2014. február 4., kedd

Paleo almás táska, péksüti

Adott egy megbontott almalekvár. Házi, fűszeres, mindenmentes. Adott a szükséghelyzet, hogy valami hordozható étel kell, de nem valami száraz. Ez "sült ki" belőle.
Hozzávalók 4 db.-hoz:
-12 g barnarizsliszt (őrölt rizs)
-100 g szezámliszt
-10 g xilit
-10 g útifű maghéj vízben zselésítve
-1 tojás
-szódabikarbóna
-fahéj
Tölteléknek 1 üveg almalekvár (vagy egyéb nem túl folyós lekvár, csokikrém vagy sós töltelék)
Mindent jól összegyúrtam. (Azért szeretem ezt az útifű maghéj-zselésítő megoldást, mert nagyon jó kelt tészta állagot érhetünk el vele és még egy csomó rostot is jelent. Van, akinél hasmenést okozhat!) A tésztát két részre osztottam és négyzet alakúra nyújtottam, majd félbevágtam, hogy két háromszöget kapjak. Rákentem a tölteléket, még erre is szórtam egy kis fahéjat és összehajtottam. Most jönne jó a fázisfotó, de jobb híján itt egy rajzocska. Nekem most így jött, hogy összehajtsam.

200 fokon 20 perc alatt megsütöttem. A tészta rész töltelék nélkül 24,7 g CH.ot tartalmaz.



2014. február 3., hétfő

"Behavazott" brownie

Ha már itt nincs hó és az otthoni fél-méteres-hó-élményre még várnom kell pár napot, a browniet tettem téliessé.
Hozzávalók:
-33 g cukormentes feketecsoki (legjobb, ha xilites, eritrites vagy steviás)
-15 g kókuszolaj
-70 g darált mandula
-20 g xilit
-2 ek. kakaópor
-1 tojás
-víz
-útifű maghéj
-fahéj
A csokit összeolvasztottam a kókuszolajjal és hozzákevertem a többit. A vizet és a maghéjat azért tettem hozzá, hogy a mennyiségét növeljem. Szóval elég spórlósan oldottam meg. Persze lehet helyette kókusztej is. 20 perc alatt megsütöttem közepes lángon.
Kókuszos réteg:
-15 g kókuszolaj
-15 kókuszreszelék
-5 g xilit
Összegyúrtam, egy kis vízzel még segítettem rajta és rányomkodtam a brownie-ra. Hűtőben tárolom. 38 g CH-ot tartalmaz.

 És végül egy kis érdekesség. A borogatóban száradó csendélet: