2014. június 27., péntek

"Magyarország Cukormentes Tortája" háziverseny 2014

Ismét itt a kiírás: http://cukkerberg.blog.hu/2014/06/24/haziverseny_haziverseny_haziverseny
Tavaly küldtem először receptet, mégpedig egy feketeerdő tortát. Finomnak nagyon finom volt, a régebbiekhez képest jobban is nézett ki, de azóta, azt hiszem, tovább fejlődtem a torták esztétikuma szempontjából. :) A határidő augusztus 15, szóval hajrá! Még meglátom, hogy valami teljesen újat alkotok-e, vagy az elmúlt egy év recepjei közül választok ki és turbózok fel valamit.

2014. június 26., csütörtök

Máktorta ismét - 17. blogkóstoló és blogszülinapom

Sajnos úgy alakult, hogy a fordulóra való jelentkezésem nem ért el a házigazdához, Ágihoz, A tetovált lány konyhája blog írójához, így kimaradtam a sorsolásból. Végül megkaptam Janka Csak mert szeretem... blogját, de tőlem most nem főz senki. :( Talán egyesek fel is lélegezhetnek, hogy nem kell az "ez meg mi a szösz, ilyen nem is létezik" hozzávalóimmal bajlódjanak. :)
A nekem osztott bloggal már volt dolgom, a tavaszi blogszülinapja alkalmából kóstoltam belőle egy citromtortát, alaposan átalakítva, illetve a 13. blogkóstoló keretén belül is ő volt a társam, amikor ugyancsak egy citromos máktortát választottam. Szóval volt alkalmam már háromszor is "átlapozni" a blogot. :)
Most, a szerző ajánlására, a lisztmentes máktortát választottam, és, csodák-csodája, a piskótán nem iz változtattam semmit, csak xilit helyett eritritet használtam. És most veszem észre, hogy a szódabikarbóna is kimaradt, mert épp telefonáltam a készítés közben. :) A krém már nem nagyon ismerne önmagára, mivel az eperszezon már lejárt és tejszín helyett kókusztejjel készült.
Kinevezem ezt a tortát a 3. blogszülinapi tortámnak is! 22-én volt a jeles nap. Ebből az alkalomból játékot is hirdettem. Itt a kiírás: http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2014/06/3-blogszulinapi-meghivas.html
 Lássuk a receptet:

Piskótához:
-4 db tojás
-20 dkg mák
-3 ek. eritrit
-1 citrom reszelt héja
-4 ek. víz
-fél citrom leve
 Krémhez:
-150 ml kókusztej
-3 ek. citromlé
-2 ek. útifű maghéj zselatin helyett
-2 ek. eritrit
Díszítésnek meggy.
A piskótához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét felvertem, a sárgáját is és hozzáadtam a többi összetevőt, majd beleforgattam a fehérjét. Sütőpapíros, kapcsos formában 30 perc alatt megsütöttem. Mivel kevés krém lett, nem vágtam fel.
A krémez csak mindent összekevertem és a piskótára símítottam. (60 g CH)