2014. június 21., szombat

Macis almás pite - SAD 25. forduló: Torták erdőből, mezőről

A 25. forduló házigazdája az Életinfó blog írója, Saso, aki a nagy nyári kirándulásokból inspirálódva az erdőt, mezőt választotta témának. Kezdetben az eredeti és az előző fordulóban felelevenített szabály volt érvényes, vagyis burkolni kellett volna a tortát, aztán szerecsére változott a helyzet, csak dekorálni kell valahogy. Ennek nagyon örültem, mert a házi xilites marcipánom sajnos nem formázható úgy, mint a bolti cukros (valószínűleg azért, mert nálam a mandula dominál benne). Végül csak sikerült egy marcipánréteget összehozni. :)
Azt már előre tudtam, hogy almás lesz a tortám, mert a tavalyi almalekvárok még mindig felhasználásra vártak a polcon. Először egy virágos rét tortát szerettem volna készíteni, de a sütiformák közül előbukkant a maci és nem lehetett kihagyni az  alkalmat, hogy valami aranyos legyen belőle. Nálunk az erdő amúgy is egyet jelent a medvével, lehet, hogy hamarabb találkozol vele, mint egy mókussal. Hát akkor lássuk a medvét!

Hozzávalók:
-70 g hajdinaliszt
-50 g kókuszliszt
-20 g xilit
-1 tojás
-10 g kókuszzsír
-10 g útifűmaghéj vízben zselésítve
-fahéj
-2 üveg fűszeres, édesítő és tartósító mentes almalekvár
Marcipánhoz:
-50 g mandulaőrlemény (liszt néven) finomra darálva
-20 g xilit
-2 ek. kakaópor
-pici víz, hogy összeálljon
A tészta száraz összetevőit elkevertem, majd hozzáadtam a többit és összegyúrtam. Jó ruganyos tésztát kaptam. Szilikonos piteformába nyomkodtam a tészta 2/3-át, pár percig elősütöttem, majd beletettem a lekvárt. A maradék tésztából kivágtam a figurákat és peremet sodortam a pitének, ráhelyeztem és megsütöttem. A figurákat megsüthettem volna külön is, mert végül le kellett szednem, hogy alájuk kerüljön a kakaós marcipánréteg, ami utólag jutott eszembe. (110 g CH)
Nem lett szép színes torta, a natúr színek dominálnak rajta, de nem akartam semmilyen ételszínezéket használni.


2014. június 19., csütörtök

Juhtúrós minipalacsinta

Hozzávalók 1 személyre:
-50 g juhtúró
-1 tojás
-30 g hajdinaliszt
-szódabikarbóna
-ecet
-kb. 75 ml víz
A tojást összekevertem a túróval, majd hozzáadagoltam a lisztet és a többit. Kb. 7 cm-es lepénykéket sütöttem serpenyőben. (22 g CH)



2014. június 15., vasárnap

Cukormentes bodzaszörp

Első jól sikerült cukormentes bodzaszörpöm! Tényleg hiányzott, ellentétben a fagyival vagy egyéb "nem eszem" dolgokkal. Tavaly jégkocka formában tettük el, de úgy semmi íze nem volt, nem volt elég tömény, hogy felhígítva is évezhető legyen. Most szörpnek készült, kb. 1/4-3/4 arányban hígítható vízzel.
Hozzávalók:
-30-40 bodzavirág
-3 nagy citrom
-3 l víz
-3 ek. citromsó
-350 g xilit
A citromot jól megmostam, előtte kiáztattam, felkarikáztam. A virágokat a citrommal felváltva egymásra rétegeztem egy 5 literes üvegben, közben a xilites vizít felforraltam és a végén beletettem a a citromsót. A forró vizet a virágokra öntöttem, megkavartam és majdnem két napig állni hagytam a kamrában. Kivettem belőle a virgáokat és a citromkarikákat, jól kinyomkodtam, majd gézen keresztül leszűrtem a szörpöt fél literes üvegekbe. 2,5 l lett. A tetejére egy pici szalicilt is lettem.

Feketeribizlis kevert tészta hajdina- és kókuszliszttel

Vannak tavaly nyárról még mindenféle tartalékaim (almalekvár, fagyasztott gyümölcsök), amiket ideje már felhasználni. Friss gyümölcsöt nem is szívesen sütök meg. Ilyen jellegű kevert tésztát még nem is készítettem nem búzalisztes változatban, de nagyon finom lett így első próbálkozásra is. A kókuszlisztet most próbáltam először.
Hozzávalók:
-50 g hajdinaliszt
-35 g kókuszliszt
-3 tojás
-100 ml kókusztej
-50 ml víz
-20 g xilit
-7 g útifűmaghéj
-szódabikarbóna+ecet
-fahéj
-200 g feketeribizli
-1 marék vágott dió

Külön-külön összekevertem a folyékony és a száraz összetevőket. Majd az előbbibe szórtam kevergetés mellett az  utóbbit. Szikonos piteformába öntöttem és a tetejére szórtam a ribizlit, majd a diót. 20-25 perc alatt megsütöttem. (86,7 g CH)




Cukkinis-sajtos lepény

Tavaly nyáron is többször készítettem ezt a nagyon egyszerű és szerintem nagyon finom lepényt. Folyasztható mindenféle szósszal, mártással, akár pizzaalapként is.
Hozzávalók:
-1 cukkini (240 g) lereszelve
-1 tojás
-50 g hajdinaliszt
-50 g reszelt sajt
-só
-kurkuma (hogy mégsárgább legyen ) és egyéb fűszerek
A hozzávalókat összekevertem és szikonos formában, közepes lángon 20 perc alatt megsütöttem.
(43 g CH)



Quinoás muffin-kenyér lenmagliszttel

Hozzávalók 8 db.-hoz:
-160 g darált quinoa
-50 g lenmmagliszt
-18 g útifűmaghéj vízben zselésítve
-1 tojás
-szódabikarbóna+pár csepp ecet
-só
Mindent összekevertem és nagyobb méretű muffinformában megsütöttem. (egyenként 13,5 g CH)

Kókuszos-citromkrémes torta eperrel

Mikor nemrég ugyanezt elkészítettem tekercs formájában és kicsit szétesett, elhatároztam, hogy nem kínozom a tekercs formát, inkább torta lesz belőle. Szülinapi főpróbának szántam, hacsak addig nem jön szembe velem egy ennél is jobb tortaötlet. Rachel Allen habcsókroládja volt a kiindulópont, a végeredmény meg torta lett. :) Reméltem, hogy a Szakácsmustra határidejéig még el tudok készíteni mást is, de nem jött össze.
Hozzávalók:
-3 tojás
-30 g kókuszreszelék
-30 g xilit
-30 g kókuszzsír
-100 ml kókusztej
-1 ek. útifűmaghéj
-2 kisebb vagy egy nagy citrom leve
-200 g eper
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét 10 g xilittel felvertem és beleforgattam a kókuszreszeléket. Sütőpapíron két kerek lapot sütöttem belőle. A tojássárgákat összekevertem a kókusztejjel, a zsírral, 20 g xilittel és a citromlével, majd krémet főztem belőle. Olyan tojássárga sűrűségűre főztem, a maghéjjal sűrítettem és hagytam kihűlni. Az eper egy részét díszítésre használtam, a többi felvágtam. Az egyik lapot megkentem a citromkrémmel, rászórtam a felvágott epret és rátattem a másik lapot, amit eperszeletekkel díszítettem. (49 g CH)