2014. július 4., péntek

Álomkonyha (nem receptes bejegyzés)

A vándordíj átadásakor feltettem ezt a kérdést is, hogy kinek milyen az álomkonyhája. Ez onnan ugrott be, hogy pár napja láttam egy konyhát, ami nagyon megközelítette az én elképzeléseimet, hacsak nem ez volt maga az álomkonyha. Elég lóhalálában készültek ezek a képek és a műanyag flakon is ront az összképen, de lényeg látszik. Rusztikus, sok fával, természetes anyagokkal, régi eszközökkel és középen konyhaszigettel. Ez a konyha Erdélyben, Viszkrin (németül Weisskirch) található, egy restaurált csűrben (!). Egyébként ha valaki igazán szépet akar látni, jöjjön csak erre a környékre. :)

Ha már álomkonyha, még gyűjtök ide néhány képet, már csak magamnak is.


2014. július 2., szerda

Gluténmentes kakaós csiga

Még soha nem készítettem kakaós csigát. Volt egy kis mandulalisztem és eritritem, amit fel akartam használni. Most épp a vakáció előtti hazacuccolás és élelmiszerkészlet-felélés fázisában vagyok. :)
Hozzávalók:
-65 g mandulaliszt
-55 g hajdinaliszt
-1 tojás
-10 g útifűmeghéj vízben zselésítve
-eritrit
-fahéj
Töltelékhez:
-25 g kakaópor
-víz
-eritrit
A tésztát összegyúrtam és szikonos lapon kb. 20x30-as téglalapot nyújtottam belőle. Rákentem a kakaós krémet (csak annyi víz kell bele, hogy sűrűn folyós legyen) és feltekertem. Sütés után csigákra vágtam. (49 g CH)

2014. július 1., kedd

Vándordíj - Liebster award :)

Ágitól, a ...konyhán innen-kerten túl... blog írójától kaptam ezt a díjat, amit köszönök szépen! Abból áll, hogy válaszolnom kell a kérdéseire, majd továbbadnom 11 bloggernek az én kérdéseimmel. Jaj, csak tudjak összeszedni 11-et! Lehet, hogy lesz, akinél már járt, de ha mások a kérdések, akkor úgy sem baj.:)
Lássuk a kérdéseket és a válaszaimat:
1. Mi a kedvenc nyári alapanyagod?
Gondolom, ha nyári, akkor mindenkinek a gyümölcs és a zöldség. Igazából nem is tudok dönteni, mert mindegyiket imádom. Talán a bogyós gyümölcsök.
2. Mi a legkedvesebb gyermekkori ételed?
Borzasztó válogatós voltam (vagyok), de amit szerettem, azt nagyon. A krémes, nem piskótás édességeket szerettem a legjobban, például a madártejet.
3. Ki az, aki a környezetedben a legjobban inspirál?
Előre is bocsánat a "környezetemtől", de ők nem különösebben inspirálnak. Esetleg a nagymamámat írhatnám, mert ha elkészít valami régi kedvencet, amiből nem eszem, akkor egyből járni kezd az agyam, hogy hogyan lehetne azt egészségesen és ugyanolyan finoman elkészíteni.
4. Melyik ország konyhája áll a legközelebb a szívedhez?
Mindegyik konyhának megvannak a kis gyöngyszemei, a franciában például azt szeretem, hogy nem csak úgy összedobálják, ami van, hanem az ízek meg vannak komponálva (most a L'ecsó című meseínyencség jut eszembe). A skandináv országok konyhájában azt kedvelem, hogy sok halat fogyasztanak, elég sok egészséges dolgot. Olyan háziasnak látom, de nem olyan, mint a magyar "házias" konyha a zsírtól csöpögő dolgokkal.
A rólam szóló, személyes részeket mindig sikerül túlbeszélnem. Jellemző. :)

Akiknek továbbadom a díjat:
Tipikus flammeres
fromJuci
Piszke
Pillecukor
Őrülten jó ételek
Sünis kanál
Troll a konyhámban
Csak, mert szeretem
Süni Süti
Mézes finomságok
Megfőzlek...

A kérdéseim:
1.Melyik az az alapanyag, ami nélkül nem tudnád elképzelni a főzést?
2.Hány évesen kezdtél a konyhában sürgölődni?
3.Mi volt az első "műved"?
4.Hogy néz ki az álomkonyhád?