2014. február 22., szombat

Csirkemájpástétom

Eddig nem volt merszem a nyers májjal közelebbi kapcsolatba lépni. A hallal és a csirkemellel is csak kb. egy éve fűztem szorosabbra a viszonyom. Ideje volt legyőzni az undort, hogy olyan pástétomot ehessek, amiben nincs cukor, liszt és egyéb dolgok, amiknek semmi keresnivalójuk nem lenne benne.
Hozzávalók:
-kb. 300 g máj
-1 tk. kókuszzsír
-1 kis fej hagyma
-só
-bors
-kókusztej
A kókuszzsíron megsütüttem/pároltam a megtisztított májat. Fűszereztem és hozzákevertem az apróra vágott hagymát és egy kis kókusztejet, hogy hígabb legyen. Botmixerrel krémesre aprítottam.

Citrom

Gondoltam, nekem is illene valamit készíteni a 22. SAD!-re. Íme egy citrom, ami kívül is citrom, belül is citrom, de mégsem igazi citrom.
Hozzávalók:
-1 citrom
-5 tk. kókusztej
-2 tk. eritrit
-2 tk. útifű maghéj
Levágtam a citrom sipkáját és kifacsartam a levét. A rostos lével összekevertem a többi összetevőt, a maghéj kicsit besűríti. Visszakanalaztam a citrompohárkába. Mentalevéllel lehetne díszíteni, ha lenne.


2014. február 20., csütörtök

Szabolcsi almás máktorta, országtorta 2012 -paleo

Már régebb összegyűjtöggettem az országtorták receptjeit, előbb-utóbb mindegyiket kipróbálom kisebb-nagyobb módosításokkal. Az almás máktorta tűnt elsőre a legegyszerűbbnek, olyan hozzávalókkal, amik ilyenkor tél végén is könnyen beszerezhetőek.
Hozzávalók:
Piskótához:
-3 tojásfehérje felverve
-20 g eritrit
-150 g darált mák
-3-4 ek. víz vagy kókusztej
A mákot összekevertem a vízzel és egy kis kókusztejjel, majd feleforgattam az eritrittel felvert tojásfehérjébe. Sütőpapírra három kört rajzoltam és ezeke eloszlattam a tésztát, majd megsütöttem.
Krémhez:
-3 tojássárgája
-200 ml kókusztek
-30 g eritrit
-2 tk. útifű maghéj
Pudingos állagú krémet főztem, majd kihűtöttem.
-almalekvár vagy reszelt alma (nálam 380 g házi, fűszeres, mindenmentes almalekvár)
-fél alma a díszítéshez
-fél citrom leve az alma áztatásához
Összeállítás:
Miután kihűlt a piskóta és a krém is, egy piskótalapra rákentem az almalekvárt. Erre jött a következő lap, majd a krém fele, az utolsó lap és a krém másik fele. Az almát cikkekre vágtam és citromleves vízbe áztattam, hogy ne barnuljon meg.
Összesen 62 g CH-ot tartalmaz, ha 8 kis szeletre vágjuk, akkor egyenként 7,75 g-ot.



2014. február 18., kedd

Nyers répatorta

Mikor egy friss, jó leves murkot pucolok, mindig a répatorta jut eszembe róla. Megsütni egyrészt sajnálnám, másrész már nem is lenne úgy jó nekem, így egyértelmű volt, hogy raw-food lesz belőle.
Hozzávalók:
-2 murok (228 g)
-30 g xilit
-50 g darált mandula
-2 tk. útifű maghéj
-kókuszkrém
A murkot lereszeltem és elkevertem a xilittel és a mandulával és kicsit sűrítettem a maghéjjal. Szilikonos muffinformába tettem, 4 lett belőle. Kókuszkrémmel díszítettem. Összesen 42 g CH-ot tartalmaz.

Csirkepástétom

Nem szoktam felvágottat enni, egyrészt nem szeretem, másrészt jobb nem belegondolni, hogy mi mindent darálhatnak bele. Itt volt már az ideje, hogy kicsit megvariáljam a síma sült csirkét, hátha így többször lecsúszik a hús is.
Hozzávalók:
-1 csirkemell
-50 g darált quinoa
-1 tojás
-só, bors
A csirkemellett kis darabokra  vágtam és botmixerrel pépesítettem. Hozzákevertem a többi összetevőt és szilikonformában 200 fokon 50 percet sütöttem.