2014. február 15., szombat

Paleo svéd mandulatorta

Igen, imádom a mandulát, ahogy az a nagyszámú mandulás receptemből is látszik. Ebben most nincs semmi csavar, csak a hagyományos torta alapanyagait kiváltottam.
Hozzávalók (fél adag):
-20 g mandulaforgács
-2 tojás
-120 g darált mandula (vagy nem zsírtalanított mandulaliszt)
-50 geritrit
-75 ml kókusztejszín
-50 g kókuszzsír
-1 tk. mandulaaroma
A tojásokat szétválasztottam és a fehérjét felvertem. Ebbe belekevertem a darált mandulát és kb. 30 g eritritet. Sütőpapíros formában megsütöttem, majd, miután kihűlt. Kettévágtam. Közben elkészítettem a krémet: a tojássárgákat a kókuszkrémmel és a többi 20 g eritrittel tűz fölött kavargattam, amig kicsit besűrűsödött, de nem főtt. Robottal felvertem, miközben hozzáadtam a kókuszzsírt és az aromát. Kicsit még sűrítettem útifű maghéjjal is. A lapok közé és bevonatként rákentem a tortára és megszórtam a mandulaforgáccsal. A képen még elég folyékony a krém, másnapra a hűtőben rendesen megszilárdult. Összesen kb. 25 g CH-ot tartalmaz.


2014. február 13., csütörtök

Batátapite

Vagy batátapuding. Már régóta tervezem kipróbálni.
Hozzávalók:
-330 g (2 db.) batáta
-50 g eritrit
-2 tojás
-100 ml kókusztej
-mandulaforgács a szóráshoz
A batátákat megpucoltam és hasábokra vágva alufóliába csomagoltam. Kb. fél óra alatt megütöttem (vagy inkább megpároltam az alufóliában). Összekevertem a többi összetevőt és beleturmixoltam a batátát. Sütőpapíros formában fél óra alatt megsütöttem. Nagyon krémes lett. :) 66 g CH-ot tartalmaz.


2014. február 11., kedd

Glutén- és cukormentes linzer

Csokikrémmel, ráadásul majdnem paleo. Azt a kevés barnarizslisztet ki lehet váltani mandulaliszttel.
Hozzávalók:
-25 g barnarizsliszt
-125 g mandulaliszt
-50 g kókuszreszelék
-30 g eritrit
-20 g kókuszzsír
-2 tojás
-fahéj
Összegyúrtam és folpack között kinyújtottam. Ugyanannyi lyukas és nem lyukas virágocskát kell kivágni belőle. Nagyon hamar megsül!
Csokikrém:
-kakaópor
-eritrit
-kókusztej
-kókuszzsír
Összeolvasztva, ez lett a töltelék.
Összesen 50 g CH-ot tartalmaz.


Babos brownie diókrémmel

Készítettem már babos brownie-t, többször is, a receptje itt található. Most a két sütit ketté vágtam és diókrémmel töltöttem.
Hozzávalók a krémhez:
-50 g darált dió
-10 g mandulaliszt
-100 ml kókusztej
-kb. 1 dl víz a mennyiség növeléséhez
-3 tk. útifű maghéj sűrítéshez


2014. február 10., hétfő

Szezámmagos rudak - paleo

Megtaláltam azt a sós rágcsálnivalót, amit én is ehetek. Tökéletesen helyettesíti a perecet, pászkát és egyéb sós vendégváró falatokat.
Hozzávalók:
-1 tojás
-50 g szezámmag
-reszelt sajt
-só, bors, pirospaprika, kurkuma
A tojást habosra vertem és minden egyebet belekevertem. Sütőpapíron megsütöttem és csíkokra vágtam.

Köménymagos sós kifli -receptörökség

Szeretek olyan dolgokat elkészíteni, amiről azt mondják, hogy nehéz vagy valamiért legendás. Ez a recept még a dédnagymamámtól származik. Tegnap készítettem el a családnak és 2 óra alatt el is fogyott. Én nem kóstoltam, de annyira szép lett (milyen szerény vagyok), hogy el fogom készíteni lekváros töltelékkel is, sőt, a formája miatt valahogy magamnak is.
Hozzávalók 32 db.-hoz:
-1/2 kg liszt
-10 dkg zsír/vaj
-4 dl tej
-élesztő
-köménymag
-só
A vajat 2 dl tejben felolvasztottam. A másik 2 dl tejben kellene felfuttatni az élesztőt, de én por állagút használtam, valahogy az nekem jobban bevált. A lisztbe beleszórtam az élesztőt, kis sót, hozzágyúrtam a vajas és a síma tejet és addig dagasztottam, amig jól összeállt és nem ragadt a deszkához. Kb. 2 órát fűtőtest mellett kelesztettem, de gondolom 1 óra is elég. 4 részre osztottam, mindegyik részt kör alakúra nyújtottam és 8 körcikkre vágtam. A külső részétől felcsavartam, mint ahogy a croissant-t szokás és görbe kiflicskévé alakítottam. Tojással lekentem és a sóval összekevert köménymaggal megszórtam. Addig kell sütni, amig guszta pirospozsgásra sül.


Paleo zsömle batátakrémmel - VKF! 61. forduló

A VKF! 61. fordulójának házigazdája Katuci, aki a Szendvicsek és burgerek témát találta ki. Valami olyasmire gondoltam, amit még nem próbáltam, ami különleges és nem feltétlenül egy viccesen dekorált szendvics. Például egy hotdog :D
Már régóta szerettem volna sütni egy igazán paleo, nem csak gluténmentes kenyeret vagy zsömlét. Most megragadtam az alkalmat.
Hozzávalók 8 db.-hoz:
-3 tojás
-1 tk. só
-1/2 tk. szódabikarbóna
-100 g szezámliszt
-50 g lenmagliszt
-50 g kókuszreszelék
-20 g útifű maghéj
-150 ml víz
-napraforgómag
Az útíifű maghéjat a vízben zselésítettem. Összekevertem a száraz összetevőket, majd összegyúrtam a maghéjzselével és a tojásokkal. Nagyon jól gyúrható, ruganyos tésztát kaptam.
Ebből 8 kis gombócot formáltam, a tetejükre napraforgómagot nyomkodtam és megsütöttem. Egyenként 6,75 g CH-ot tartalmaznak.

 Batátakrém:

-1 batáta (235 g) alufóliába csomagolva megsütve, amig megpuhul
-1 ek. kókuszzsír
-fűszerek ízlés szerint (nálam só, bors, Macalik fűszerkeverék) Ha jól meg van fűszerezve, akkor kevesebb sót igényel.
Mindezt összeturmixoltam.
És ez lett a két finomság találkozásából. 100% paleo


U.i.: Mivel már január közepén elkészítettem ezeket és annyira ízlettek, azóta többször reprodukáltam. Örvendek, hogy a játék kapcsán lett két új kedvencem. A zsömlét kipróbáltam 3 tojás helyett 2-vel, sőt, eggyel is és úgy is ugyanolyan finom.