2014. június 9., hétfő

Tonhalas hajdinamuffin

Már másodszor készítem el, mert első alkalommal hamarabb elfogyott, mint hogy le tudtam volna fényképezni.
Hozzávalók 6 db.-hoz:
-30 g szezámliszt
-80 g hajdinaliszt
-3 ek. paradicsompüré
-170 g tonhalkonzerv
-2 tojás
(-esetleg reszelt sajt a tetejére)
Mindent összekvertem és szilikonos muffinformákban 25 perc alatt megsütöttem. Összesen 64 g CH.

2014. június 8., vasárnap

Epres-krémes torta

Dia blogjában láttam meg a rebarbarás és vaníliakrémes pite receptjét, ebből indultam ki, de nagyjából annyi maradt az eredeti koncepcióból, hogy három rétegből áll a pite/torta: alap, gyümölcs, krém. Minden más változott. A piacon már lehet rabarbarát kapni, de inkább megvárom, hogy az otthoni kertit lehessen használni, ami nálunk csak július végén szokott bekövetkezni. Ezért mindig fura volt számomra, hogy hogy tudnak egyesek epres-rebarbarás recepteket alkotni, mikor nálunk 2 hónap van a két termés között.
A torta elkészítéséhez fűződő érdekesség, hogy most próbáltam ki először egy jó kis tojás szétválasztó technikát, ami tényleg bombabiztos. Csak éppen mindig fel kell áldozni érte egy üveget.


Hozzávalók:
Alap:
-40 g kókuszreszelék
-20 g kókuszzsír
-kb. 10 g útifűmaghéj vízben zselésítve
Ezt összegyúrtam és az alufóliával kibélelt forma aljában eloszlattam, kis peremmel.
Epres réteg:
-350 g eper
-10 g útifűmaghéj
Az epres pürésítettem és a maghéjjal sűrítettem. Ez a réteg került az alapra.
Krém:
-100 ml kókuszkrém
-150 ml víz
-3 tojássárgája
-20 g xilit
-stevia
-5 g kókuszreszelék
-2 ek. útifűmaghéj
A vizet a tojássárgákkal felforrósítottam, hogy ne legyen nyers, hozzákevertem a többi összetevőt. Aránylag sűrű krémet kell kapni. Az epres rétegre töltöttem, az egészet a hűtőben tovább dermesztettem. (53 g CH)