2014. augusztus 21., csütörtök

Újabb cukkinis zsömi amarántliszttel

Nemrég készítettem paleo cukkinis mini kenyereket, most ezt reprodukáltam nem paleo, de gm. lisztekkel. Meglepően kenyeres lett az illata és a kérge.
Hozzávalók:
-300 g reszelt cukkini
-só
-szódabikarbóna, ecet
-1 tojás
-2 ek. útifűmaghéj
-40 g amarántliszt
-40 g hajdinaliszt
Összekeverni, 10 percig állni hagyni. 8 kis zsömit formáztam belőle, fél óra alatt megsütöttem, előbb nagy lángon, majd kisebben. 8,75 g CH/db.

Végre feltekerhető gluténmentes ordás palacsinta mikróban

Mióta áttértem a gluténmentes étkezésre az inzulinrezisztencia diéta mellett, nem sikerült normális palacsintát sütnöm. Ha nagyon kritikus vagyok, akkor most sem, mert nem serpenyőben sültek ezek sem, hanem mikróban. Majdnem soha nem szoktam mikrózni, nem feltétlenül elvből, de mikor a sok rosszat olvasom róla, azért örvendek ennek a szokásomnak. Most viszont mikróztam, nem is keveset. Ráadásul műanyagban, de legalább lett palacsintám. :)
Hozzávalók 8 db.-hoz:
-40 hajdinaliszt
-40 g amarántliszt
-1 csipet só
-1 ek. kókuszolaj
-1 csipet szódabikarbóna
-1 dl víz
-0,5 dl kókuszkrém
-1 kk. fahéj
Mindezt összekevertem, állni hagytam 10 percet, majd egy kb. 12 cm átmérőjű szilikon formában palacsintákat sütöttem. Kb. két evőkanállal tettem bele egyszerre, majd a mikróban 750 W-on 75 másodperc alatt megsütöttem. Felfordítottam a formát, amiről szép lassan levált a palacsinta. A kész darabokat lefedtem, hogy ne keményedjenek meg és törjenek el. (6,7 g CH/db.)
1/2 kg ordával így készül nálunk a töltelék:
-1/2 kg orda
-1 nagy tojás
-3 ek. cukor/xilit/eritrit
-1 csokor kapor felaprítva


2014. augusztus 17., vasárnap

Kertben







Rácsos-meggyes linzer - 18. Blogkóstoló

A Blogkóstoló 18. furdulójának Bogi, a Vöröskaktusz írója lett a házigazdája, ő sorsolta ki nekem Piroska Süssünk-főzzünk együtt! nevű blogját, amit eddig még nem ismertem. Szokásomhoz híven átnéztem az összes recetjét és kiválasztottam kettőt. Az egyik egy töktócsni volt, amit el is készítettem féladagban, de a gluténmentes lisztek nem akartak együttműködni a recepttel. Finom lett, de elég ronda, így nem készült róla fotó. A másik recept, amit kiszemeltem, ez a rácsos-meggyes volt. Névnapra készítettem el a családnak. Pár apróságon változtattam, például tej került bele tejszín helyett, vaj margarin helyett, a liszt fele teljes kiőrlésű, a töltelékhez pedig házi kompótot használtam, így már nem kellett hozzá több cukor. Állítólag nagyon finom, csak könnyen széthull evés közben.
Hozzávalók:
Töltelék:

-80 dkg meggykompót leszűrve
-1 cs. vaníliás pudingpor

Hozzávalók a tésztához:

-0,5 kg liszt (fele fehér, fele teljes kiőrlésű)
-25 dkg vaj
-1 cs. sütőpor
-3 ek. kristálycukor
-1 tojás
-1 tojás sárgája
-0,5 dl tej
- csipet só
 A kompót levéből 4 dl-rel megfőztem a pudingot, majd összeforgattam a gyümölccsel. A tésztát összegyúrtam, hűtőbe tettem. Negyedét félretettem  a rácsozáshoz, a többit kinyújtottam, majd szétnyomkodtam a sütőpapíros formában. Erre került a töltelék, majd a sajtvágóval felszabdalt rácsozás. A rácsokat baracklekvárral kentem meg. Nagy lángon 20-25 perc alatt megsűlt.


Gluténmentes meggyes galette

Már régóta ki szerettem volna próbálni ezt a guszta, batyu-szerű süteményt. Elég nehéz megoldani gm. lisztekből, hogy ne essen szét az összehajtogatás közben.
Hozzávalók:
-80 g hajdinaliszt
-70 g kókuszliszt
-30 g mandulaliszt
-1 tojás
-60 g kókuszzsír
-10 g útifűmaghéj 1 dl vízbe zselésítve
-220 g magozott meggy
A tésztát összegyúrtam és 10 percre hűtőbe tettem. Kinyújtottam fólia között, a közepére halmoztam a meggyett, úgy, hogy 5 cm szabadon maradjon a szélén. A fólia segítségével felhajtottam, összenyomkodtam és formába tettem. Elég nehéz volt kiszedni alól a fóliát, de másképp nem tudtam volna átpakolni. 25 percet sütöttem. (98 g CH)


Sajtos pogácsa kölessel

Jó ki sajtos rágcsa tízóraira.
Hozzávalók:
-100 g darált köles
-60 g szezámliszt
-50 g kókuszreszelék
-1 tojás
-50 g reszelt kemény sajt
-1 ek. útifűmaghéj vízben zselésítve
-só
Minden elkeverve, összegyúrva. 27 db. lett. (3,3 g CH/db.)