2014. január 25., szombat

Sült zeller krumpli helyett

Mostanában több blogban is láttam sült zellert és nagyon jó ötletnek tűnt. Még soha nem ettem ezelőtt ilyen zöldséget, csak annyit tudtam, hogy nagyon markáns íze van, ezért sokan nem szeretik. Pucolás közben megkóstoltam és nem találtam rossznak. Persze nem fogok nyers zellert rágcsálni, nem is is olyan rémes, ahogy elképzeltem. Szóval egy közepes fejet (250 g) megpucoltam és hasábokra vágtam. Kb. 1 dl kókuszolajban sütöttem meg, majd szalvétára tettem. Tényleg teljes mértékben helyettesíti a sültkrumplit, ráadásul ebben az adagban csak 12,5 g CH- volt. Próbáltam sütőben is sütni, de úgy kicsit megmaradt a zelleríz. Nem szoktam bő olajban sütni semmit, inkább sütőben, de a kókuszolaj nagyn jó váltasztás. Egyrészt egészségesebb, mert nem ég meg, többször is lehet használni és semmi égett olajszagot nem hagy maga után.

2014. január 22., szerda

Paleo bounty-szelet

Nagyon könnyen elkészíthető, rostdús édesség.
Hozzávalók:
-25 g xilit
-10 csepp stevia
-25 ml víz
-200 ml kókusztej
-100 g kókuszreszelék
-2 tk. útifű maghéj
-kakaópor és fahéj a szóráshoz
A vizet a xilittel összemelegítettem, amig a xilite elolvadt. Hozzáadtam a többi összetevőt és pár percig főztem kis lángon. Szilkonos formába tettem. Később kiborítottam egy deszkára és megszórtam a tetejét fahéjjal és kakaóporral.
37,5 g CH-ot tartalmaz.


Paleo nyers citromkrém (lemon curd) könnyű változatban és zabkeksz

A hagyományos lemon curd valami nagyon tömény dolog lehet. Még nem kóstoltam, de jó sok tojás és vaj van benne. Nem mindig és nem mindenki kívánja ezt a töménységet, így összehoztam valami lightosat. Ez így paleo, vegán és nyers lett egyszemélyben.  Sajnáltam volna kifőzni a vitamint a citromból, így meg kanalazható C-vitamin lett belőle.
Hozzávalók:
-2 citrom leve és reszelt héja
-10 g xilit
-10 csepp stevia
-3 ek. kókusztej
-2 tk. útifű maghéj
-1/2 ek. kókuszzsír
Mindezt összeturmixoltam és ment is bele az üvegbe.

Zabkeksz:
-40 g vaj
-20 g xilit
-1 tojás
-100 g zabkorpa
-70 g tk. zabliszt
-1/2 tk. sütőpor
-1/2 tk. fahéj
Összegyúrtam, kicsit állni hagytam és kekszeket formáztam belőle. Sütőpapíron 180 fokon, 14 perc alatt megsütöttem. Összesen 115 g CH-ot tartalmaz.



2014. január 19., vasárnap

Mandulakrémes piskótatekercs (paleo)

Tavaly tavasszal készítettem először lisztmentes pikótatekercset és nagyon meg voltam elégedve vele, hogy milyen könnyű volt felcsvarni és nem repedt el. Hát ez most valahogy nem jött össze olyan szépen, pedig ugyanúgy készítettem. Viszont a tölteléke mégfinomabb, igazi marcipánkrém.
Hozzávalók:
-30 g kakópor
-75 ml növényi tej (én hígított zabtejszínt használtam)
-5 g xilit
-5 csepp stevia
-2 tojás
A tojásfehérjét felverjük, a sárgáját összekeverjük a többi hozzávalóval. Végül a fehérjét is beleforgatjuk. Sütőpapíron megsütjük 180 fokon 15 perc alatt.
Krém:
- 100 g darált mandula
-60 g zabtejszín/kókuszkrém (igen, g-ban mérve)
-víz
-15 g xilit
-10 csepp stevia
-3 tk. útifű maghéj
-fahéj
 A darált mandulával összekevertem mindent. Annyi víz kell, hogy kenhető legyen, de nem folyós. A piskótára kentem és feltekertem. 31 g CH-ot tartalmaz.