2014. március 21., péntek

Vegyszermentes háztartás és alapanyagok az én konyhámban

Ez egy rendhagyó bejegyzés lesz, se nem receptes, se nem kézműves (remélem, hogy ez utóbbi témában is tudok majd alkotni valamit egy hónap múlva), hanem általános.
Azt tapasztaltam, hogy akik igyekeznek egészségese táplálkozni, azok a háztartásból is próbálják kiiktatni a vegyszereket. Nálam szép fokozatosan jöttek a dolgok. Most csak azokat sorolom fel, amiket rendszeresen használok.

Szódabikarbóna

Azt hiszem, ez a leginkább sztárolt dolog a bio háztartásban. Jól lehet vele tiszítani, zsírtalanítani. Almaecettel keverve lefolyót és kályhát szoktam vele tisztítani, fehérítésre is használtam és a kenyérféleségeimbe, sütikbe is ezt szoktam tenni, mert ugyanazt teszi, mint a sütőpor, de nincs benne semmi más. Állítólag fogfehérítésre is jó, én vészhelyzetben használtam párszor, mikor elfogyott a fogpasztám.

Almaecet

Salátára is ezt szoktam tenni, mosáshoz is lehet tenni öblítőként és hajmosás után is mindig ezzel öblítem le a hajm utoljára, egy pohár vízben elkeverve. Kioldja a benne maradt sampon, balzsam maradványokat.

Mosódió

Fél éve mosok mosódióval és meg vagyok vele elégedve. A ruhák friss illatúak és tapintásúak lesznek. A vászonzsákocskára pár csepp illóolajat szoktam tenni, így illatos is.

Illóolajok

Nagyon sokféle illóolaj van, és a teafát (fertőtlenítés), levendula (nyugtató, ápoló hatás) és a narancsot (illatosítás) használok rendszeresen.
Itt írok a folyékonyszappanomról. A bio folyékonyszappanok elég drágák, ezért nagyon jó, hogy házilag is elő lehet állítani ilyesmit. Lereszelek egy kis darab bio szappant, meleg vízzel, teafa és narancs illóolajjal összekeverem és nagyon jól feloldódik.

 Mosószerek, kozmetikumok

Ebből is natúrt használok, nem kell feltétlenül a legdrágábbat megvenni, a drogériás márkák között is akad nagyon jó. A hagyományos habzó dolgoktól nagyon kiszárad a bőröm, a krémek meg nem érnek semmit, a bio verzióval viszont nincs ilyen problémám.

Receptekben használt alapanyagok (csak felsorolom)

Gabonák: köles, hajdina
Barnarizs
Lisztek: mandulaliszt, szezámliszt, lenmagliszt
Hüvelyesek: borsó, (vörös)lencse, szemes- és zöldbab
Kókusz: reszelék, zsír, tej
Tojás: kb. heti 10 db., a gluténmentes dolgok nem állnak össze "tapasztó" anyag nélkül és a fehérjefogyasztás miatt is jó
Hús: csirkemell, csirkemáj, tengeri hal
Gyümölcsök (kivétel a banán, dinnye, szőlő, aszalványok, körte ritkán, az őszi gyümölcsökben több a fruktóz, a bogyós gyümölcsök a legjobbak cukor szempontjából)
Zöldségek: batáta (édesburgonya), cukkini, murok (sárgarépa), zeller, hagyma, medvehagyma, cékla, retek, paradicsom, paprika (gyakorlatilag minden, kivéve a krumpli a keményítő miatt, káposzta ritkán a pajzsmirigyre gyakorolt hatása miatt, a legtöbbet csak nyersen szeretem)
Magvak: mandula, dió, kesudió, pisztácia (a földimogyoró nem igazán)
Útifű maghéj
Cukormentes feketecsoki, ha lehet, eritrites vagy xilites
Édesítők: eritrit, xilit, stevia (ezt csak az édesség fokozásához használom más mellett, mert nem szeretem az utóízét)
Gyakran használt fűszerek: fahéj, szegfűszeg, kurkuma, bors, piros paprika, oregánó, zöldfűszerkeverék
Egyebek: kakaó, olívaolaj, jódozatlan só

Nagyon fontosnak tartom, hogy házi kosztot együnk, amikor csak lehet (én állandóan kis tasakokkal, dobozkokkal és kiskanállal járok-kelek), mert abban az van, amit mi beletettünk, nem egyéb fura nevű dolgok. Ha vendéglőbe vagy vendégségbe megyek, akkor a saláta+csirkehús az alap, biztos dolog, esetleg a nem konzervből készült gyümölcssaláta.
Előfordulhat, hogy valaki próbálja tartani a diétáját, de nem akar mindig túlélőcsomaggal caplatni fel-alá, ilyenkor jól jön az ételrendelés. Nem mindenki ehet pizzát, ami első eszébe jut az embernek a rendelésről, de szerencsére vannak olyan ételrendelési lehetőségek, ahol nem csak sült krumplit és hamburgert lehet találni, hanem salátát, csirkét, gyümölcssalátát, sőt vegetariánus és gluténmentes ételeket is lehet rendelni. Ilyen például a Foodpanda, ami nem csak Magyarországon, hanem Romániában is elérhető.

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése