2013. október 26., szombat

Mandulás-kakaós paleo torta

Ha egyszer hétvége van, akkor muszáj valami édességet készítenem. :)
Ez mandulatortám kicsit megvariált változata.
Hozzávalók:
Piskóta:
-100 g őrölt mandula
-30 g eritrit
-2 felvert tojásfehérje
-csipet szódabikarbóna
-2 ek. kakaópor
-fahéj
Krém:
-2 tojássárgája
-25 g eritrit
-20 g kókuszreszelék darálva
-15 g kókuszolaj
-2 ek. útíifű maghéj

A piskótához összekeverem a száraz összetevőket majd beleforgatom a fehérjét. Sütőpapíron két kerek lapot sütöttem belőle. A krémet csak összefőztem, amig besűrűsödött és 1-2 percig rotyogott.
Az egész csak 24.74 g CH-ot tartalmaz. Én négy szeletre vágom.



2013. október 25., péntek

Apróságok vegyesen

Most három nagyon egyszerű ételt írok le, nem is nevezném receptnek.

Zablepény paradicsomszósszal:
-1 tojás
-tk. zablisz
-só
Ebből palacsintasütőben egy lepénykét sütöttem.
-paradicsompaszta
-só, bors
-hagyma
-útufű maghéj
Ebből mártást készítettem.
Nagyon finom, spagettis, pizzás ízvilága van és nagyon gyorsan megy.
Paleo rántott hal sütőben:
-25 g mandulalisz
-1 tojás, só
A haldarabokat sóztam, borsoztam, előbb a mandulalisztbe, majd a tojásba forgattam. Olajos sütőpapíron sütöttem forró sütőben kb. 20 perc alatt. Nagyon jó lett!
Túrórudi golyó
-kb. 65 g maradék túró
-20 g eritrit
-10 g kókuszreszelék
-8 g csoki
-kakaópor
A túrót, az eritritet és kókuszreszeléket összekevertem, golyókat formáztam belőle, a közepébe pici csokidarabot nyomtam és kakaóporba forgattam. 9 db. lett, egyenként 0,57 g CH-tal.



2013. október 21., hétfő

19. SAD! Diós-mákos bájglipite cukor- és gluténmentesen

Mert hogy ez lett belőle. A téma a dió vs. mák volt és, habár az az igazság, hogy én sokkal inkább diós vagyok, mint mákos, nem akartam kihagyni a mákot sem, mert valahogy úgy érzem, hogy a dió is csak mákkal az igazi és fordítva. Karácsonyra és húsvétra magamnak csak diós bájglit szoktam készíteni, de a hagyományos változatból mindig kerül mákos is az asztalra.
Ezzel a receptel egy új, gluténmentes bájglitésztát is kipróbáltam, és mivel jól vizsgázott, ezt fogom bevetni karácsonykor is, csak persze feltekerve.


Hozzávalók:
Tésztához
-100 g darált köles
-50 g mandulaliszt
-30 g eritrit
-1 tojás
-60 g vaj
-csipet szódabikarbóna
Ezt jól összegyúrtam és a hűtőbe tettem.

Töltelékek:
-100 g darált dió
-13 g xilit
-3 ek. kókusztej (most házi)
-citromhéj

-50 g darált mák
-13 g xilit
-3 ek. kókusztej
-citromhéj

A tortaformába alufóliát tettem és szétnyomkodtam benne a tészt 1/3-át, erre került a diós töltelék, erre a tészta következő harmada (sajnos nem lehet kinyújtani, így csak kisebb darabokban tudtam rátenni), majd a mákos töltelék. A tészta utolsó harmadát a pite tetejére morzsoltam. 170 fokon kb. 35 perc alatt megsütöttem. Összesen 116 g CH-ot tartalmaz.