2014. június 21., szombat

Macis almás pite - SAD 25. forduló: Torták erdőből, mezőről

A 25. forduló házigazdája az Életinfó blog írója, Saso, aki a nagy nyári kirándulásokból inspirálódva az erdőt, mezőt választotta témának. Kezdetben az eredeti és az előző fordulóban felelevenített szabály volt érvényes, vagyis burkolni kellett volna a tortát, aztán szerecsére változott a helyzet, csak dekorálni kell valahogy. Ennek nagyon örültem, mert a házi xilites marcipánom sajnos nem formázható úgy, mint a bolti cukros (valószínűleg azért, mert nálam a mandula dominál benne). Végül csak sikerült egy marcipánréteget összehozni. :)
Azt már előre tudtam, hogy almás lesz a tortám, mert a tavalyi almalekvárok még mindig felhasználásra vártak a polcon. Először egy virágos rét tortát szerettem volna készíteni, de a sütiformák közül előbukkant a maci és nem lehetett kihagyni az  alkalmat, hogy valami aranyos legyen belőle. Nálunk az erdő amúgy is egyet jelent a medvével, lehet, hogy hamarabb találkozol vele, mint egy mókussal. Hát akkor lássuk a medvét!

Hozzávalók:
-70 g hajdinaliszt
-50 g kókuszliszt
-20 g xilit
-1 tojás
-10 g kókuszzsír
-10 g útifűmaghéj vízben zselésítve
-fahéj
-2 üveg fűszeres, édesítő és tartósító mentes almalekvár
Marcipánhoz:
-50 g mandulaőrlemény (liszt néven) finomra darálva
-20 g xilit
-2 ek. kakaópor
-pici víz, hogy összeálljon
A tészta száraz összetevőit elkevertem, majd hozzáadtam a többit és összegyúrtam. Jó ruganyos tésztát kaptam. Szilikonos piteformába nyomkodtam a tészta 2/3-át, pár percig elősütöttem, majd beletettem a lekvárt. A maradék tésztából kivágtam a figurákat és peremet sodortam a pitének, ráhelyeztem és megsütöttem. A figurákat megsüthettem volna külön is, mert végül le kellett szednem, hogy alájuk kerüljön a kakaós marcipánréteg, ami utólag jutott eszembe. (110 g CH)
Nem lett szép színes torta, a natúr színek dominálnak rajta, de nem akartam semmilyen ételszínezéket használni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése