2014. július 31., csütörtök

Kókuszos-citromkrémes torta ribizlivel - Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny

Idén ismét, már harmadik alkalommal, meghirdették a háziversenyt. Tavaly is jelentkeztem már a Fekete erdő tortámmal. Sajnos most írtak vissza, hogy az a recept is csak a napokban érkezett meg hozzájuk és ha akarom, részt vehet az idei versenyben. Volt már már ötletem, így elkészítettem és idén ezzel nevezek.
Az idei év slágere számomra a kókusz és a citrom kombinációja piros bogyós gyümölcsökkel. Készült már ebből epres változat is kókuszreszelékkel.


Hozzávalók (18 cm-es tortához, 6 személyre):
Tortalapok:
-3 tojásfehérje felverve
-50 g kókuszliszt
-20 g eritrit
-30 ml kókusztej
A kókuszlisztet, eritritet és kókusztejet elkevertem, majd a fehérjébe forgattam. Sütőpapírra két 18 cm átmérőjű kört rajzoltam, ezeken oszlattam el a tésztát. Nagy lángon 20 perc alatt megsütöttem, amig a széle picit pirulni kezdett. Közben elkészítettem a krémet:
-3 tojássárgája
-150 ml kókusztej
-30 g kókuszzsír
-30 g eritrit
-10 g xilit
-1 1/2 citrom leve
-3 ek. útifű maghéj

-200 g piros ribizli
-mentalevél
A krém összetevőiből sűrűn folyós krémet főztem, majd a maghéjjal tovább sűrítettem és hagytam kihűlni, hűtőben keményedni.
Összeállítás: A lapokat óvatosan lehúztam a sütőpapírról. Az első lapra kentem a krém felét és megszórtam a ribizli felével. Erre került a második tortalap, ismét a krémmel és a ribizlivel. Mentalevéllel díszítettem.
Összesen 62,2 g CH-ot és 1147 kcal-t tartalmaz, egy szeletnek pedig 10,36 CH és 191,1 kcal a tartalma.

2014. július 29., kedd

Kézzel (karon) kötött sál

Pár hete végre nekifoghattam kézműveskedni, kézimunkázni is. Az első, ami elkészült, ez az érdekes módszerrel kött sál, aminek már karácsony óta tervezem az elkészítését.
Nem találtam igazán vastag szálat, így 4 vékonyabbat fogtam össze. A sál végeit összevarrtam, így használható körsálnak és mellénynek is.




2014. július 28., hétfő

Cukkinis-kakaós tekercs

Még a télen láttam egy paleo receptet, amiben cukkini volt a tekercs piskótájában. Most jött el az ideje, hogy kipróbáljam, de csak az alapötlet maradt meg, vagyis a cukkini.
Hozzávalók:
-200 g cukkini reszelve
-30 g hajdinaliszt
-10 g zsírtalanított mandulaliszt
-1 tojás
-50 g eritrit
-fahéj, szegfűszeg, gyömbér
-1 ek útifűmaghéj kevés vízben zselésítve
-15 g kókuszzsír olvasztva
Krémhez:
-2 ek. kakaópor
-15 g xilit
-15 g kókuszzsír olvasztva
-kb. 50 ml víz
-útifű maghéj a sűrítéshez
A piskóta összetevőit elkevertem, sütőpapíros tepsiben 1 cm vastagon elterítettem, kb. 15-20 perc alatt megsütöttem. Mikor kicsit kihűlt, feltekertem üresen, hogy később ne törjön. A krémhez is minden összekevertem, vártam, hogy kicsit szilárduljon, majd rákentem a piskótára és feltekertem. A kamrában hagytam jól összeállni. Eddig ez a legfinomabb tekercsem! Ki fogom próbálni lekvárrall és dióval is. Szerintem még a bájglira is jó alternatíva. (38 g CH)


Hajdinás lepénykenyér

Nincs nagy változás ebben az eddig hajdinás kenyerekhez képest. Mindig csak a hajdina mellé kerülő liszteket magokat variálom. Azért sütöttem most lepény formában, hogy jobban átsűljön, kevésbé legyen romlandó és kevesebb helyet foglaljon utazáskor. Két ilyen korongot sütök majd magamnak az egy hetes útra.
Hozzávalók:
-104 g hajdinaliszt
-20 g szezámliszt
-20 g kókuszreszelék
-20 útifűmag
-2 ek. útifűmaghéj vízben zselésítve
-1 tojás
-só
-szódabikarbóna, ecet
A szokásos módon jártam el, mindent összekevertem, majd sütőpapíron egy lepényt alakítottam ki. (80 g CH)