2013. november 23., szombat

Gasztroajándék: Paleo "teasütemény" almondellával- SAD 20. forduló



 A 20. Süss! Alkoss! Díszíts! témája a gasztroajándék, aminek nagyon örültem, mert épp elterveztem, hogy ha már ilyen konyhafüggő vagyok, igazán meglephetném a családot és ismerősöket valami finommal, valami nem hétköznapival.
Ez egy "egy tésztából több süti" típusú recept, a második kekszet a VKF keretén belül fogom majd közzétenni.

Ez egy igazi "teasütemény", jól lehet mártogatni a forró teába. A tésztáját tekintve is igazi vajas süti, csak éppen én részben kókuszolajat használtam (spórolok vele, mert itt nem lehet kapni, ezért van benne vaj is).
Sajnos (?) nem lesz igazi ajándék ez, én fogom elfogyasztani, mivel  a határidő karácsony előtt 10 nappal lejár. Az persze nem kizárt, hogy készítek majd egy újabb adagot ajándékba, az almondellából biztosan. :)
Hozzávalók:
-27 g kókuszreszelék
-50 g mandulaliszt
-13 g vaj
-27 g kókuszolaj
-1 tojássárgája
-30 g eritrit
-1 kk. szódabikarbóna
-1 tk. fahéj
-1 kk. szegfűszeg
-narancs- és/vagy citromhéj (opcionális, nekem nem volt, de nagyon jó lehet benne, a lényeg, hogy minél karácsonyibb illatot árasszon)
A tésztát jól összegyúrtam, folpackban egy hosszú, 2 cm-es hurkát készítettem, amit négyszög keresztmetszetűvé formáltam és mélyhűtőbe tettem  20 percre. Ezután éles késsel 0,5 mm-es szeletekre vágtam (a pelo tésztát nem lehet vékonyabbra vágni sajnos) és lyukat fúrtam rájuk. Sütőpapíron 180 fokon 12 perc alatt megsütöttem. Vigyázni kell, mert melegen még széteshet. A lyukakba cérnát fűztem és teafilternek álcáztam őket. :)
Nem a legeslegszebb süti, az alapanyagok miatt elég textúrált, de lehet még olvasztott csokiba mártani, esetleg utána kókuszreszelékbe, mákba stb. Annak, aki nem eszik lisztet, cukrot, tejterméket, ideális ajándék lehet. A paleo édességekkel általában nem nagyon lehet mellélőni a "mentesen" étkezőknél. Lehet kapni nagyon szép fa teás dobozokat, abban nagyon jól mutatna.





Almondella (mandulakrém):
Igazából lehetne nutella (mogyorókrém) is vagy akár dióból is elkészíthető szerintem.
-100 g darált mandula
-17 g kakaópor
-40 g kókuszolaj
-2 ek. víz
-30 g eritrit
-1 kk. fahéj
Csak össze kell keverni és mehet is az üvegbe. Ezzel lehet megkenni a sütiket, de csak magában elszopogatni egy kanállal is nagyon jó.
A képeken az almondella a másik keksz társaságában látható.