2014. május 29., csütörtök

Paleo tiramisu fagyi

Hozzávalók:
-200 g kesudió
-150 ml kókusztej
-30 g xilit
-1 tojás
-50 ml víz
A kesudiót kétszer annyi vízben áztattam 4-5 órát, majd leöntöttem róla a vizet, hogy csak annyi maradjon, ami épp ellepi. Összeturmixoltam a többi összetevővel majd gyakori kevergetés mellett lefagyasztottam. Kakaóporral megszórva igazi tiramisu íze van.  (50 g CH)

Kókuszos habcsókrolád citromkrémmel - 4. Szakácsmustra (Rachel Allen)

Dina, a Dina világa blog írója, Rachel Allent, az ír konyhatündért szemelte ki nekünk, hogy tőle főzzünk. Eddig csak a nevét hallottam, így már itt volt az alkalom, hogy megismerjem a főztjét is.
Több  receptet is kiválasztottam tőle, valami könnyű, nyárias finomságot szerettem volna készíteni. Így esett a választásom erre a habcsókroládra. Sajnos a külalakja hagy némi kívánnivalót maga után. 4 helyett 3 tojást használtam, de a kókuszreszeléket is arányosan csökkentettem, így nem értem, mi lehetett a baj. A lényeg, hogy kissé szétment. Az íze menyei, ahogy a kókusz, a citromkrém és az eper keveredik egymással... Szóval lesz még ismétlés, csak nem rolád formában. Ha lesz rá időm, akkor a játék határidejének lejárta előtt megpróbálok egy szebben sikerült művel is előrukkolni.

Lássuk a receptet:
-3 tojásfehérje
-15 g xilit
-37 g kókuszreszelék

Töltelék:
-100 ml kókusztej
-3 tojássárgája
-20 g kókuszzsír
-2 citrom leve
-30 g xilit
-2 tk. útifűmaghéj
-250 g eper
A fehérjéket a xilittel felvertem, majd beleforgattam a kókuszreszeléket. 180 fokon 15 perc alatt 1 cm-es lapot sütöttem belőle. Lehúztam a szikonos lapról, amin sűlt, majd megpróbáltam még langyosan feltekerni, hogy ne törjön el. Eltörött. Közben elkészítettem a citromkrémet: minden összetevőjét összefőztem, majd kihűtöttem. Megkentem vele a lapot, megszórtam eperrel és ismét megpróbáltam feltekerni. Sajnos a krém kissé kifolyt belőle. Elég robbantottnak néz ki, de nagyon-nagyon finom. (62 g CH)



Legjobb gluténmentes pizzám - VKF! 64. forduló

Nia,  a BIOporta blog írója lett a 64. VKF! gázigazdája és a pizzát választotta témául, ami egy nagyon egyszerű, finom és nagy múltú étel. Szegény már nagyon sok változáson ment át az idők során. Itt az ideje, hogy én is alaposan megreformáljam!
Nemrég hallottam valahol, hogy nagyon jó, már a pizzát is el lehet készíteni egészségesen, úgy, hogy senkinek ne kelljen lemondania róla, de akkor miért is hívjuk pizzának? Egyrészt ez azért fura, mert a pizza egy fehérlisztes szénhidrátbombát juttat eszünkbe, ami minden, csak nem diétás vagy egészséges, másrészt ezek a reform változatok soha nem lesznek olyan ízűek, mint a fehér búzalisztből, élesztővel készült változat és a megtévesztő név csak felidézi azt az igazit és végül csalódik az ember. Na igen, van ebben valami. Én viszont most úgy érzem, hogy nagyon jó alternatívát sikerült létrehoznom. Már van néhány pizzareceptem itt a blogon és már írtam olyat, hogy na, megvan a tökéletes. Ízre jó is volt, megsülve állagra is, de a nyers tésztát nem lehetett olyan jól nyújtani, formázni, mint az eredeti kelt tésztát. Ezt már lehet!

Hozzávalók:
-30 g barnarizsliszt
-100 g szezámliszt
-1 tojás
-1 ek. olívaolaj
-2 lapos ek. útifűmaghéj
-1 dl víz
-só
-1 kk. szódabikarbóna
-pizza fűszerkeverés vagy oregano, bazsalikom
Feltét:
-kb. 50 g sajt
-100 g zöldborsó
-1 db. paradicsom
-170 g konzerv tonhal

A tésztához a maghéjat zselésedni hagyjuk a vízben, közben összekeverjük a száraz összetevőket, a tojást és az olívaolajat, majd a zselét és hozzáadjuk. Jól összegyúrjuk. Kb. 1/3-2/3 arányban elosztottam, a nagyobb részét formára nyújtottam, a kisebb részéből sajtkockákkal töltött gombóckákat formáltam és a pizzalap szélére tapasztottam őket, majd elrendeztem a feltétet. 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütöttem. (51 g CH)





2014. május 25., vasárnap

Marcipános csokifagyi eperrel (paleo)

Ez az idei második fagyim. Az első egy  epres-avokádós volt, nagyon finom, krémes, de sajnos elég ronda. Hát igen, a piros és a zöld keverékéből egy érdekes barna szín született. Na de ez a mostani nem csak finom, hanem egész jól is néz ki.
Hozzávalók:
-90 g darált mandula
-30 g xilit
-víz
-20 g kakaópor
-250 ml kókusztej
A darált mandulát és a xilitet annyi vízzel kevertem el, hogy tejföl sűrűségű krémet kapjak. Ezt kevertem össze a kókusztejjel, majd lefagyasztottam. Kb. fél óránként megkevertem, hogy krémes, olyan igazi fagyis állagú legyen. (41 g CH)