2014. szeptember 27., szombat

Hajdinalisztes túrós pogácsa

Hozzávalók:
-70 g hajdinaliszt
-30 g szezámliszt
-50 g juhtúró
-2 ek. útifűmaghéj
-víz
-só
Összegyúrtam, annyi vizet adagoltam hozzá, hogy formázható legyen és összeálljon. Gesztenye nagyságú golyócskákat formáztam belőle. (51 g CH)

Krémes almás pite

Néhány napja almás bodzalekvárt főztem, a nagyszüleimtől a bodza mellett hoztam egy nagy zacskó almát is. Nyersen enni inkább a szép piacit szoktam, azt viszont sajnálnám sütéshez használni. Vagyis adott volt az alma, az őszi hangulat, amihez hozzátartozik az almás pite és egy kép, ami a neten jött szembe velem. Ezen a képen egy almás süti volt, az almadarabkák krémben nyugodtak. Sajnos utólag hiába kerestem, nem találtam meg a receptet, de úgy érzem, sikerült reprodukálni ezt a képet.
A pite tésztájához a feketeáfonyás kosárkák receptjéből indultam ki.

 Hozzávalók:
Tésztához:
-40 g kókuszliszt
-25 g hajdinaliszt
-15 g kókuszzsír
-1 tojás
-fahéj
-2-3 ek. eritrit

Töltelékhez:
-250 g alma hámozva, felkockázva
-dió
-fahéj, szegfűszeg
-200 ml sűrűbb kókusztej
-1 tojás
-3 ek. eritrit
-1 ek. útifűmaghéj
A tészta összetevőit összegyúrtam és kibéleltem vele egy szilikonos piteformát. Beleszórtam az almát, kb. 1 kis marék diót, meghintettem fahéjjal és szegfűszeggel. A krémet kikevertem és ráöntöttem az almára. Kb. 25 percet sütöttem. Igazi mesebeli almáspite illat lett, ráadásul nagyon elégedett vagyok az ízével, külalakjával is. :) (37 g CH)

2014. szeptember 25., csütörtök

Hajdinalisztes reform szilvásgombóc - 66. VKF!

Ahogy reméltem, sikerült összehozni mégegy gyümölcsös finomságot az őszi gyümölcsözön jegyében a VKF!-re. A szilvásgombóc igazi nyár végi-őszi finomság és most döbbentünk rá, hogy idén nem is készítettünk. Ezt az idei rossz szilvatermés is magyarázza, a piacon is alig lehet kapni, a mi udvarunkon meg semmi sem termett idén. Bezzeg két évvel ezelőtt minden szilvából volt. Egymást váltotta a szilvaleves, szilvás pite, szilvás gombóc, szilvalekvár, lefagyasztott szilva, szilvás fagyi, szilvazselé... Bárkihez mentünk egy zacskó szilvát vittünk ajándékba. Szóval pár napja nagy elhatározással megvettem a szilvát a gombócnak és reménykedtem, hogy sikerül a hagyományos krumplis-lisztes gombócon kívül magamnak is összehozni valamit. Csak kis adagot készítettem próbaképpen, első nap került bele hajdina-, amaránt-, mandula-, szezám- és barnarizsliszt is a nagy igyekezet hevében, meg mert megszokásból (a palacsintát is valahogy így kezdem készíteni) hozzáöntöttem egy nagyobb adag vizet, amit fel kellett vegyen a liszt. Finom lett, összeállt, elégedett voltam, csak épp túl bonyolult volt a recept, hisz mindent beledobáltam, amit találtam. :) Másnap sikerült újraalkotni sokkal egyszerűbben és ugyanolyan élvezhetőre. Szóval elégedett vagyok, mert megalkottam a saját glutén-, cukor- és tejmentes szilvásgombócomat nekem való lisztekből. Egyszerű elkészíteni, egyszerűbb, mint a hagyományosat. Jöjjön a recept!

Hozzávalók kb. 8 gombóchoz:
-40 g hajdninaliszt
-30 g szezámliszt
-10 g útifűmaghéj
-1 tojás
-fahéj
-víz
-4 közepes szilva
-eritrit
A száraz összetevőket és egy kis fahéjat elkevertem, hozzáadtam a tojást, majd lassan adagoltam hozzá a vízet, amig jó gombóctészta állagot kaptam. Utólag még lehet hozzá vizet tölteni, ha a lisztek nagyon felszívnák a nedvességet. A szilvákat félbe vágtam, egy gombócba csak fél szilva kerül. Kis lapótyákat formáztam a tésztából, ebbe bugyoláltam bele a szilvát. Vizet forraltam, a forró vízbe tettem a gombócokat, majd miután feljöttek a víz tetetjére, még 3 percig főztem. Fahéjjal és eritrittel szórtam meg, na meg egy kis kakaóporral, mert ahhoz volt kedvem. (40 g CH összesen)


2014. szeptember 23., kedd

SAD! 26. forduló összefoglalója - Tortatermés

Elérkezett a forduló összefoglalója, amit a szüret, az őszi termésbőség jegyében hirdettem meg. Az összefoglalót az első recept beérkezésekor kezdtem írni, hogy ne gyűljön fel túl sok munka a végére, ez már bevált a 22. fordulónál is. 
Sajnos úgy tűnik, ez a játék kezd kifulladni. Az ugyancsak nálam zajló 22. fordulón 13 résztvevő volt csak,  a 25. fordulóra 5 pályamű érkezett. Ez a forduló sem remkelt, 6 torta érkezett, pedig biztos voltam benne, hogy ősszel már nem akadály a sütő begyújtása sem és a sok gyümölcs is inspirálóan hat. Talán az okozott gondot, hogy a kicsit nagyobb hagyománnyal rendelkező VKF!, ami már a 66. fordulót éli nagyjából ugyanebben a témakörben zajlik. Na de ne bánkódjunk, mert a beérkezett torták tökéletesen megfelelnek a kiírásnak, ennél szüretibb hangulat már nem is lehetne! Köszönöm a részvételt mindenkinek! Lássuk a finomságokat!

Elsőnek Csigabige túrótortája futott be, amihez szőlőt és barackot használt a szüret jegyében és a nagymamája szülinapjára készült. Lisztmentes recept és szép formában készítve nagyon látványos.


Tortafüggő Marisztól egy sütés nélküli almatorta érkezett, amit a névnapjára készített. Nagyon guszta, babapiskótával összeállítható.
 Teller-Cake egy igazi cukiságos küldött sünitorta formájban, ráadásul kissünivel. A sünmama és cumis kicsinye szőlőfürtöt cipelnek a hátukon, biztosan ők is szüretelni voltak. :)
Márti, a hogymegtudjuknézni blog írója a fia szülinapi tortáját küldte el (vagyis nem egészen, akkor mi maradt volna az ünnepeltnek?), ami csokis is és nagyon szőlős. Na meg sütés nélküli és zselatinmentes túrótorta.
Éva, a Takarékos konyha háziasszonya az ősz gyümölcseivel alkotott egy igazán íncsiklandó tortácskát, van rajta körte, alma, szilva, szőlő, minden, ami szem-szájnak ingere. 
Konyhavirtuóztól fügés-szőlős ricottatorta érkezett, ennél szüretibb már nem is lehetne. :)
A 27. forduló lebonyolítását Csigabige vállalta magára, aki már csak azért is megérdemli ezt a tisztséget, mert elsőként jelentkezett erre a fordulóra. Sok sikert kívánok és kíváncsian várom, milyen témát süt ki. :)

2014. szeptember 21., vasárnap

Cukkinis kevert meggyes lepény (gm., cm., lm.) 66. VKF!: A mindenízű gyümölcs

Az a szerény kis meggy nem nagyon nevezhető mindenízű gyümölcsnek, de szerettem volna egy jó kis meggyes lepényt sütni a kedvenc cukkinis piskótámat felhasználva. Remélem, ez is megfelel a játék feltételeinek és talán még lesz időm a hét folyamán más gyümölcsöset is készíteni és több receptet is küldeni.

Hozzávalók:
-1 cukkini (270 g)
-40 g hajdinaliszt
-14 g kókuszliszt
-1 nagy tojás
-50 g eritrit
-fahéj, szegfűszeg
-1 ek. útifűmaghéj vízben zselésítve
-10 g olvasztott kókuszzsír
-270 g magozott meggy
-mandulaforgács
A cukkinit lereszeltem, összekevertem a tojással, majd a többi összetevővel. Szilokonos sütőromába öntöttem, megszórtam meggyel és mandulaforgáccsal, majd kb. 25 perc alatt megsütöttem. Az állaga nagyon hasonlít a tejespitére. (66 g CH)