2014. május 29., csütörtök

Legjobb gluténmentes pizzám - VKF! 64. forduló

Nia,  a BIOporta blog írója lett a 64. VKF! gázigazdája és a pizzát választotta témául, ami egy nagyon egyszerű, finom és nagy múltú étel. Szegény már nagyon sok változáson ment át az idők során. Itt az ideje, hogy én is alaposan megreformáljam!
Nemrég hallottam valahol, hogy nagyon jó, már a pizzát is el lehet készíteni egészségesen, úgy, hogy senkinek ne kelljen lemondania róla, de akkor miért is hívjuk pizzának? Egyrészt ez azért fura, mert a pizza egy fehérlisztes szénhidrátbombát juttat eszünkbe, ami minden, csak nem diétás vagy egészséges, másrészt ezek a reform változatok soha nem lesznek olyan ízűek, mint a fehér búzalisztből, élesztővel készült változat és a megtévesztő név csak felidézi azt az igazit és végül csalódik az ember. Na igen, van ebben valami. Én viszont most úgy érzem, hogy nagyon jó alternatívát sikerült létrehoznom. Már van néhány pizzareceptem itt a blogon és már írtam olyat, hogy na, megvan a tökéletes. Ízre jó is volt, megsülve állagra is, de a nyers tésztát nem lehetett olyan jól nyújtani, formázni, mint az eredeti kelt tésztát. Ezt már lehet!

Hozzávalók:
-30 g barnarizsliszt
-100 g szezámliszt
-1 tojás
-1 ek. olívaolaj
-2 lapos ek. útifűmaghéj
-1 dl víz
-só
-1 kk. szódabikarbóna
-pizza fűszerkeverés vagy oregano, bazsalikom
Feltét:
-kb. 50 g sajt
-100 g zöldborsó
-1 db. paradicsom
-170 g konzerv tonhal

A tésztához a maghéjat zselésedni hagyjuk a vízben, közben összekeverjük a száraz összetevőket, a tojást és az olívaolajat, majd a zselét és hozzáadjuk. Jól összegyúrjuk. Kb. 1/3-2/3 arányban elosztottam, a nagyobb részét formára nyújtottam, a kisebb részéből sajtkockákkal töltött gombóckákat formáltam és a pizzalap szélére tapasztottam őket, majd elrendeztem a feltétet. 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütöttem. (51 g CH)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése