2013. december 7., szombat

Glutén- és cukormentes bájgli főpróba (kölessel és mandulaliszttel)

Már rég tudom, hogy a bájglipitéhez hasonló tésztával akarom elkészíteni a bájglimat. Nem szerettem volna, hogy akkor derüljön ki, hogy szétesik, megreped, nem lehet feltekerni, mikor már élesben készíten, így tettem egy próbát. Meggyőző az eredmény. :)
Hozzávalók:
-70 g darált köles
-50 g mandulaliszt
-22 g eritrit
-35 g vaj
-1 tojás
-1 csipet szódabikarbóna
-1 kk. fahéj
Összegyúrtam és folpackon kinyújtottam.
Töltelék:
-100 g darált dió
-14 g xilit
-3 ek. kókusztej
-citromhéj
A tésztára kentem  és a folpack segítségével feltekertem. Könnyen ment. Most nem kentem le tojással a tetejét, de a végső verzió le lesz kenve. Kb. 25 percet sütöttem. 77,63 g CH van benne, de ez még csökkenthető, ha növeljük a mandulaliszt arányát a kölessel szemben.



2013. december 5., csütörtök

Lehetetlen pite reformosan

Pár hete láttam meg a lehetetlen pite receptjét és rögtön tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom! Elvileg ez is egy olyan magától rétegeződös süti, mint a lusta rétes, de nálam nem rétegeződött, valószínűleg a más hozzávalók miatt. Sebaj, így is nagyon krémes lett, olyasmi, mint a tejes pite.
Hozzávalók:
-30 g tk. zabliszt
-30 g eritrit
-50 g kókuszreszelék
-2 tojás
-250 ml kókusztej (vagy kókuszkrém hígítva)
-1 ek. útifű maghéj
-1 tk. fahéj
Mivel már van szilikon sütőformám, abban sütöttem meg 180 fokon, 30 perc alatt. Így meg lehet spórolni  a sütőpapírt. 35, 67 g CH-ot tartalmaz.


2013. december 1., vasárnap

Cheesecake-brownie - Blogkóstoló (2. recept)

Már elkészítettem a a Timi a konyhában blogból, de már akkor megígértem, hogy lesz még egy recept. Ezt egy kissé jobban átvariáltam, hogy egyrészt ne legyen olyan nagy adag (nem mintha ránk romlana a brownie, csak édesítős csokiból sem jó túl sokat enni), másrészt hogy én is meg tudjam enni.
Az eredeti recept itt van. Íme az enyém:
-100 g diabetikus feketecsoki
-4 tk. kókuszzsír
-1 tojás
-35 g darált mandula
-100 g krémsajt
-35 g eritrit
A csokit a kókuszzsírral összeolvasztottam, majd hozzá kevertem a tojást és a mandulát. Ehhez nem tettem hozzá semmilyen édesítőt, mert nekem így is elég édes volt, másnak nem. A krémsajtot kicsit megolvasztottam és összekevertem az eritrittel. Sütőpapíros tepsibe símítottam a csokis masszát, rákentem a krémsajtot. A recept szerint 175 fokon fél órát kell sütni, kisebb adagnál szerintem 2o perc is elég.


Nekem nagyon ízlik, köszönöm a receptet a szerzőnek!

Marcipános bon-bon szaloncukor helyett, próba

Már tavaly is sk. marcipános szaloncukrom volt, de akkor még nem volt szilikon bon-bon formám. Most tettem vele egy próbát, 15 db-ot készítettem.

Hozzávalók:
-4o g darált mandula
-2o g eritrit
-2 kk. mandulaaroma (elhagyható)
-1 ek. víz
Ezt összegyúrtam, ebből lett a marcipán.
-5o g eritrites-steviás csoki
-1 tk. kókuszolaj
Összeolvasztottam. Kikentem a forma mélyedéseit, hűtőbe tettem, majd mikor megdermedt, belenyomkodtam a marcipánt. Rájöttem, hogy jobb egy-egy kis golyót beletenni, mert úgy jobban körül tudja venni a csokikéreg. Ezután a tetejére csokit öntöttem, majd újra vissza a hűtőbe. Még vannak apróbb hibák, de így is szép fényes, 'igazis' bon-bonokat kaptam. Karácsonyra 3 adagot készítek majd magamnak, marcipánosat és kókuszosat. A hagyományos csomagolási technikát fogom alkalmazni: rojtozott szélű zsírpapírba és alufóliába csomagolom.
Egy darabban 1,28 g szénhidrát van.

Advent

Kellemes készülődést kívánok mindenkinek! Ez lett szerintem az eddigi legszebb koszorúnk.