. A recept szerint 6-7 cm-es korongokról van szó és 1-2 percig kell sütni mindkét oldalukat. Ebből az adagból nekem 10 lángoska jött ki. (83 g CH) Nagyon guszta lett!