2013. november 7., csütörtök

Mandulakrémes mákos süti (gluténmentes)

Majdnem paleo, csak a darált kölest kell kiváltani mandula vagy lenmaglisztre.

Hozzávalók:
Piskóta:
-50 g darált mák
-20 g darált köles
-1 tojássárgája
-2 tojásfehérje felverve
-5 ek. kókusztej
-25 g eritrit
A száraz összetevőket, a sárgát és a kókusztejet összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a felvert fehéréjét. Sütőpapírra símítjuk vékonyan és 20 perc alatt megsütjük. Három részre vágjuk.

Krém:
-70 g darált mandula
-35 g eritrit
-5 ek. sűrűbb kókusztej (kókuszkrém)
-4 ek. víz (vagy az egész kókusztej, ha nem sűrű)
-1 ek. útífű maghéj
-1 tojássárgája
Ebből sűrű krémet főzünk pár perc alatt. A három lap közé kenjük.

Almalekváros gluténmentes derelye (1. próbálkozás)

Eddig még csak a hagyományos krumplis gombóctésztából készítettem derelyét valamikor nagyon régen. A gluténmentes liszteknek az a "hibája", hogy nem lesz a belőlük készült tészta olyan könnyen és vékonyra nyújtható. Gyakorlatilag nem lehet nyújtani. Igaz, hogy ez az előnye is ezeknek a liszteknek, így nem kerül az a nyúlós-ragadós izé (lásd csiriz) a belekbe.
Szóval így a tészta elég vastag lett.
Hozzávalók 5 db.-hoz:
-50 g mandulaliszt
-22 g zab frissen darálva
-3 tk. eritrit
-1 tojás
Ezt összegyúrtam és kis gombócokból köröket formáztam, a közepükbe beletettem a fahéjas-szegfűszeges sk. almalekvárt (nincs benne semmilyen édesítő sem tartósító) és összehajtottam. Picit sós, olajos vízben megfőztem. Ez is ugyanúgy feljön a víz tetejére, mikor készen van, mint a hagyományos változat. A kép nem jó minőségű, ráadásul a derelye már be van dobozolva rajta.

2013. november 5., kedd

Őszies pohárkrém kókusztejjel

Azért őszies, mert körte és dió van benne. Ez is nagyon inprovizáció jellegű, volt egy körtém, egy marék dióm és megkezdett kókusztejem, tojásom viszont nem. Ez sült ki (szó szerint) belőle:
Hozzávalók (2 adag):
-1 körte (140 g felvágva)
-50 g darált dió
-25 g eritrit
-kb. 1 1/2 dl kókusztej
-1 tk. útifű maghéj
A darált diót 15 g eritrittel és 3 ek. kókusztejjel összekevertem és két szufléformába szétosztottam. Kicsit sütöttem, közben elkészítettem a krémet, ami a maradék kókusztejből, eritritből és az útifű maghéjból áll. A diós alapra tettem a felkockázott körtét, rátöltöttem a krémet és kb. 25 percig sütöttem. Jó nyúlós lett és nagyon finom! A tetejére fahéjat szórtam.


Cukkinis-quinoás zsömle

Ez most nagyon jó pufisra, igazi zsömlésre sikerült a cukkini miatt. Jól vágható, nem morzsálódik és guszta szendvicset lehet belőle készíteni.
Hozzávalók 3 db. 25 g CH-os zsömihez:
-130 g reszelt cukkini
-97 g darált quinoa (persze lehet 100 g is, nekem most ennyi volt)
-30 g kókuszreszelék
-1 ek. útifű maghéj
-2 tojás
-1/2 tk. szódabikarbóna
-só
 A hozzávalókat összekevertem és sütőpapíron zsömiket formáztam belőle. Elég sokáig kell sütni a cukkini miatt, hogy ne maradjon nyúlós a belseje.

2013. november 4., hétfő

Avokádós palacsinta

Sok banános palacsinta receptet láttam, de én nem eszem banánt. Az avokádóval szerencsére tökéletesen helyettesíthető. Ízlés szerint készíthető sósan vagy édesen is.
Hozzávalók 2 személyre:
-1 avokádó pürésítve (143 g)
-20 g kókuszreszelék
-50 g zabkorpa
-2 tojás
-1 ek útífű maghéj
-víz
Sajnos serpenyőben nem sikerült megsütni, nem akart összeállni, így végül sütőpapíron, tepsiben sütöttem meg a lapótyákat. Adagonként 25 g CH-ot tartalmaz.