2014. szeptember 6., szombat

Tarkabarka filcbagoly

Múlt héten készült egy neten talált fotó alapján. Ruhabéléssel és vattával tömtem ki.

2014. szeptember 5., péntek

Túrórudi tekercs totukrémmel

A totu (paleo "túró") tojásfehérjéből készül. SOK tojásfehérjéből. Éppen ezért az én receptjeimben nem nagyon fog szerepelni, hiába finom, mert nagyon ritka, hogy maradék tojásfehérjém lenne. Két hónap alatt sikerült 7-et összegyűjteni, ebből készült a tekercs tölteléke. A pikótához a jól bevált cukkinis piskótát használtam, csak most kakaósan készítettem el a túrórudisság kedvéért. Nagyon finom lett és könnyű kis desszert, alacsony kalóritartalmú és sok benne a fehérje.


Hozzávalók:
Piskótához:
-200 g cukkini reszelve
-30 g hajdinaliszt
-15 g kakaópor
-1 tojás
-40 g eritrit
-fahéj, szegfűszeg, gyömbér
-1 ek útifűmaghéj kevés vízben zselésítve
-10 g kókuszzsír olvasztva
Összelevertem és megsütöttem. Sajnos nem sütőpapíron, mert az elfogyott, így egy része oda is ragadt az alufóliához, amit használtam, ezért kicsit vékonyabb lett a piskóta, mint szerettem volna.

Töltelékhez:
-8 dl víz
-1 citrom leve
-só
-7 tojásfehérje
-citromsó
-3 ek. kókusztej
-20 g eritrit
A vízet a citromlével felfőztem, a fehérjéket egy csipet sóval elkevertem, majd a forró vízbe öntöttem. Egyből megfőtt, de még 3 percig tovább főztem, majd leszűrtem, lecsepegtettem, kicsavartam. 116 g totum lett. Ezt összekevertem 2 csipet citromsóval, eritrittel és kókusztejjel. A piskótára kentem és felcsavartam.  (31 g CH)


Paleo lenmagpelyhes mini bagettek tojásmentesen

Ehhez a recepthez innen inspirálódtam. Maga tészta nem változott, csak a formája és nem került bele olívabogyó. Nagy előnye, hogy nem kell hozzá tojás, ami nagyon fogyóanyag nálam, pedig mindenbe csak 1, maximum 2 tojást szoktam felhasználni, csak hát sokfélét készítek.
Hozzávalók:
-50 g lenmagpehely
-40 g kókuszreszelék
-40 g kókuszliszt
-12 g napraforgómag
-2 ek. útifű maghéj
-2 dl. kókusztej
-1 dl víz (a kókusztej és a víz arányát lehet változtatni)
-1/2 ek. kókuszolaj
-só
-bazsalikom
-szódabikarbóna
-1 ek. balzsamecet
Összegyúrtam, állni hagytam, hogy összeálljon, majd 6 kis bagettet formáztam belőle. A tetejüket bevagdostam. 40 perc alatt megsütöttem. (9 g CH/db.)



Kókuszos-áfonyás kosárka (majdnem paleo)

Ez a recept nem saját találmány, de már nem találom, hogy honnan vettem az ötletet. Nálam ebédelt a barátnőm, ebből az alkalomból készült. Nagyon finom, túrós hatású lett a krém, a kókusz és az áfonya meg szerintem nagyon találnak egymáshoz.

Hozzávalók 6 db.-hoz:
Tészta:
-45 g kókuszliszt
-15 g kókuszzsír
-3 tk. eritrit
-25 g amarántliszt (ezt lehet helyettesíteni 3 ek. nyílgyökér- vagy tápióka liszttel)
-1 tojás
Ezeket összegyúrtam, egy morzsálódó, de összeállítható omlós tésztát kaptam.

Kókuszos krém:
-100 g kókuszreszelék darálva
-5 ek. kókusztej
-2 ek. eritrit
-1 citrom leve

-100 g feketeáfonya

Egy nagyobb, 6 részek muffinsütőbe papírformákat tettem, kibéleltem a tésztával és 10 perc alatt megsütöttem. Hagytam kihűlni, majd beletettem a kókuszos krém 2/3-át. A maradék 1/3-ot összekevertem az áfonyával, ez került a kókuszos krém tetejére. (12,3 g CH/db.)




Provence-i töltött vinete

A Nők Lapja múlt heti számában láttam meg ezt a receptet. Nem szoktam újságból főzni, de ez annyira megtetszett, hogy így, a vinete (padlizsán) szezonban nem hagyhattam ki. Próba képpen 4 helyett csak egy vinetét használtam.
Hozzávalók:
-1 vinete
-1/4 cukkini
-2 paradicsom
-1 piros húsú paprika
-1 kis hagyma
-2 ek. olívaolaj
-babérlevél
-provence-i fűszerkeverék
-só, bors

A vinetét félbe vágtam, a húsát bekockáztam, besóztam. Egy órát kellett volna így állni hagyni, majd leöblíteni, de nekem erre nem volt időm, maximum 5 percet lehetett besózva. Lefele fordítva tepsibe tettem és 20 percet sütöttem. A töltelékhez felvágtam a hagymát, az olajon pároltam, majd az apróra felkockázott  zöldségeket is beletettem, fűszereztem. Kb. 40 percet főztem, amig nagyjából be is sűrűsödött. Közben az elkészült vinetének kivájtam a húsát, úgy, hogy még egy kicsi maradjon benne és ezt is a raguhoz adtam. Megtöltöttem vele a vinetét, olívabogyóval díszítettem.

2014. szeptember 1., hétfő

Glutén- és cukormentes zserbó mandulával és eperlekvárral

A hagyományos zserbó dióval és baracklekvárral készül, de nekem nem szokásom, hogy bármit is úgy csináljak, mint mások. :) Hagyomásos ízösszeállításban és más tésztával már volt két kísérletem: Paleo zserbó és Gluténmentes zserbó. Ez a mostani az idei örmény találkozóra készült, ahova minden családnak kell vinnie egy tál tésztát a közösbe, és én sem akartam nekem való süti nélkül maradni.

Hozzávalók:
Tésztához:
-70 g hajdinaliszt
-70 g kókuszliszt
-2 tojás
-25 g eritrit
-30 g kókuszzsír
-2 ek útifű maghéj vízben zselésítve
Mindenzt összegyúrtam és három részre osztottam.

Töltelékhez:
-100 g darált mandula
-40 g darált dió
-20 g eritrit
-1 üveg mindenmentes házi eperlekvár
-10 g xilit a lekvárhoz hozzáadva

Máz:
-35 g kókuszzsír
-2 ek. kakaópor
-2 ek. eritrit
A kókuszzsírt megolvasztottam és elkevertem bennei a többit. Kb. 3/4 órát hűlni hagytam, mielőtt rákentem a tésztára, hogy ne legyen túl folyós.

Összeállítás:
25x15 cm-es kerámia formát használtam, egyenesen bele tettem a tésztát, de legközelebb nem felejtem el a sütőpapírt alóla. Fólia között kinyújtottam a tészta  1/3-át és beletettem, erre került egy réteg lekvár, majd rászórtam a mandulás tölteléket, majd ismét egy réteg tészta, lekvár, töltelék és végül az utolsó réteg tészta. 30 percet sütöttem előbb nagy majd kisebb lángon. Hagytam kihűlni, majd egy vágódeszkára borítottam, majd ismét megfordítottam, hogy a teteje kerüljön felül. Sütőpapíron sütve ez egyszerűbb lett volna. Rátöltöttem és elsímítottam a mázat és hűtőbe tettem. Másnap szeleteltem.  Én meg vagyok vele elégedve, mert szerintem ízben és külalakban is nagyon hasolnít az igazi, békebeli zserbóhoz, csak persze nem túl édes, mert nekem már így ízlik. (155 g CH)