2013. december 13., péntek

Marcipános-csokikrémes desszert liszt nélkül

Nagyobb adagban és tortaformában elkészítve akár karácsonyi torta is lehet. Ez kicsit ellentmond annak, hogy a képek alapján legfeljebb a "randa de finom" kategóriába sorolható be, de ha a piskótából nem spórolok ki egy tojást, akkor szép lett volna. Nagyon krémes, gyakorlatilag piskótamentes és nagyon csokis.
A "piskótája" (a tojást nem kispórolva) azonos a fekete erdő tortáéval. Ugyanúgy három réteget kell sütni.
Marcipánkrém:
-100 g darált mandula
-15 g xilit
-pár ek. víz
Csokikrém:
-1 dl zabtej (vagy egyéb tej)
-10 g xilit
-3 ek. kakaópor
-1 ek. kókuszolaj
-1 ek. útíifű maghéj
-1 tojássárgája
Ebből krémet főztem.
Ezek az alapok, bárhogy lehet őket variálni. Én most így rétegeztem: piskóta-marcipán-piskóta-csokikrém-piskóta és megszórtam fahéjjal, de akár lehet két piskótát is sütni, közéjük kerül a parcipán és a csokikrémmel leönthetjük az egészet.




2013. december 12., csütörtök

Morzsás almás pite-muffin tojás nélkül

A friss gyümölcsöket valahogy mindig sajnálom megsütni, ezért házi, édesítő és tartósító mentes fahéjjas-szegfűszeges almalekvárt használtam, amit ősszel hullott, hibás almából készítettem (persze nagy nehezen megpucolva). Nagyon jó sült alma illata van, passzol a karácsonyi hangulathoz.
Hozzávalók:
-45 g vaj
-42 g frissen őrölt zab
-25 g kókuszreszelék
-30 g mandulaliszt
-1 kk. fahéj
-15 g xilit
-2 ek. zabtej (lehet bámilyen más tej is)
-almalekvár (vagy friss alma) a tölteléknek
A tésztát összegyúrtam és 1/4-3/4 arányban szétválasztottam. Ebből lesz a tésztaalap illetve a morzsa. Négy szilikonos muffinformát kibéleltem a tésztával és teljese megtöltöttem a lekvárral. A maradék tésztát rámorzsoltam és 200 fokon 20 perc alatt megsütöttem. Persze lehetett volna még díszítgetni vagy a morzsa helyett a tésztából csillagokat tenni a tetjére, de ebédre kellett és gyorsan. :)





2013. december 8., vasárnap

Tengernyi kakaós csillag - VKF! 60.

És egy újabb keksz. Annyi lett, mint csillag az... abroszon.
Hozzávalók:
-80 g darált köles
-70 g mandulaliszt
-50 g darált kókuszreszelék
 -40g xilit
 -2 tojás
-só
-15 g vaj
-2 ek. kakaópor
-1 kk. fahéj
-1 kk.  mézeskalács fűszerkeverék
Egy omlós, linzer-szerű tésztát kapunk. Folpack között kinyújtottam és izi-pici csillagokat vágtam ki belőle, így 165 db. lett. Előmelegített, 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütöttem. Megkíséreltem, hogy olvasztott csokival kicsit kidíszítsem, de sajnos a kilyukasztott zacskóból nem akart folyni, így ecsettel pingáltam ki pár darabot. A 165 db. összesen 100 g CH-ot tartalmaz.






Paleo csokis csigakeksz - 60. VKF!

A Vigyázz, kész, főzz! 60. fordulójának házigazdája Bonbon mánia, az általa kieszelt téma pedig: Ötletes kekszek egy kis megszorítással, ami azt jelenti, hogy szerepelnie kell a csokinak vagy legalább a kakaónak az összetevők között. Nálam persze többszörös a megszorítás, mert nem mindegy, miből készítem a kekszeket.

Ahogy már írtam, ebből a tésztából kétféle kekszet is készítettem, sőt, a csokikrémet is kétféleképpen használtam.
Hozzávalók:
-27 g kókuszreszelék
-50 g mandulaliszt
-13 g vaj
-27 g kókuszolaj
-1 tojássárgája
-30 g eritrit
-1 kk. szódabikarbóna
-1 tk. fahéj
-1 kk. szegfűszeg
-narancs- és/vagy citromhéj
A tésztát összegyúrtam folpack között kinyújtottam. Erre rákentem a mandulás csokikrémet.
 Almondella (mandulakrém):
-100 g darált mandula
-17 g kakaópor
-40 g kókuszolaj
-2 ek. víz
-30 g eritrit
-1 kk. fahéj
A folpack segítségével feltekertem és 20 percre a mélyhűtőbe tettem. Utána éles késsel felszeleteltem és 180 fokon 12 perc alatt megsütöttem.