2014. május 10., szombat

Paleo buci

Nagyon finom és nagyon jól néz ki!
Hozzávalók:
-1 tojás
-5 g útifű maghéj
-5 g szezámliszt
-5 g kókuszreszelék
-só
-szódabikarbóna
Az egészet összekevertem és 5 percig állni hagytam. Vizes kézzel zsömlét formáztam belőle és megszórtam szezámmaggal. 20 perc alatt megsütöttem.

Hajdina kenyér

A hajdina egy aránylag olcsó gluténmentes, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó keserűfűféle, a rebarbarával és a sóskával rokon. Sok benne a B1-, B2-, C-, és E-vitamin, gazdag fehérjeforrás, emellett cinket, rezet, mangán, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Jótékonyan hat a koleszterin-szintre és a vérnyomásra, magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést is támogatja. Kétszer annyi rost van benne, mint a búzában.
Sokszor készítek főtt hajdinát köretnek. Érdekes íze van, először furcsának tűnt, de most már igazán megszerettem. Elkészíthető édesen is, igaz, én pont a sajátságos íze miatt eddig még nem próbáltam. Házilag is megdarálható, de kapható hajdinaliszt is.
Hozzávalók:
-140 g hajdinaliszt
-50 g lenmagliszt/szezámliszt/kókuszreszelék
-18 g útifű maghéj vízben zselésítve
-1 tojás
-só
-szódabikarbóna
-zöld fűszerek
A száraz összetevőket összekevertem, majd összegyúrtam az útifű zselével és a tojással. Kb. 20 perc alatt sül meg. Jól szeletelhető, nem ragacsos a belseje. 100 g CH-ot tartalmaz.

2014. május 5., hétfő

Feketeribizlis citromtorta (paleo) - SAD! 24. forduló: Tavasz van!

A forduló házigazdája Dina, a Dina világa blog írója, úgy döntött, térjünk vissza kezdetekhez, már ami a Süss! Alkoss! Díszíts! játék eredeti témáját illeti. Vagyis csak tortákkal, lehetőleg díszített tortákkal nevezzünk a játékba, a téma pedig természetesen a tavasz. Kikötés volt, hogy néhány dolgot mindenképp kell használni a torta díszítéséhez: -házilag készített fondant /cukormassza /csokigyurma vagy marcipán.
Nálam ezek mind ki vannak lőve, a ribizli meg nem is tavaszi gyümölcs (nálunk ilyenkor még csak alma van és messziről jött eper)... Azért remélem, hogy az én tortácskámnak is lesz helye a  többi között. Ha nem, hát készítettem egy finomat. Az enyémben is van marcipán, de házi és ezért bevonásra nem volt alkalmas.
Hozzávalók:
Pitetésztához:
-50 g mandulaliszt
-1 tojás
-10 g xilit
-fahéj
Összegyúrtam és egy 15 cm-es szilikonos formát kibéleltem vele. Kb. 7 percig elősütöttem.
Citromos krém:
-200 ml kókusztej
-1 citrom leve és héja
-2 tojássárgája
-30 g eritrit
-10 g xilit
-1 ek. útifű maghéj
Jól összekevertem, hogy ne legyen csomós és pitetészára öntöttem. 25 percig sütöttem nem túl nagy lángon. 
Marcipános és ribizli:
 -120 g feketeribizli
-50 g blansírozott, nem zsírtalanított mandulaliszt (vagy darált mandula)
-20 g eritrit
-mandula aroma
-víz
 Marcipánt gyúrtam. Kis, feketeribizli szemekkel töltött golyócskákat készítettem, egy részüket beletettem a citromos krémbe, a többivel a ribizlivel megszórt tortát díszítettem.
47 g CH-ot tartalmaz.






Tavaszi saláta - 63. VKF!

Nem szoktam ilyen sokára hagyni a játékokra szánt bejegyzések megírását, de mivel most saláta volt a téma, arra vártam, hogy minél több zöldség jelenjen meg a piacon. Persze nálunk Csíkban még mindig nincs olyan nagy választék, mint máshol, majd júniusban lesz csak paradicsom, paprika, uborka.
A VKF! 63. fordulójának háziasszonya Zöld múzsa, aki a Saláta, mint fő fogás címet adta az aktuális játéknak és arra buzdított minket, hogy ha már itt a tavasz, alkossunk valami friss, színes, egészséges finomságot.
Imádom a salátákat, ahogy a friss zöld vagy tarka finomságok hersegnek a számban! Nem szoktam öntetet sem készíten rá, hogy jobban érezzem a zöldségek friss ízét. Ez a saláta nagyjából minden szezonális zöldséget tartalmaz, amit május első napjaiban nálunk kapni lehet.

Hozzávalók:
-5 levél fodros saláta
-1 kötés retek
-3 zöldhagyma
-1 murok (sárgarépa)
-friss juhsajt felkockázva
Mindezt összekevertem és jóízűen elfogyasztottam.