2014. március 8., szombat

Kókusztekercs keksztekercs-módra - SAD! 23. forduló

Egy hete sincs, hogy közzétettem a 22. forduló összefoglalóját és máris itt a következő forduló, melynek Be Sweet a házigazdája és a fedőneve "Kókusz Pókusz". Bármilyen kókuszos finomságot lehet készíteni. Én is nagyon szeretem a kókuszt, minden formában használom, éppen ezért ebben a receptben is szerepel a reszelék, a tej és a zsír/olaj is.
Tavaly húsvétkor készítettem először ezt a finomságot, de akkor nem szenteltem neki egy külön bejegyzést és még a képen sincs szegény egyedül, néhány szelet bájgli is odatolakodott.
Ennek az édességnek az eredeti változata a keksztekercs, aminek egy darált kekszes, kakaós massza és egy vajas krém adja az alapját. Külalakra ez is ugyanúgy néz ki, csak éppen paleo és a szokásos dolgoktól mentes. Eredetileg a 23. SAD!-re nem tekercs formában akartam elkészíteni, hanem csíkos sütinek, hogy ne ismételjem a receptet (mondjuk vannak benne változtatások), de aztán arra jutottam, hogy a csigavonal sokkal szebb és kész. :)
Hozzávalók:
Kakaós masszához:
-100 g darált mandula
-70 g darált kókuszreszelék
-5 ek kakaópor
-40 g xilit
-6 ek. kókusztej
-50 g kókuszzsír
-víz
Összegyúrtam és annyi vizet adtam hozzá, hogy jól összeálljon és formázható legyen. Hűtőbe tettem, amig elkészült a krém.
Krém:
-100 g darált kókuszreszelék
-6 ek. kókusztej
-70 g kókuszzsír
-30 g xilit
Ezt is összekevertem.
A kakaós masszát egy folpack darabon kilapogattam téglalap alakúr, erre került a krém, amit ugyanacsak rányomkodtam, majd szorosan felcsavartam. Lehetett volna mégszorosabb, a képen látszik, hogy maradtak kisebb részek benne (nem mindenhol, csak a kép pont egy olyan részről készült), csak féltem, hogy akkor eldeformálódik a csigavonal.
82 g CH-ot tartalmaz. Ez az egyik kedvenc édességem!

2014. március 5., szerda

Házi csokipuding keményítő nélkül - Ízek és élmények blogszülinapjára

A napokban akadtam rá egy újabb játékkiírásra Flóránál, az Ízek és élmények blogban. Arra kéri a játékban résztvevőket, hogy az öt kedvenc hozzávalóját felhasználva készítsenek valami finomat. Ezek a következők: CSOKOLÁDÉ (mindegyik jöhet)
FAHÉJ
MARCIPÁN
TÚRÓ
MOGYORÓVAJ
 Én a csokit választottam, vagyis inkább csak a végeredmény csokis, mert maga a csoki nem szerepel a hozzávalók között. Remélem, hogy ez nem baj.
Hozzávalók
-2 tojássárgája
-2 dl kókusztej
-2 ek. kakaópor
-30 g xilit
-2 tk. útifű maghéj
Ezt mind összekevertem és pudingos állagúra főztem. 15 g CH-ot tartalmaz összesen, két adagra lehet osztani, de persze egyszerre is bekebelezhető, nem olyan sok. :)




Mákos kalács (paleo)

Volt még egy kis maradék mákom, amit el akartam használni. Ez tényleg egy mini adag lett.
Hozzávalók:
-50 g darált mák
-30 g mandulaliszt
-10 g kókuszzsír
-20 g xilit
-5 csepp stevia
-1 tojás
-4 ek. kókusztej
-1/2 tk. szódabikarbóna
A tojást szétválasztottam a sárgájával elkevertem mindent a fehérjén kívül, amit külön felvertem, majd hozzáforgattam a többihez. Szilikonos formában megsütöttem, amig megkeményedett. Finomnak finom lett, csak úgy tűnik, nem vagyok jóban a mákkal, nem hiába kerültem mostanig... (26 g CH)
A képen már csak a maradék látható.

2014. március 3., hétfő

22. SAD! Összefoglaló


Már nem  emlékszem kinél láttam ezt a jó kis módszert, hogy az összefoglalót folyamatosan egészítette ki, ahogy érkeztek a bejegyzések, így nem keveredett össze a végén a dolgokkal és hamar tudta hozni a beszámolót. Én is így jártam el.
Jöjjön hát a várva várt összefoglaló a Süss!Alkoss! Díszíts! 22. fordulójáról! Mivel a farsangi időszakra esett a "futamidő", ezért találtam ki a látszat álarca mögött megbúvó finomságok témáját, na meg nem mellesleg közel áll a szívemhez az alapanyagokkal való játék, a fából vaskarika-jellegű főzőcske. Azt hiszem, kicsit magasra tettem a lécet ezzel a témával, sokaknak okozott fejtörést és ezért sajnos nem is sokan jelentkeztek. Igyekeztem minél több helyen megjeleníteni a felhívást, remélem, hogy nem ebben volt a hiba. Összesen 13 jelentkező volt, mind  bloggal.
Na de félre bánat, hisz a jelentkezők igazán kitettek magukért! Nincs itt egyetlen szokványos finomság sem, vagy formájukban, vagy alapanyagaikban rejlik a csavar, itt semmi nem az, aminek látszik. Kezdődjön hát az ételek maszkabálja, kukkantsunk be az álarcok mögé!

Elsőnek Ágitól érkezett egy csoda, a Konyhán innen-kerten túl blog írójától, nevezetesen egy meggyes "fagylalt" . Első ránézésre valóban egy fagyi, de mit rejt a belseje? Annyit elárulhatok, hogy biztosan nem olvad el és nem fájdul meg tőle a torkunk, ha télen esszük is. :) A ruhát azért biztosan össze lehet maszatolni ezzel is...
Ezután a Be Sweet... Minden, ami süti blog írójától érkezett egy újabb kis hamis: Hamis túrós-barackos rácsos, ami egy morzsa túrót sem tartalmaz. Jó szolgálatot tehet ez a recept túró hiányában, ha elfog valakit a vágy egy jó kis túrós süti iránt.
A Rendes csajok blog házigazdájától, Ágitól,  az íncsiklandó Hamis túrós rizsfelfújt, vaníliasodóval érkezett, amivel megoldotta a "nemfinom"köles kérdését és valami nagyon gusztát alkotott.

Mancskanyelv, a Sünis kanál blog írója, az Almás-fahéjas panna cotta, avagy tejszínes ál-almaleves nevű finomsággal lepett meg. A címet olvasva egy kemény almaleves képe jelent meg a szemem előtt, amiben benne marad a kanál nyoma. Nem is csalódtam. Szívesen belekanalaznék!

Megérkezett a harmadik hamis túrós finomság is, ezúttal "Túrós"-barackos linzertorta néven Okkitól, az Abroszra-való blog írójától. Nagyon guszta, krémes a kis hamis, nyamm!
Tortafüggő Marisztól hamis túrós kocka érkezett. Persze ez sem ugyanolyan, mint az előző ál-túrósok! Biztos mindenki talál kedvérevalót a nagy választékban.
Ettetek már gyertyát? Ha jól emlékszem, és kóstoltam kiskoromban. :) Csigabigétől, a Csigabige kuckója blog írójától olvadozó gyertyák érkeztek, amiknek az elkészítése sajnos sérüléssel járt, de ez nem része a receptnek. :) Remélem, hogy azóta az alkotó is jobban van.
Konyhavirtuóztól hamis mézes sütemény érkezett, aminek mézeshez hasonló íze és, gondolom, illata van, a karamellnek és a fűszereknek köszönhetően. Én is gyakran készítek fűszerekkel "mézesített" sütiket.
  Dinától, a Dina világa blog írójától három finomság is érkezett az ételek maszkabáljára. A főszereplő egy szalámi, de nem akármilyen, hanem csokiszalámi, amit sokan készítenek és nem is gondolnak bele, hogy ez már egy furfangos édesség.

Ami igazán lenyűgözött, az egy régebbi bejegyzése egy édes szülinapi vacsoráról, ahol semmi nem az, aminek látszik. Meglepetésekkel szolgálhat a zöldborsó, a fasírozott, a krumplipüré, sőt, még a "desszert" is, ami egy muffin.

 Az édes sushi is szuper ötlet! Köszönöm, hogy ennyi finomsággal gazdagodott ez a gyűjtemény!
A Troll a konyhámban blog írója, Trollanyu, egy citromos paleo sajttortával rukkolt elő, amiben, míly meglepő, nincs egy gramm sajt sem. Náluk igazi favorit a sajttorta, meg tudom érteni. :)
Szani, a Szani konyhája háziasszonya, egy nem mindennapi halvát szervíroz nekünk, ami nem is csak halva, hanem torta, de mégiscsak halvább, mint tortább... 
Linyah a Konyhalál blogról ehető rózsákat hozott, amikkel könnyű "villantani", ahogy írta. Ez a szirupos rózsasüti nem először készült Linyah konyhájában, nem véletlenül. :)

Süti Sünitől egy meglepően zöld tiramisu érkezett, ami inkább néz ki pisztáciásnak vagy akár zöldalmás fagyinak, mint egy tiramisunak.

És jöjjön a dobpergés... Ezennel a stafétát átadom Be Sweet-nek! Sorsolással nem kellett bajlódnom, mivel egyedül ő jelezte, hogy szeretne a következő SAD! háziasszonya lenni. Sok szerencsét kívánok neki és kíváncsian várom, mit főz ki nekünk. :)