2014. május 17., szombat

Paleo epres "túrótorta" nem totuból

Mostanában nagyon sok totus (tojásfehérjéből készült hamis túró) receptet látok és kíváncsi lennék, hogy milyen íze lehet. Sajnos nálam háromnál több tojásfehérje nem szokott megmaradni, az is nagyon ritkán, így nem volt még alkalmam kipróbálni. Viszont nagyon szeretem az ilyen fából vaskarika recepteket, hát gondoltam megoldom máshogy. Az Etetem a családom blogon találtam meg a megoldást.
Hozzávalók:
Alaphoz:
-19 g mandulaliszt
-15 g kókuszreszelék
-5 g xilit
-1 tojás
-5 g kókuszzsír
-fahéj

Krémhez:
-50 g darált kókuszreszelék
-1 nagy vagy két kisebb citrom leve
-30 g xilit
-250 ml kókusztej
 -50 ml víz
-2 ek. útifűmaghéj -165 g szép eper a díszítéshez

Egy kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral és előmelegítettem a sütőt. Az alaphoz mindent összekevertem és ellapogattam a forma alján, majd megsütöttem. A krém összetevőit összekevertem, a maghéjtól besűrűsödik. A kész alapra tettem és eperrel díszítettem. Nagy frissítő, nyárias íze van, szülinapi torta-gyanús! (48 g CH)




2014. május 15., csütörtök

Édesburgonyás kakaós süti (paleo brownie)

Nemrég olvastam egy blogon, hogy mostanában mindenki minden kakaós sütit "lebrauniz", ami enyhén szólva túlzás. Hát igen, én is így szoktam és való igaz, nem mindenik volt igazi brownie. Szeretem ezeket a kakaós sütiket valamilyen zöldséggel lazítani, krémessé tenni. Volt már cukkinis, céklás, babos és most itt az édesburgonyás.
Hozzávalók:
-280 g édesburgonya reszelve
-25 g mandulaliszt
-35 g kakaópor
-20 g kókuszzsír
-30 xilit
-2 tojás
-szódabikarbóna
-fahéj
Mindent összekvertem (a legtöbb receptem összeállítása kb. ennyi :D) és szilikonos formában 40 percig sütöttem. Már nem merek hőmérsékletet írni, mert rájöttem, hogy az általam használt kályhának nem csak a fél ajtaja hiányzik, hanem alja sincs, így valószínűleg nem az a hőmérséklet van benne, amit én beállítok.
(78,5 g CH)