2014. március 1., szombat

Nigella mennyei lisztmentes csokitortája - 15. Blogkóstoló

A 15. Blogkóstoló házigazdája Süti Süni, aki Böbe konyháját sorsolta ki nekem, így az ő finomságai közül szemezgethettem. Elég nehéz dolgom volt, mert olyasmit szerettem volna készíteni, aminek a receptjét nem kell teljesen eltorzítanom ahhoz, hogy én is ehessek belőle. Így esett a választásom a Nigella-féle csokoládétortára. Egyáltalán nem bántam meg. :) Szülinapoztunk itthon, persze volt egy hivatalos torta is, de ez volt az én desszertem.
A hozzávalókat az eredeti recepthez képest megfeleztem és pár dolgot kiváltottam az én alapanyagaimal.
Hozzávalók:
-100 g cukormentes csoki
-1 ek. kakaó (mert nem fekete csokit használtam)
-100 ml kókuszkrém
-30 g kókuszzsír (ennyi volt itthon)
-4 ek. eritrit
-3 tojás
A csokit a kókuszzsírral összeolvasztottam. A kókuszkrémet a tojássárgákkal és az eritrittel felvertem, , a fehérjéket pedig külön. Az olvasztott csokit összekevertem a tojássárgás krémmel, majd beleforgattam a felvert fehérjét. Sütőpapíros formában előbb nagy, majd kis lángon 3o perc alatt megsütöttem.  Házi mindenmentes meggybefőttel díszítettem. Csak a csokiban lévő szénhidrátot kell figyelembe venni.


22. SAD! Figyelmeztetés

Gyorsan elröpült ez a hónap, holnap lejár a kiírt határidő, de ha igény van rá, meghosszabbítom.
"Álarcos" finomságok


2014. február 24., hétfő

Citromos kenyér/kalács - paleo

Régebb nem igazán szerettem a piskótás süteményeket, olyan szárazok és semmilyenek voltak. A maglisztekből vagy kókuszból készült változatoknak viszont sokkal karakteresebb ízük van és nem is olyan szárazak, hogy csak folyadékkal lehet együtt enni.
Hozzávalók:
-120 g mandulaliszt vagy darált mandula (nálam fele-fele)
-35 g kókuszreszelék
-20 g xilit
-20 eritrit
-1 citrom héja és leve
-2 tojás
-100 ml kókusztej
-víz
-1 tk. szódabikarbóna
A mandulát, a kókuszt, a szódabikarbónát összekevertem a citromhéjjal és lével, a kókusztejjel és a vízzel. A tojásokat felvertem az édesítőkkel majd a két részt összekevertem. Szilikonos formában sütöttem meg, a tetejét fahéjjal szórtam. Teljesen olyan íze lett, mint a püspökkenyérnek vagy más gyümölcskenyereknek. (40 g CH)

Sült csokikrém -paleo

Írogatom én a glutén-, laktóz- és cukromentes receptek mellé, hogy paleo, meg is felelnek a kritériumoknak, de mi is ez a paleo? Véleményem szerint csak egy elnevezés. Még a húsokról, salátákról, magvakról feltételezhetjük, hogy ették az őskorban is, de csokifelfújtat és svéd mandulatortát semmiképp. Sok, paleo-ban használt alapanyag nem is egy kontinensről származik. Nem túl észszerű azt sugallni, hogy így ettek az őseink, szóval egy másik elnevezés jobb lenne, ez a véleményem.
Térjünk a receptre.
Hozzávalók:
-26 g cukormentes feketecsoki
-20 g kókuszzsír
-20 g mandulaliszt
-2 tk. útifű maghéj
-3 tk. kakaópor
-3 tk. eritrit
-1 tojás
A csokit összeolvasztottam a kókuszzsírral. A tojást felvertem az eritrittel, majd mindent belekevertem. Két szufléformában megsütöttem. Egyenkén 7 g CH.