2014. január 18., szombat

Babos brownie liszt nélkül

Már nagyon régóta ki szerettem volna próbálni egy babos sütit, mert sejtettem, hogy nagyon finom krémes lehet és én az ilyeneket kedvelem a száraz, piskótaszerű sütikkel szemben. Nem mellesleg sokkal diétásabb, mint a hagyományos lisztes, cukros, vajas brownie.
Hozzávalók:
-1 babkonzerv
-30 g kakaópor
-30 g xilit
-5 csepp stevia
-1 púpozott ek. útifű maghéj
-1 dl víz
-1 tojás
-fél tk. gluténmentes sütőpor
-1 tk. fahéj
A babkonzervet leszűrtem, leöblítettem, hogy le legyen sós és összeturmixoltam. Az útifűmaghéjat beáztattam a vízbe, hogy megszívja magát. Mindent összekevertem és szilikon sütőformában megsütöttem 180 fokon 30 perc alatt. (A kályhaajtó szigetelése elég rossz, máshol talán 20-25 perc alatt is megsűl.) 38 g CH-ot tartalmaz.


2014. január 15., szerda

Nyers kivileves/turmix

Mert hogy van saját botmixerem. :) Én úgy ettem, mint leves, kanállal, de lehet persze inni is.
Hozzávalók:
-2 kivi (200 g)
-50 g zaptejszín
-7 g xilit
-1 dl víz
Mindezt összemixeltem és egy kis fahéjjal megszórtam.



2014. január 14., kedd

Diós morzsás pite

Valami diósat szerettem volna sütni, eredetileg rácsosat, de ahhoz, hogy ebből a tésztából rácsokst lehessen készíteni, habzsákra lett volna szükség. Hát maradtam a morzsás változatnál. Előre szólok (és ez igazából majdnem minden receptemre érvényes, csak eddig még nem írtam), hogy abszolút nem nevezhető édesnek. Még én is csak kicsit érzem annak, és az, aki édesebb dolgokhoz van szokva, meg nem mondaná, hogy van benne bármilyen édesítő. Szóval jobb kóstolgatni közben.
Hozzávalók:
Tésztához:
-50 g darált köles
-25 g barnarizsliszt
-23 g kókuszreszelék
-5 g xilit
-5 csepp stevia
-sütőpor
-1 tojás sárgája
-20 g vaj/kókuszzsír
-2 ek. víz
-1 tk. fahéj
Töltelék:
-130 g darált dió
-15 g xilit
-2 tojásfehérje
-1 tojássárgája
A tésztához mindent összegyúrtam és a felével kibéleltem a sütőpapíros formát. A töltelékhez összekvertem a diót, a xilitet és a tojássárgát. A fehérjéket felvertem és hozzákevertem a dióhoz. Rásímítottam a tésztarétegre, majd a maradékot rámorzsoltam. 200 fokon 20-25 percet sütöttem. 86,12 g CH-ot tartalmaz.