2014. február 1., szombat

22. SAD! Játék kiírás


Hála Macskanyelvnek, a Süniskanál blog írójának, jobban mondva a cicájának, Leopoldnak, én lettem a Süss! Alkoss! Díszíts!-játék következő fordulójának háziasszonya. Ez az első alkalom, hogy ilyen szerepet töltök be. A játékot Kiskukta indította 2011-ben és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Már én is 5 fordulóban vettem részt, pedig nem vagyok egy gasztroblogger-veterán. :)
Már az előző fordulóval egyidőben megszületett az ötletem, hogy milyen témát is tudnék elképzelni a következő játékra. Figyelembe véve, hogy ez az időszak a farsang utolsó egy hónapjára, februárra esik, amikor a legtöbb mulatságot, álarcosbált tartják, arra gondoltam, hogy legyen a téma

"Álarcos" finomságok

Vagyis olyan édességeket (vagy akár sósságokat, ha már a meglepetésnél tartunk) várok, amik első látásra másnak tűnnek, mint amik valójában, imitálnak valamit és viccesek. Vagy az "ál" kategóriába tartoznak, mint például a túrótorta túró nélkül. Lehet ez süti, torta, bonbon, pite, akármi, csak legyen benne valami csavar, valami meglepő. Egy olyan rejtély, aminek a nyitjára az első falat után jön rá a kóstoló. :)




Mivel a farsang március 5-ig, hamvazó szerdáig tart, ezért arra gondoltam, hogy a határidő legyen 

március 2-a, vasárnap éjfél,

hogy a beérkező receptekből még legyen idő szemezgetni húshagyó keddre. :) Így egy hónap áll a rendelkezéserekre, még  ha olyan rövidke is ez a február. 

Van néhány kérésem:
-a recept, amivel jelentkeztek, a kiírást követően kerüljön fel a blogotokba (emellett persze elküldhettek egy régebbi, hasonló témájú finomságot is)
-kérlek, a receptet csak erre az egy játékra küldjétek el. Ne üssetek "több legyet egy csapásra". :) Köszönöm!
-1 fotót és a bejegyzés linkjét küldjétek el nekem erre a címre:


Akinek nincs blogja, az a receptet küldje el képpel együtt.
Kérlek, jelezzétek, ha szívesen lennétek a következő forduló házigazdái!
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mire inspirál majd titeket a téma. Remélem, hogy nem túl bonyolult és sok ötletes finomság érkezik majd. :D Jó alkotást!


Az eddigi témák:


  1. KiskuktaDíszíts egyszerűen, de nagyszerűen!
  2. Zsófi: A gyermekkor íze (ez a blog sajnos valószínűleg megszűnt)
  3. Ági: Gasztroajándék
  4. Macskanyelv: Édes "macskásság"

,


Mandulakrémes pite (paleo)

Ismét egy pite. :D Egyrészt azért, mert a vizsgák nehezét letudtam, tehát ünnep van, másrészt még mindig nincs vége a vizsgaidőszaknak, vagyis bánatűző is egyben.
Már sok mandulás finomságot készítettem, imádoma marcipános ízt!
Hozzávalók:
Tésztához:
-50 g kókuszreszelék
-2 tk. kakaópor
-1 tojás
-10 g kókuszzsír
-3 tk. útifű maghéj
-kis víz
-fahéj
-10 g xilit.
Ezt összegyúrtam és kapcsos tortaformába nyomkodtam, hogy pereme legyen.
Krém:
-15 g darált mandula
-200 ml kókusztej
-2 tk. útifű maghéj
-30 g xilit
-1 tojás
Ebből puding szerű krémet főztem.
Marcipángolyók:
-65 g darált mandula
-10 g xilit
-víz
Összegyúrtam, kicsit állni hagytam és kis golyókat formáltam belőle.
Összesen 51 g CH-ot tartalmaz, eritrittel még sokkal kevesebb lenne.





Kókuszfánk próbálkozás

Talán nem kókuszreszelékkel kéne folyatatni a kísérletezést. Mondjuk finom lett és sikerült a külsejére egy vékony kérget sütni, így egész fánkos hatása volt. Fűszeres almalekvárral ettem.
Egyelőre nem írok receptet, még dolgozom a tökéletes fánkon. :)

2014. január 30., csütörtök

Gluténmentes pizza 2.

Már van egy paleo pizza receptem, ez most csak gm.
Hozzávalók:
-60 g szezámliszt
-35 g barnarizsliszt (vagy őrölt rizs)
-1 tojás
-2 tk. útíifű maghéj vízbe áztatva
-só
-szódabikarbóna
Ezt összegyúrjuk és sütőpapír közt kinyújtjuk. Két minipizzát készítettem belőle paradicsompasztával és tonhallal. Egy db.-ban 23 g CH van a paradicsompasztával együtt.

Ismerjük meg egymást!

Hozzám is elért ennek a futótűzként terjedő játéknak a stafétája, hála Zsuzskának. Köszönöm!
Ebben a játékban 7 dolgot kell elárulni magunkról, majd újabb 7 bloggernek továbbadni a felkérést.
Az elmúlt néhány napban sok ilyen kitárulkozást olvastam. Volt köztük bővebb, személyesebb és voltak általánosak is. Emiatt gondolkodóba estem, hogy mi is az, amit eláruljak, mert (és ez az első pont is):
1. Vagy elmondok valakinek mindent (pedig esetleg nem tartozik rá) és nagyon kitárulkozom, vagy pedig (és ez a gyakoribb) semmit sem mondok el, mert megszólal a fejemben a vészcsengő, hogy ehhez semmi köze, vagy biztos nem is érdekli, nem közlök ezzel semmi fontosat. Szóval vagy nagyon tudok ragaszkodni, vagy képtelen vagyok kapcsolatot létrehozni.
2. 12 évig jártam művészeti suliba, most építészetet tanulok. Az a baj velem, hogy mindenből elegem lesz, ha kötelezővé válik és nem használhatom szabadon a kreativitásomat, mások beleszólnak. Csak hát ilyen az élet. :)
3. A kedvenc színem a türkiz, minden árnyatalban. Már sok ilyen színű ruhám és kiegészítőm van, így sokkal könnyebb kombinálni és pakolni utazáshoz.
4. Egészségügyi okokból eszem ilyen furán, de hogy őszinte legyek, szeretem a diétát. Szeretem, hogy minden recepten változtatni kell, újakat lehet kitalálni, hogy megismerhettem egy csomó új alapanyagot, amik egészségesek és finomak is. Úgy látom, hogy másoknak nyűg a diéta, de minden gond nélkül bekapják a gyógyszert, mert az könnyű. Nekem az utóbbival van bajom.
5. Imádom az állatokat! Egy kutyánk és egy cicánk van otthon, akik nagyon hiányoznak, mikor az egyetemen vagyok. Ők Csoki és Bogyó.
6. Ha valami fontos dolgot csinálok, azt nagyon komolyan veszem. Egyesek szerint véresen komolyan. Na de ha nem így tenném, akkor kár is lenne nekikezdeni, nem?
7. Mindenben keresem a természetbarát megoldásokat, igyekszem úgy élni, hogy ne okozzak sok kárt a Földön a létemmel.

Nekik szeretném átadni a stafétát:
Kriszta konyhája
Mézigörl
Rózsaszín limonádé
Susa's in the kitchen
Vegagyerek
Katakonyha
A közös konyha (kert)


2014. január 26., vasárnap

Mineolás ál-túrótorta kesudióból

Most találkoztam először a mineola nevű citrusfélével, ami ránézésre a narancs és a mandarin keveréke. Legalábbis én így gondoltam, de kiderült, hogy "a tangerine  és a grapefruit keresztezéséből alakult ki.Az ízében a narancshoz erősen hasonlító gyümölcs könnyen felismerhető jellegzetes körte formájáról. " Mint utólag kiderült (köszi, Apa), a tangerine igazából mandarin, szóval nem tévedtem sokat a beazonosítással.:)
A kesuból valami krémes, gyümölcsös dolgot szerettem volna készíteni, a fehér és a narancssárga járt a fejemben.
Hozzávalók:
-160 g kesudió beáztatva néhány órára
-2 db. mineola (vagy narancs, mandarin, akármi)
-3 ek. útifű maghéj
-xilit, eritrit, stevia vagy akármilyen édesítő (nekem most csak steviám van, és azzal is nagyon fukarul bántam)
1 mineolát és a kesudiót összemixeltem, amig teljesen krémes lett, az maghéjjal sűrítettem. A másik mineolát a díszítéshez használtam. Összesen 75,8 g CH-ot tartalmaz.