2014. április 26., szombat

Édesburgonyás pite sajtpaplan alatt

Hozzávalók:
-1 batáta (290 g)
-30 lenmagliszt
-2 tojás
-só, bors, pizza fűszerkeverés
-sajt
A batátát lereszeltem és összekevertem a többi összetevővel. Szilikonos formába tettem, a tetejét pedig beborítottam sajtszeletekkel. 30 percet sütöttem nagy lángon. (64 g CH)



2014. április 23., szerda

Fekete erdő torta húsvétra

Ezt a családnak készítettem, így nem "mentes" változat, de azért igyekeztem picit egészségesebbre készíteni.
Hozzávalók:
Piskótához:
-50 g teljes kiőrlésű liszt
-50 g fehérliszt
-30 g kakaópor
-2 ek. méz
-4 ek. olaj
-3 ek. víz
-3 tojás
-só
-1 kk. sütőpor
A tojást felvertem, majd minden egyebet belekevertem. A fehérjéket fel lehet külön is verni és azt beleforgatni utoljára a masszába, de én eddig azt tapasztaltam, hogy úgy sem nő fel jobban a tészta.
Sütőpapíros formába tettem és 20 perc alatt megsütöttem.
Közben elkészítettem a krémet:
-200 ml habtejszín felverve
-125 g vajkrém
-cukor (a habtejszín cukros volt, így csak 1 ek.-lal tettem bele)

-meggykompót
-csokitojás
A piskótát kettévágtam, közéje krémet kentem és meggyet szórtam rá. Az egészet bevontam a krémmel és, hogy húsvéti hangulata legyen, csokitojásokkal díszítettem.




2014. április 22., kedd

Paleo zebrakocka

A húsvéti finomságaim közül ez volt az újdonság, a többi már szerepel a blogban. Innen vettem az alapreceptet, csak kicsit leegyszerűsítettem.
Hozzávalók:
Kakaós réteghez:
-150 g kókuszreszelék
-100 g vízzel fölöntve (igen, g-ban)
-250 g darált mandula
-100 g kókuszzsír olvasztva
-5 ek. kakaópor
-40 g eritrit
-1 dl kókusztej
Összegyúrtam.
Fehér réteghez:
-4 dl kókusztej
-3 ek. mandulaliszt
-30 g eritrit
-50 g kókuszzsír olvasztva
-150 g kókuszreszelék
A kókusztejet, a zsírt, a mandulalisztet és az eritritet összefőztem, amig picit besűrűsödött, majd beletettem a reszeléket is.
Tetejére:
-kb. 40 g kókuszzsír olvasztva
-3 ek. kakaópor
-2 ek. eritrit
 Egymásra rétegeztem: barna-fehér-barna-fehér-barna. Hűtőbe tettem és elkészítettem a csokibevonatot, amit aztán rácsorgattam. Mivel nem rendes csokiból van, ezért nálam eléggé beleivódott a tetejébe, nem lett fényes réteg rajta, de az ízén ez nem ront semmit.
120 g CH-ot tartalmaz.