2014. január 1., szerda

Shrek-brownie szilveszterre

Ezt készítettem magamnak.
Hozzávalók:
Brownie-hoz:
-20 g xilites feketecsoki
-100 g kókuszkrém
-40 g eritrit
-2 tk. kakaópor
-80 g mandulaliszt
-2 tojás
Krémhez:
-1 avokádó pürésítve (180 g)
-30 g eritrit
-2 kk. mandulaaroma
A brownie-hoz a csokit összeolvasztottam a kókuszkrémmel, és összekevertem a többi összetevővel. 15 perc alatt forró sütőben megsütöttem, hagytam kihűlni és ketté vágtam. A krémhez csak össze kell keverni mindent. A két lap közé kentem. Összesen 37 g CH-ot tartalmaz.


Csillagos meggyes pite szilveszterre (Anya sütése)

Ez a recept a 2013-as decemberi Nők Lapja konyhából származik.  A leírását kicsit lerövidítem.
Hozzávalók:
-23 dkg liszt
-15 dkg vaj/margarin (nálunk most vegyesen)
-8 dkg cukor
-1 ek. méz
-fél citrom héja
-1 tk. vaníliás cukor
Töltelék:
-1 üveg meggybefőtt (plusz cukor nem került hozzá)
-2,5 dkg vaníliás pudingpor
-1 kk. fahéj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Egy kis adagot félreteszünk a díszítéshez.Egy kivajazott, kilisztezett piteformát kibélelünk vele (szerintem egyszerűbb kézzel szétnyomkodni, mint külön kinyújtani. Vakon sütéssel elősütjük 180 fokon 12 percig. A töltelékhez a meggy leszűrt levét elkeverjük a pudingporral, majd hozzáadjuk a meggyet és eloszlatjuk a tésztán. A félretett tésztából különböző méretű csillagokat vágunk ki, ezzel díszítjük. A csillagokat lekenjük tojással. 180 fokon tovább sütjük 15-20 percig, megszórhatjuk porcukorral. A kép még a szórás előtt készült.


2013. december 29., vasárnap

Gluténmentes zserbó

Hogy cukormentes, az alap. :) Még soha nem sütöttem zserbót, még hagyományosat sem és nem ettem minimum két és fél éve vagy mégtöbb. Az én bájglim és bonbonom már elfogyott, a zserbó meg jó diós, télies dolog, így elkészítettem.
Hozzávalók:
Tészta:
-110 g barna rizsliszt
-30 g kókuszreszelék
-25 g eritrit
-60 g kókuszzsír
-4 ek. kókusztej
-1 tojásfehérje
-1 csipet szódabikarbóna
-fahéj, szegfűszeg
Ezt jól összegyúrtam és három részre osztottam.
Töltelék:
-130 g darált dió
-40 eritrit
-fél üveg minden mentes házi baracklekvár
Máz:
-30 g kókuszzsír
-2 ek. kakaópor
-2 ek. eritrit
A biztonság kedvéért sütőpapíron sütöttem. A tészta egyharmadát a formában kézzel szétnyomkodtam, megkentem baracklekvárral és rászórtam az eritrites dió felét. A tészta következő harmadát folpack között kinyújtottam és sikerült többé-kevésbé egyben ráhelyezni. Erre ismét lekvár és dió került majd az utolsó adag tészta. Elég sokat pihentettem, de nem muszáj. Kb. 40 perc alatt sült meg,  de közben váltogattam a hőfökot. A mázhoz megolvasztottam a kókuszzsírt és belekvertem a kakaót és az eritritet, majd bevontam vele a sütit. 111 g CH-ot tartalmaz.