2014. február 10., hétfő

Köménymagos sós kifli -receptörökség

Szeretek olyan dolgokat elkészíteni, amiről azt mondják, hogy nehéz vagy valamiért legendás. Ez a recept még a dédnagymamámtól származik. Tegnap készítettem el a családnak és 2 óra alatt el is fogyott. Én nem kóstoltam, de annyira szép lett (milyen szerény vagyok), hogy el fogom készíteni lekváros töltelékkel is, sőt, a formája miatt valahogy magamnak is.
Hozzávalók 32 db.-hoz:
-1/2 kg liszt
-10 dkg zsír/vaj
-4 dl tej
-élesztő
-köménymag
-só
A vajat 2 dl tejben felolvasztottam. A másik 2 dl tejben kellene felfuttatni az élesztőt, de én por állagút használtam, valahogy az nekem jobban bevált. A lisztbe beleszórtam az élesztőt, kis sót, hozzágyúrtam a vajas és a síma tejet és addig dagasztottam, amig jól összeállt és nem ragadt a deszkához. Kb. 2 órát fűtőtest mellett kelesztettem, de gondolom 1 óra is elég. 4 részre osztottam, mindegyik részt kör alakúra nyújtottam és 8 körcikkre vágtam. A külső részétől felcsavartam, mint ahogy a croissant-t szokás és görbe kiflicskévé alakítottam. Tojással lekentem és a sóval összekevert köménymaggal megszórtam. Addig kell sütni, amig guszta pirospozsgásra sül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése