2014. március 15., szombat

Citromkrémes kókuszmuffin

Friss, tavaszias ízű, egyszerű kis muffin március 15-ére.
Hozzávalók:
-2 tojás
-15 g xilit
-stevia (kevés volt a xilitem, ezzel kellett kipótolni)
-1 dl kókusztej
-75 g kókuszreszelék
Mindent összekevertem és szétosztottam a 6 szilikon muffinformába. 180 fokon, kb. 25 perc alatt megsütöttem. Közben elkészült a citromkrém:
-1  1/2 citrom leve (héja is lehet, ha biocitrom vagy jól le tudjuk pucolni)
-stevia
-50 g kókuszzsír
-1 tojás
-2 tk. útifű maghéj
A citromleven kívül a többiből krémet főztem, a levet a végén adtam hozzá, hogy a C-vitamin ne menjen kárba és mixerrek összekevertem. A maghéjjal sűrítettem. Miután kicsit kihűlt, a muffinok tetejére kentem.
6 db. lett, egyenként 4,5 g CH-tal.


2014. március 11., kedd

Sacher torta (paleo)

Már egyszer elkészítettem ezt másfél éve, csak ha jól emlékszem, féladagot és picit másképp. Itt vigyorgott egy minden mentes házi baracklekvár és mindig azt mondogatta, hogy ebbe tortába akar kerülni. Engedtem neki. :)
Hozzávalók:
-150 g darált mandula
-40 g kakaópor
-25 g xilit
-20 g eritrit
-100 ml kókusztej
-3 tojás
-1/2 tk. szódabikarbóna
-40 g kókuszzsír
-1 üveg baracklekvár
Csokimáz:
-40 g kakaópor
-50 g kókuszzsír
-30 g eritrit
A tészta minden hozzávalóját összekevertem és sütőpapíros formában 35 perc alatt, 175 fokon megsütöttem. Miután kihűlt (másnap), rákentem a baracklekvárt. A mázhoz megolvasztottam a kókuszzsírt és belekevertem az eritritet és a kakóport. Mikor már nem volt olyan nagyon-nagyon folyékony, rácsorgattam a tortára és hűtőbe tettem.
87,5 g CH-ot tartalmaz.




2014. március 10., hétfő

Tonhalas csiga (glutén-, tojásmentes)

A glutént nem tartalmazó tésztáknál a legnagyobb kihívás a a péksüteményszerűségek előállítása anélkül, hogy szétessen, kiváltképp tojás nélkül. Viszont nem lehetetlen, hála az útifű maghéjnak, ami egy csodálatos kis alapanyag.
Hozzávalók:
-65 g barnarizsliszt (most darált rizs)
-30 g kókuszreszelék
-30 g szezámlisz (most darált szezámmag)
-12 g útifű maghéj vízben zselésítve
-kurkuma
-só
-szódabikarbóna
-tonhalkonzerv
Zselésedni hagytam a maghéjat, ledaráltam, amit kellett és a száraz részt összekevertem. A zselé segítségével összegyúrtam és szilikonos lapon kézzel kilapítottam kb. 20-szor 20-as négyzet formájúra. Rátettem  a tonhalat és feltekertem. 8 csiga lett belőle (összesen 60 g CH).



2014. március 9., vasárnap

Medvehagyma pesto, mert itt a tavasz

Tavaly kóstoltam először a medvehagymát, addig csak a tévéből hallottam, hogy a medvehagyma megjelenése egyet jelent a tavasszal és hogy rengeteg ember szedi ilyenkor, mert nagyon egészséges. Utólag megbizonyosodtam róla, hogy finom is. A lefagyasztás tavaly nem vált be, mert fagyottan nem lehetett vágni, kiolvasztva meg teljesen löttyedt lett, ezért idén megpróbálkozom a pesto formában történő eltevéssel. Ez az első, próbaadag.
Hozzávalók:
-1 csokor medvehagyma
-50 g reszelt sajt
-30 g darált szezámmag
-70 ml olívaolaj
-só
A medvehagymát megmostam, lecsepegtettem és apró darabokra vágtam. A többi összetevővel együtt összeturmixoltam. A képen a csirkepástétommal együtt látható. Nagyon jól passzolnak.