2014. április 5., szombat

Raffaello szelet paleosítva - 16. Blogkóstoló (Húsvét)

A 16. Blogkóstoló házigazdája Vea, aki arra kérte a résztvevőket, hogy lehetőleg a húsvéthoz illő finomságot kóstoljanak. Én Mni-tól, a Mni receptgyűjteménye blog írójától kóstoltam. Szokás szerint végigböngésztem az összes recepjét, aztán a Raffaello szeletre esett a választásom. Sajnos nem volt ötletem díszítés, húsvéti hangulat-ügyben (apró csokitojásokat ültethettem volna rá, de cukormentes csokitojást még nem láttam), de úgy gondolom, hogy így is szívesen fogyasztaná mindenki az ünnepi asztalnál. Persze kicsit változtattam az összetevőkön és feleztem az adagot.
Hozzávalók:
 -3 tojásfehérje
-20 g eritrit
-stevia csepp
-20 g mandulaliszt
-75 g kókuszreszelék
-szódabikarbóna
-3 ek. kókusztej (az eredeti receptben ilyesmi nem szerepel, de féltem, hogy nem fog összeállni)
 A tojásfehérjéket az eritrittel felvertem, majd hozzákevertem a többi hozzávalót. Szilikonos sütőlapon elterítettem és kicsit meglapogattam, hogy összeálljon. 170 fokon 20 perc alatt megsütöttem.
Krém:
-3 tojássárgája
-2 dl kókusztej
-40 g eritrit
-stevia csepp
-40 g kókuszzsír
-1 tk. útifű maghéj
 A sárgákból, a kókusztejből éa 20 g eritritből pudingot főztem, majd hűlés közben útifűmaghéjjal sűrítettem. A maradék eritrittel kikavartam a kókuszzsírt, majd a két krémet összekevertem és a piskótára kentem. 24 kis kockára vágtam, mandulával díszítettem. 23 g CH-ot tartalmaz.
Köszönöm a receptet Mni-nek!


2014. április 4., péntek

Tökmagos paleo kenyér

Rég próbáltam ki új "kenyér" receptet. Már régóta szemeztem a tökmaggal, kíváncsi voltam, milyen kenyérbesütve. Megvan a válasz: finooom!
Hozzávalók:
-100 g darált tökmag
-50 g kókuszreszelék
-50 g szezámliszt
-20 g útifűmaghéj vízben zselésítve
-1 tojás
-só
-szódabikarbóna
A száraz részt összekevertem, majd a jól megduzzadt és bezselésedett útifűmaghéjjal és a tojással összegyúrtam. Szilikonos formában megsütöttem, tűpróbával ellenőriztem a belsejét is. Kb. 25 perc alatt sűlt meg 200 fokon. Összesen 32 g CH-ot tartalmaz.


Kókuszmacaron - Szakácsmustra: Nigella Lawson

A Szakácsmustra egy újkeletű gasztrojáték, első alkalommal veszek részt benne. E forduló házigazdája Kisildi, aki Nigella Lawsont szemelte ki nekünk. Nigelláról a brutálcsokis, nem épp egészségesnek mondható finomságok jutnak eszembe. Nem hiába, az oldalán böngészve legalább nyolcféle csokitortával találkoztam. Már készítettem tőle valamit, naná, hogy csokitortát. :)
Most valami könnyűt választottam, eredeti neve Coconut macaroons.
Persze kicsit változtattam rajta, hogy ne legyen olyan fojtós. Igazából nem is értem, hogy kéne felvegyen két tojásfehérje 250 g kókuszreszeléket.
Hozzávalók:
-30 g mandulaliszt
-75 g kókuszreszelék
-2 tojásfehérje felverve
-35 g eritrit
-kb. 75 ml kókusztej
A száraz részt összekevertem a kókusztejjel, majd beleforgattam a felvert fehérjét. Kis halmokat formáztam a szilikonos sűtőlapon. Kb. 20 perc alatt megsütöttem. 11 db. lett, egyenként 2,25 g CH-tal.


2014. április 3., csütörtök

Húsvéti ajánló

Mivel már csak 17 nap van húsvétig, gondoltam, készítek egy válogatást húsvétra való, egészséges receptekből, emiket eddig készítettem. Most csak egy napom lesz otthon sütni-főzni az ünnepre, valószínűleg ezek küzül válogatok majd.
Az első két helyen természetesen a bájgli és a hagyományos, illetve hamis mézeskalács áll, mint karácsonykor.


Az alapdarabok után lássuk, mi passzol még az ünnephez.
A paleo kókusztekercset húsvétra készítettem először, így számomra már hozzátartozik az ünnephez. A bájglit is helyettesítheti.
A citromos kalács is nagyon passzol, az íze a régi húsvétokat juttatja eszembe.
A sütik közül szóbajöhet a mindenmentes linzer  és a diós puszedli.
Ha már húsvét, nem maradhat el a nyers, vegán répatortácska sem.

Sósságok közül ezeket ajánlom:
Csirkemájpástétom
 Csirkevagdalt és medvehagyma pesto


Rágcsálnivalónak, locsolóknak pedig szezámmagos rágcsa és köménymagos kiflicskék.

 Kellemes készülődést, tervezgetést kívánok! Nálatok mi az elmaradhatatlan húsvétkor?