2014. szeptember 1., hétfő

Glutén- és cukormentes zserbó mandulával és eperlekvárral

A hagyományos zserbó dióval és baracklekvárral készül, de nekem nem szokásom, hogy bármit is úgy csináljak, mint mások. :) Hagyomásos ízösszeállításban és más tésztával már volt két kísérletem: Paleo zserbó és Gluténmentes zserbó. Ez a mostani az idei örmény találkozóra készült, ahova minden családnak kell vinnie egy tál tésztát a közösbe, és én sem akartam nekem való süti nélkül maradni.

Hozzávalók:
Tésztához:
-70 g hajdinaliszt
-70 g kókuszliszt
-2 tojás
-25 g eritrit
-30 g kókuszzsír
-2 ek útifű maghéj vízben zselésítve
Mindenzt összegyúrtam és három részre osztottam.

Töltelékhez:
-100 g darált mandula
-40 g darált dió
-20 g eritrit
-1 üveg mindenmentes házi eperlekvár
-10 g xilit a lekvárhoz hozzáadva

Máz:
-35 g kókuszzsír
-2 ek. kakaópor
-2 ek. eritrit
A kókuszzsírt megolvasztottam és elkevertem bennei a többit. Kb. 3/4 órát hűlni hagytam, mielőtt rákentem a tésztára, hogy ne legyen túl folyós.

Összeállítás:
25x15 cm-es kerámia formát használtam, egyenesen bele tettem a tésztát, de legközelebb nem felejtem el a sütőpapírt alóla. Fólia között kinyújtottam a tészta  1/3-át és beletettem, erre került egy réteg lekvár, majd rászórtam a mandulás tölteléket, majd ismét egy réteg tészta, lekvár, töltelék és végül az utolsó réteg tészta. 30 percet sütöttem előbb nagy majd kisebb lángon. Hagytam kihűlni, majd egy vágódeszkára borítottam, majd ismét megfordítottam, hogy a teteje kerüljön felül. Sütőpapíron sütve ez egyszerűbb lett volna. Rátöltöttem és elsímítottam a mázat és hűtőbe tettem. Másnap szeleteltem.  Én meg vagyok vele elégedve, mert szerintem ízben és külalakban is nagyon hasolnít az igazi, békebeli zserbóhoz, csak persze nem túl édes, mert nekem már így ízlik. (155 g CH)

1 megjegyzés: