2013. november 16., szombat

Citromos máktorta (majdnem paleo) - Blogkóstoló 13.

 A Csak mert szeretem  blog írója, Janka az aktuális Blogkóstoló házigazdája. Nekem a Timi a konyhában blog rendeltetett, hogy ott szemezgessek a finomságok közül. Ahogy az előző fordulóban, most is két recepten is megakadt a szemem. Az első a Cheesecake-brownie volt, de ahogy tovább nézelődtem, ráakadtam a citromos máktortára, ami már majdnem paleo, nincs benne semmi liszt, így épp csak egy kicsit kellett rajta változtatnom, hogy nekem is megfeleljen. Ha vajat, ami egyesek szerint paleo, mások szerint nem, kókuszolajjal helyettesítjük, akkor egy egész biztosan paleo receptet kapunk.  A receptet majdnem végig követtem, ami nálam nagy csoda. Íme a recept az én "hozzáfőzéseimmel":
Tészta:
-5dkg olvasztott vajjal kikeverünk 3 tojás sárgáját, 1 citrom levét (összesen csak egy citromom volt, így csak a lé fele került bele) és 5dkg cukrot (nálam 40 g eritrit). A 3 tojás fehérjét csipet sóval és újabb 5dkg cukorral habbá verjük (nálam 40 g eritrit). A krémbe belekeverünk 20dkg darált mákot, 1tk sütőport, a citrom reszelt héját (ez nálam nem volt) és végül lazán összeforgatjuk a habbal. Kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és ebben sütjük meg a tésztát 150 fokon 30 perc alatt. (Én sütőpapírt tettem a formába és 200 fokon sütöttem 40 percet, nem értem, hol itt a logika :D)

Krém:
2dl habtejszínt felforralunk. A tűzről levéve 20dkg összetördelt fehér csokit dobunk bele. Addig kevergetjük, amíg fel nem olvad. Berakjuk a hűtőbe pár órára vagy a fagyasztóba (szerintem ott max. 1 óra elég neki). Ha jól kihűlt, fél citrom levével elkeverjük és géppel felhabosítjuk. A legvégén keverhetünk bele még egy citrom reszelt héját.

A krém viszon teljesen más lett nálam:
-1 dl kókuszkrém (ennyi volt nekem)
-fél citrom leve, egész héja
-1 ek. útifű maghéj
-20 g eritrit
Ezt robottal összekevertem, majd rákentem a kihűlt alapra. Az én változatom 50 g CH-ot tartalmaz.






Azt kell hogy mondjam, hogy ez a máktorta meggyőzött. Soha nem voltam valami nagy mákrajongó, nekem az mindig túl száraz volt a dió krémességéhez képest, de ez a torta a citrommal telitalálat. Gratulálok a szerzőnek!
A cheesecake-brownie sem marad ki, két hét múlva megyek egy szülinapra, és magamnak kell desszertet vinnem, majd akkor készítem el, mert így is beleférek a határidőbe. 

2013. november 11., hétfő

Túrós-tonhalas csiga gluténmentesen

Sokkal könnyebb 4 ilyen csigát magammal vinni ebédre, mint egy dobozzal és kiskanállal szerencsétlenkedni. Így is mindig űrlénynek néznek, mert teljesen mást eszem (máskor, más mennyiségben, más időközönként...), mint a többiek. Egyúttal kiderült, hogy barnarizset is lehet őrölni a kávédarálón.
Hozzávalók:
-150 g túró
-64 g zabkorpa
-30 g barnarizslisz
-15 g őrölt lenmag
-1 tojás
-tonhal
Celofán között nyújtottam ki, rászórtam a tonhalat és ugyancsak a celofán segítségével feltekertem, mint ahogy a kekszszalámit szoktuk. 8 részre vágtam és egyhén pirulóra sütöttem. Olyan igazi túrós pogi lett!


Hamis almás-habos süti

Az irányvonal ugyanaz, mint hamis almáspiténél, csak most nem diós alapot használtam.
Hozzávalók (nagyon kicsi adag, 2 személyes):
Töltelék:
-222 g cukkini (1 kisebb) reszelve
-1 1/2 citrom leve
-40 g eritrit
-1 ek. útifű maghéj
-1 tk. fahéj
Ezt megfőztem, jó zselés, nyúlós lett.
Tészta:
-20 g vaj
-20 g zab frissen őrölve (lehet tk. zabliszt is)
-20 g mandulaliszt
-1 tojássárga
-20 g eritrit
Ezt jól összegyúrtam, egy jó pitetésztát kaptam, amit kilapogattam a sütőpapírra. Erre került a hamis alma.
Hab:
-1 tojásfehérje
-20 g eritrit
Felvertem és az "almára" pakoltam. Sajnos úgy tűnik, az eritrittel nem lesz olyan jó pufi a hab, na meg  a robotom karja sem a legjobb.
20 perc alatt, 180 fokon megsütöttem. 29 g CH-ot tartalmaz.


2013. november 10., vasárnap

Diéta karácsonykor is, lemondás nélkül

Jaj, ez a cím most úgy hangzik, mint valami reklámszlogen, de pontosan leírja a lényeget. Arra gondoltam, hogy karácsonyig igyekszem elkészíteni több hagyományos karácsonyi édességet (esetleg sósságot) diétásan, ha kell, teljesen átváltoztatva a receptet, hogy a végeredmény az eredeti ízvilágát hozza vissza, de ne számítson "bűnözésnek" a fogyasztása.
Nálunk hagyományosan mézeskalács és bájgli készült, linzer pedig Szilveszterre. Nekem ez a második diétás karácsonyom lesz, mivel 2012 januárban kezdtem. Tavaly már kitapasztaltam, hogy hamis mézeskalácsot és bájglit nagyon jól el lehet készíteni teljeskiőrlésű lisztből is, cukor- és tejmentesen, most a lisztet is ki kell váltani, de nem okoz gondot. A két legfőbb recept már megvan (receptek a képre kattintva).
Ez lesz a mézeskalács, csak többféle fűszerrel:

 És ez a bájgli, csak hagyományos bájgli formában:

Tavaly már készítettem marcipános szaloncukrot:
http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2012/12/mezeskalacs-es-marcipanos-szaloncukor.html
 Fekete erdő torta az ünnepi ebédhez:
http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2013/08/fekete-erdo-torta-csokifuggoknek-orszak.html

Minden ötletet várok, kíváncsi vagyok, Nálatok mik a hagyományos karácsonyi finomságok, amik megreformálásra várnak!