2014. január 11., szombat

Citromos avokádókrémes máktorta

Ez ismét a Shrek-kategória.
Elvileg nem lenne időm sütögetni (nem hogy blogolgatni), de ez olyan jól kikapcsol, úgyhogy muszáj.
Hozzávalók:
-100 g darált mák
-25 g xilit
- 2 tojás
-1 kk. szódabikarbóna
-víz
-30 g vaj
A xilitet a vajjal és a tojások sárgájával kikevertem, majd hozzáadtam a mákot és a szódabikarbónát. Hozzáforgattam a felvert fehérjéket. Sütőpapíros formában megsütöttem. Miután kihűlt, kettévágtam. Bele és a tetejére került  a krém.
Krém:
-1 avokádó pépesítve
-20 g xilit
-1 citrom héja és leve
Összesen 60 g CH-ot tartalmaz.

Itt a háttérben látszik egy T-vonalzó, ecset és számológép a hitelesség kedvéért (és egyébként véletlenül).


2014. január 9., csütörtök

Trüffelcica-nyalóka - 21. SAD!

A Süss! Alkoss! Díszíts! 21. fordulójának házigazdája a Sünis kanál blog írója, Macskanyelv, aki nevét nem hazudtolta meg és az Édes "macskásság" témát főzte ki, mivel nagyon szereti a cicákat. :) Ezzel én is így vagyok, igaz, minden cica nem méltó arra, hogy a kegyeimbe férkőzzön. Minimum a Bogyó-szintet kell megütni, amihez a széles buksifej, naaagy szemek, 8-ast formáló testalkat alapkövetelmény, nem is beszélve az eszességről, figyelmességről. Íme a mintapéldány:




Nekem a cicáról (mi otthon "lecicázzuk", a macska az idegen betolakodót jelenti) valaki gömbölyű jutott eszembe, valami bonbon, valami trüffel. Íme:
Hozzávalók:
 Hozzávalók:
-140 g őrölt mandula
-50 g olvasztott diabetikus feketecsoki
-1 felvert tojásfehérje
-15 g xilit
-1 narancs héja
-3 ek. kókusztej
A csokit gőz fölött összeolvasztjuk a kókusztejjel, majd hozzáöntjük a száraz összetevőkhöz. Végül hozzákeverjük a fehérjét. Mélyhűtőbe tesszük fél órára, hogy kicsit keményedjen és cicafejeket formázunk. Mivel cukorgyöngyöt nem használhatok, így vöröslencse szemekkel adtam nekik "arculatot". Akár meg is lehet enni, észre sem vevődik. Hűtőben kell tartani, másképp nagyon megpuhul. 10 db. sziszafej lett belőle. Néhánynak "havas" lett az arca, biztosan Csoki kutya mártotta meg őket a hóban. Valahogy így:





Vöröslencseleves kókusztejjel

Ez igazából nem is recept, mert csak megfőztem sós vízben a vöröslencsét, hozzáadtam egy kis kókusztejet, olívaolajat és zöldfűszert szórtam rá. Nekem nagyon ízlett.

2014. január 7., kedd

Rizses-kókuszos teasüti


Mivel nem találtam mandulalisztet, így nem tudtam megsütni a tízóraira jól bevált kekszemet. Muszáj volt gyorsan kitalálni valamit.
Hozzávalók:
-100 g barnarizsliszt
-50 g kókuszreszelék
-40 g xilit
-só
-60 g vaj
-1 tojás
-1 tk. fahéj
 Összegyúrtam és folpackban, rúd formában betettem a mélyhűtőbe. Azt reméltem, hogy így könnyen szeletelhető lesz, de tévedtem. Mélyhűtőzés nélkül is ugyanilyen lett volna. 39 db. lett, összesen 113 g CH-tal.

Kókuszpuding - Blogkóstoló 14. forduló

És íme az édes. Sikerült olyan receptet találnom, amit nem kellett nagyon átalakítanom, hogy én is ehessem. Csak a keményítő helyett használtam zselatint. Na meg negyedeltem a mennyiségeket.  Az eredeti recept a Rózsaszín limonádé blogban található.
Hozzávalók:
-200 ml kókusztej  
-fél zacskó zselatinpor
-100 g kókuszreszelék
-20 g xilit
Ebből pudingot főztem és szufléformákba tettem. Ehető a tálkákból, de ki is borítható. Eperlekvárral tálaltam.





Tonhalfasírt sajttal - Blogkóstoló 14. forduló

Már harmadszor kóstolok blogot. A 14. forduló házigazdája Linyah, a Konyhalál blog tulajdonosa, aki nekem a Rózsaszín limonádé blogot sorsolta. Mint mindig, most is több recept megtetszett és sikerült egy nap elkészítenem mindkettőt. Lássuk a sósat.
Ez egy nagyon könnyen, egyszerű hozzávalókból elkészíthető tonhalfasírt, ami azonnal belopta magát a szívembe. Hát még miután elkészítettem! Fogok még ilyet enni, az biztos.
Hozzávalók:
-egy doboz tonhalkonzerv
-100 g reszelt sajt
-1 egész tojás
-15 g zabpehely
Én a fűszereket kihagytam, a sónak meg különösen nem éreztem szükségét, mivel a sajt is sós, a halkonzert meg nagyon sós. Zsemlemorzsa helyett zabpelyhet használtam. 6 lepénykét sütöttem belőle sütőpapíron.