2014. július 23., szerda

Ír almás morzsasüti - 5. Szakácsmustra

Ahogy ígértem, erre a fordulóra két pályaművel jelentkezem, íme a második. Donal Skehan Irish Apple Crumbe Cake-je nagyon megtetszett, gondoltam, itt az alkalom, hogy az utolsó tavalyi fűszeres almalekváromat felhasználjam. Most nagyjából csak a lisztekkel zsonglőrködtem egy kicsit.
Hozzávalók:
-105 g hajdinaliszt
-50 g zsírtalanított kókuszliszt
-2 tojás
-100 g vaj
-15 g xilit
-kb. 30 g eritrit
-1 üveg fűszeres almalekvár (280 g)
-fahéj
-szódabikarbóna
Morzsához:
-30 g kókuszzsír
-30 g zsírtalanított kókuszliszt
-10 g xilit
-10 g eritrit
A vajat kicsit megolvasztottam és kikevertem az édesítőkkel, majd a tojásokkal. Hozzáadtam a többi összetevőt és egy elég kompakt masszát kaptam. Ezt alufóliás kapcsos formába símítottam. A morzsa összetevőit összemorzsoltam és a tetejére szórtam. Sajnos a süti külseje elég hamar elkezdett pirulni, miközben a belseje még nagyon puha volt. Szerencsére azért nem égett meg. És nagyon finom lett. :)
(113 g CH)2014. július 22., kedd

Mini sajt szuflé - 5. Szakácsmustra

Ennek  a fordulónak Juci a házigazdája, aki egy kevésbé ismert szakácsot választott nekünk Donal Skehan személyében. Ő egy 28 éves ír szakács, aki mellesleg énekel is. Nagyon megtetszettek a recepjei, mert aránylag egyszerűek, háziasak, nem igényelnek beszerezhetetlen hozzávalókat. Éppen ezért kettőt is kiválasztottam a játékre. Íme az első:
Sajt szuflé
6 helyett 3 adagot készítettem, na meg a liszt és a tej is más és kicsit a fűszerek is. :)
-80 g reszelt sajt
-20 g hajdinaliszt
-15 g kókuszzsír
-170 ml kókusztej
-2 kisebb tojás
-bors
-provance-i fűszerkeverék
-só
A tojást kettéválasztottam a sárgáját és a többi összetevőt elkevertem, a fehérjét pedig felvertem. A habot beleforgattam a krémbe és 3 szufléformába tettem. Vízzel töltött tepsiben megsütöttem. Sajnos nem lett olyan szép magas, mint az eredeti képen, ráadásul mire odaértem a fényképezőgéppel, kicsit még össze is esett. A hajdinaliszttől állítólag kicsit édeskés lett, de én nem éreztem.
 Még  szándékomban áll elkészíteni egy almatortát is a játékra.