2014. június 6., péntek

3. blogszülinapi meghívás

Mostanában sokaknál látom, hogy megünneplik a blogszülinapjukat egy kis játékkal, így én is arra gondoltam, ha van kedvetek, alkossatok valami finomat e jeles alkalomra. Június 29-én lesz 3 éves a blogom, ami először csak a kézműves alkotásaim bemutatásáról szólt. Már akkor is szerettem főzni, főleg sütni, de akkor még még minden hagyományosan, a recepteket követve történt. Aztán jött a nagy étrendváltás, így 2012-ben egyre több recept jelent meg a blogon, 2012 őszétől pedig határozottan ezek kerültek túlsúlyba.
Elég sok mindennek van most nálam a 3. évfordulója, ráadásul a szülinapom is itt van egy hónap múlva, úgyhogy ez a hónap igazi szülinapos. :)
Azt szeretném kérni, hogy aki szeretne "felköszönteni" a blogomat, az készítsen valami finomat, tulajdonképpen bármit, ami megállná a helyét egy szülinapi asztalon, de az lenne a legjobb, ha valami olyan lenne, ami beleillik az én "mentes" receptjeim közé is, esetleg közülök van kiválasztva. Díjjakat nem tudok osztani, csak egy kis összefoglalóval tudom majd meghálálni  a részvételt.
Határidőnek július 13-ra gondoltam.
 A linkeket az esztermanus@yahoo.com címre küldjétek. Mindenkit szeretettel várok! Remélem, hogy lesz legalább 1-2 jelentkező. :)

2014. június 1., vasárnap

Mandulás-hajdinás fonott kalács

Még soha nem készítettem fonott kalácsot. Sejtettem, hogy ismét a kelt tészta-állag elérése lesz a megoldandó feladat, mint minden gluténmentes tészta esetében. Szerintem nagyon gusztára sikerült. Nem olyan puha, összenyomható, mint a fehér búzalisztes kalácsok, amiktől nekem sokszor fájt a hasam. Emlékszem, hogy a bolti péksütikkel többször is volt ilyen incidensem.

Hozzávalók:
-110 g mandulaliszt
-50 g hajdinaliszt
-30 g kókuszreszelék
-3 tojás
-30 g kakaópor
-40 g xilit
-50 g kókuszzsír
-szódabikarbóna
-20 g útífűmaghéj
-2 dl víz
Az utóbbi kettőből zselét készítünk. Amig megszívja magát a maghéj, a többi hozzávalót összekeverjük, majd a zselét is hozzáadjuk. Jól gyúrható, formázható tésztát kell kapnunk. Három részre osztjuk és összefonjuk. 50 percet sütöttem 180 fokon. (81 CH)