2014. szeptember 30., kedd

Krémes almáspite hagyományosan

Ilyen sem volt még, hogy előbb találjam ki egy recept reform változatát és abból szülessen meg a búzalisztes, cukros verzió. Persze azért igyekeztem legalább egy kis teljes kiőrlésű lisztet belecsempészni, cukorból meg nem sokat használni. Az én pitémmel ellentétben az almát megpároltam, mert nem mindenki szereti, ha egy sütiben herseg az alma. Nagyon jó illata lett, guszta krémes a tölteléke és állítólag finom is. Naná. :)

Hozzávalók:
-150 g liszt
-150 g teljes kiőrlésű liszt
-80 g cukor
-150 g puha vaj
-1 tojás
-víz
Töltelék:
-kb. 80 dkg alma
-2 ek. barnacukor
-1 dl víz
-fahéj, szegfűszeg
-200 ml főzőtejszín
-2 ek. cukor
-1 tojás
-1 ek. liszt
A tésztához összegyúrtam az összetevőket és annyu vizet adtam hozzá, hogy gyúrható tegyen, de még nem ragadós. Hűtőbe tettem. A töltelékhez megpuzoltam és felkockáztam az almát, a barnacukorral, a fűszerekkel és a vízzel kb. 15 percig pároltam. A tejszínben elkevertem a lisztet, a cukrot és a tojás.
A tészta 1/3-át félretettem a pite tetejét díszítú gombócokhoz (lehet rácsozva is készíteni), a többivel kibéleltem egy kivajazott piteformát és kb. 5 percig elősütöttem. Erre került a párolt alma, amit leöntöttem a tejszínes keverékkel és 25 percig sütöttem, amig a krém összeállt és pici barnulni kezdett. A golyócskákat külön sütöttem meg, majd a kész krémes részbe nyomkodtam. Az egészet megszórtam fehéjjal. A kép nem beállított, a háttér sem valami esztétikus, de utolsó pillanatban ragadtam fel a vendégek elől, hogy még gyorsan lefényképezzem. :)

1 megjegyzés: