2014. március 29., szombat

Diós puszedli

Ez a recept a vaníliás koszorú és egy csokis süti keresztezéséből született, bár nehéz benne felfedezni bármelyiket is benne.
Hozzávalók (2o db.):
-8o g darált dió
-6o g barnarizsliszt
-4o g kókuszreszelék
-5o g eritrit
-2o g kókuszzsír
-2 tojás
-fahéj
-fél fiola vaníliaaroma
-mandula
Összegyúrtam és kis gombócokat formázva a sütőpapírra tettem, majd a közepébe mandulát nyomtam.. 12 perc alatt megsül. Összesen 67,6 g CH, 3,4/db.

Gluténmentes pizza

Egyszerű és finom.
Hozzávalók:
-2 tojás
-1oo g szezámliszt
-2o g barnarizsliszt
-3 ek. kókuszzsír
-szódabikarbóna
-só
-pizza fűszerkeverés
Feltéthez:
-15o g zöldborsó
-paradicsomszósz
-tonhalkonzerv
-reszelt sajt
A tésztát összegyúrtam és sütőpapíron kör alakúra nyomkodtam, majd megpakoltam  a feltéttel. 2o perc alatt megsűlt. (41 g CH)

Mandulás citrompite

Ismét egy piteee! Méghozzá citromos.
Hozzávalók:
Tésztához:
-75 g mandulaliszt
-1 tojás
-15 g kókuszzsír
-3o g eritrit
-fahéj
Mindezt összegyúrtam és kibéleltem vele a piteformát, amit csak kikkókuszzsíroztam, remélve, hogy kijön majd belőle a pite, de ez nm volt elég, sütőpapír kellett volna. A tésztát hűtőbe tettem, amig elkészült a krém.
Krém:
-15o ml kókusztej
-2 tojás
-1 citrom leve és héja
-4o g eritrit
-2 ek. útifűmaghéj
Jól elkevertem és a pitealapra öntöttem. Addig kell sütni, amig a krém már nem folyós.
17 g CH-ot tartalaz.


2014. március 25., kedd

Avokádós tonhalkrém

Jó kis szendvizskrém.
Hozzávalók:
-fél avokádó (90 g)
-fél (vagy egész) tonhalkonzerv lé nélkül
-fűszerek
Mindent összeturmixoltam és kész is. :)

Zöldborsókrémleves avokádóval

A címben gyakorlatilag le is írtam a receptet. :)
Hozzávalók (kis adag):
-100 g zöldborsó
-fél avokádó (80 g)
-só
-víz
-útifűmaghéj
A zöldborsót megfőztem, majd a fél avokádó kivájt húsával összeturmixoltam. Lehet még hígítani vagy sűríteni. (20 g CH)

2014. március 24., hétfő

Fűszeres barnarizsgolyó - 62. VKF!

A VKF! 62. fordulójának címe "Mert egész Ázsia mégsem tévedhet", házigazdája az eztettem blog írója. Hogy miről is van szó? Természetesen a rizsről. :)
Szeretem a rizset, főleg a barnát. Persze, fehéret nem is ehetek, de ahogy visszagondolok, az nem is volt ilyen finom, ha nem fűszerezete meg jól az ember, akkor egyenesen ízetlen volt. A barnarizset kicsit tovább kell főzni és akkor sem lesz olyan puha (szerintem nyálkás), mint a fehér rizs, tejberizsnek ezért nem is olyan jó, mert nem szívja meg magát olyan jól.
Már két éve akarok  rizsgolyót készíteni, de valahogy mindig győz a lustaság és marad a símán megfőzött rizs. Erre jók ezek a játékok (többek között), mert alkalmat teremtenek az új dolgok kipróbálására.
Hozzávalók (kis adag):
-100 g barnarizs
-medvehagyma pesto
-2 ek. olívaolaj
-1 tojás
-szezámliszt
-kurkuma
-só
-zöldfűszerkeverék
A rizset megfőztem, majd összekevertem a fűszerekkel és az olajjal. Kis gombócokat formáztam és a tojással és a szezámliszttel "paníroztam". Sütőpapíron 15 percet sütöttem. Végülis csak a tojásnak kell megsűlnie rajta. Sajnos a szezámliszt elég nyers kinézetű maradt, ami nem valami szép, de az ízével semmi baj nem volt, sőt!


2014. március 23., vasárnap

Cukkinis lecsó

Valami kenyérre, lepényre kenhetőt szerettem volna készíteni és egyben felhasználni egy cukkinit. Ez született belőle:
Hozzávalók:
-1 cukkini (200 g)
-1 kis fel vöröshagyma
-1 ek. paradicsompüré
-babérlevél, bors, kurkuma, só
-olívaolaj
A cukkinit lereszeltem. Egy pici olívaolajat tettem az edénybe, ezen megdinszteltem a hagymát (igazából én nem várom meg, hogy üvegesedjen és puhuljon, úgy már nem szeretem, csak épp oldódjanak ki belőle az ízek) és összekevertem a többi összetevővel. Kb. 3 percig főztem, hogy ne legyen túl pépes. 16 g CH-ot tartalmaz.
A képen talán nem túl bizalomgerjesztő, de annál finomabb.

Zöld szörny turmix

Zöld szörnynek általában a hennámat szoktam nevezni, de most ez is az a kategória: a legtöbb ember nem lépne vele érintkezésbe, én meg a hajamra kenem vagy megiszom. :)
Tegnap voltam a piacon (meg van a hangulata a szombat reggeli piacramenésnek) és többek között vettem egy zacskó spenótot. Csak nyersen szoktam az ilyen zöld dolgokat enni, megfőzve nincs gusztusom hozzá. Itthon megkóstoltam és rájöttem, hogy elfelejtettem, hogy a sóska az, aminek olyan finom savanykás íze van, a spenótnak leginkább semmilyen. Így jött az ötlet, hogy turmixot készítek belőle uzsonnára.
Hozzávalók:
- kisebb alma
- marék spenótlevél
-kb. 1 1/2 dl víz
-stevia
A spenótot megmostam, leszáraltam, az almát felkockáztam (nem hámoztam meg) és botmixerrel pépesítettem, felöntöttem vízzel és még tettem hozzá pár csepp steviát. Nagyon ízlett, a maradék spenótot is így fogom felhasználni.