2014. október 2., csütörtök

Csicseriborsós körözött

Laktató zöldségkrém szendvicsre vagy zöldség mellé.
Hozzávalók:
-150 g csicseriborsó
-150 g reszelt murok
-kb. 50 ml sűrű paradicsomlé
-1 ek. olívaolaj
-só, bors, pirospaprika
A csicsriborsót 22 órát áztattam, de elég egy éjszakát is. Sós vízben megfőztem, majd botmixerrel pürésítettem. Összekevertem a  többi összetevővel, fűszereztem, pizza fűszerkeverékkel megszórtam. (80 g CH)

Babpiskótás, avokádókrémes csokitorta

A babos, lisztmentes, kakaós piskóta a kedvenceim közé tartozik, mert olyan krémes, brownie-s állaga van. Készítettem már magára és diós krémmel is. Most egy egy másik kedvenccel, az avokádós csokikrémmel kombináltam, ez lett a vakáció búcsúztató tortám.

Hozzávalók:
Piskóta az eredeti recept szerint készült, csak édesítőnek eritritet használtam
Krémhez:
-1 avokádó (140 g)
-2 dl házi kókusztej
-2 ek. kakaópor
-2 ek. útifűmaghéj
Az avokádót botmixerrel pürésítettem, hozzákevertem a többit, állni hagytam, amig kicsit besűrűsödött.
A piskótát három részre vágtam és megtöltöttem a krémmel. (56 g CH)



Kókusztej házilag

Egyszer már próbáltam házi kókusztejet készíteni, de talán nem áztattam elég sokáig a kókuszreszeléket, utána meg nem szűrtem le rendesen, mert vízízű és darabos volt. Most Mindenmentes Nóri receptje alapján készítettem el, ennek finom kókuszos íze van.
100 g kókuszreszeléket és 800 ml vizet használtam. Nekem kicsit több, mint 600 ml kókusztej lett az eredmény. A tej egy részét a babos-avokádós csokitorta krémjéhez használtam fel, a megmaradt kókuszreszelékből pedig egy kevert sütit készítettem.

Legjobban sikerült receptek 1

Egy évnek kellett eltelnie, hogy igazán megismerkedjek a gluténmentes lisztekkel és felfedezzem, miből mit lehet a legjobban elkészíteni. A cukor, a tej és a fehér búzaliszt mellőzésében már lassan 3 éves gyakorlatom van. Szerencsére nekem nem volt nehéz a váltás, mert szeretek kísérletezni, úgy alapanyagokat felfedezni, egészségesen finomat enni (és kilógni a sorból...). Arra gondoltam, hogy összegyűjtöm a legjobban sikerült recepteket, amiket már sokszor elkészítettem és a kedvenceim lettek és azokat is, amiket nem készítettem ugyan sokszor, de a legolvasottabbak közé tartoznak.


Palacsinta

Szilvás gombóc


Pitetészta
Kókuszos-citromkrémes torta

Cukkinis piskóta tekercsnek, piskótának



Kevert tészta
Pizza
Kókusztúró



Puszedli
Paleo Sacher torta
Medvehagyma pesto


Kókusztekercs
Almás máktorta


Csirkevagdalt
Linzer
Babos brownie
Diós bájgli
Mézeskalács
Bonbon
Bájglipite



Almás rétes
Szilvás-diós paleo pite

Fekete erdő torta






2014. szeptember 30., kedd

Krémes almáspite hagyományosan

Ilyen sem volt még, hogy előbb találjam ki egy recept reform változatát és abból szülessen meg a búzalisztes, cukros verzió. Persze azért igyekeztem legalább egy kis teljes kiőrlésű lisztet belecsempészni, cukorból meg nem sokat használni. Az én pitémmel ellentétben az almát megpároltam, mert nem mindenki szereti, ha egy sütiben herseg az alma. Nagyon jó illata lett, guszta krémes a tölteléke és állítólag finom is. Naná. :)

Hozzávalók:
-150 g liszt
-150 g teljes kiőrlésű liszt
-80 g cukor
-150 g puha vaj
-1 tojás
-víz
Töltelék:
-kb. 80 dkg alma
-2 ek. barnacukor
-1 dl víz
-fahéj, szegfűszeg
-200 ml főzőtejszín
-2 ek. cukor
-1 tojás
-1 ek. liszt
A tésztához összegyúrtam az összetevőket és annyu vizet adtam hozzá, hogy gyúrható tegyen, de még nem ragadós. Hűtőbe tettem. A töltelékhez megpuzoltam és felkockáztam az almát, a barnacukorral, a fűszerekkel és a vízzel kb. 15 percig pároltam. A tejszínben elkevertem a lisztet, a cukrot és a tojás.
A tészta 1/3-át félretettem a pite tetejét díszítú gombócokhoz (lehet rácsozva is készíteni), a többivel kibéleltem egy kivajazott piteformát és kb. 5 percig elősütöttem. Erre került a párolt alma, amit leöntöttem a tejszínes keverékkel és 25 percig sütöttem, amig a krém összeállt és pici barnulni kezdett. A golyócskákat külön sütöttem meg, majd a kész krémes részbe nyomkodtam. Az egészet megszórtam fehéjjal. A kép nem beállított, a háttér sem valami esztétikus, de utolsó pillanatban ragadtam fel a vendégek elől, hogy még gyorsan lefényképezzem. :)