2013. október 19., szombat

Mandulás-kókuszos-köleskeksz

Egy nagyon finom fahéjas vajas keksz kerekedett ezekből a hozzávalókból. Pocak Panna receptjéből inspirálódtam.
Hozzávalók:
-80 g darált köles
-70 g mandulaliszt
-50 g darált kókuszreszelék
-35 g xilit
-10 g eritrit
-2 tojás
-só
-20 g vaj
-fél tk. fahéj
Összegyúrtam és hűtőbe tettem. Gombócokat formáztam belőle, amiket két sütőpapír között kilapítottam és 180 fokon kb. 12-15 perc alatt megsütöttem. 48 db. lett belőle, összesen 100 g CH-tal.
Úgy érzem, gyakran fogok ilyen kekszet tízóraizni.


Blogkóstoló 12. forduló - Pirosribizlis habos csoda

Számomra ez az első Blogkóstoló. Volt szerencsém Rebarbara gusztábbnál-gusztább recepteket tartalmazó blogjából szemezgetni. Kettőt is kiválasztottam: a Feketeribizlis habos csodát és a Zabfalatokat. Most a tortát készítettem el, de a zabfalatok sem merülnek feledésbe.
A recepten kicsit változtattam, hogy beépíthető legyen a diétámba és a kisméretű tortaformámba. :) Na meg nem is tudtam előteremteni minden hozzávalót.

Hozzávalók nálam:
-75 g tk. zabliszt
-50 g vaj
-20 g eritrit
-fél tojás sárgája
-2 ek. citromlé


A krém:
-2 dl kókusztej
-1 1/2 tojás sárgája
-1 ek.  útifű maghéj
-2 ek. eritrit

100 g pirosribizlikompót natúran eltéve

 A habsipkához:
-2 tojás fehérje
-30 g eritrit
-1/4 citrom leve

Az elkészítésnél ugyanúgy jártam el, mint Rebarbara.





2013. október 17., csütörtök

Quinoás kenyér

A quinoa nem is igazi gabona, hanem a paraj és a cékla rokona, Dél-Amerikából származik. Használható köretnek rizs helyett, elkészíthető édesen, sósan és megőrölve sütni lehet belőle. Ahogy én is tettem a kenyér világnapján.

Hozzávalók:
-130 g őrölt quinoa
-10 g őrölt szezámmag
-10 g őrölt lenmag
-20 g kókuszreszelék
-1 ek útifű maghéj
-1 tojás
-1 ek. almaecet
-só
-víz
-1 csapott tk. szódabikarbóna
A quinoát először meg kell mosni, mert állítólag keserű ízű szaponin van rajta. Én nem mostam meg valami alaposan, de nem éreztem rajta semmit. Lehet, hogy előmosott az enyém?
Mindent összekvertem, hagytam egy kicsit dagadni és 20 perc alatt 180 fokon megsütöttem. Tényleg nagyon jó ez a quinoa! Csak kár, hogy nincs valami szép magyar neve.
216 g-os kenyér 93,2 g CH-tal.


2013. október 16., szerda

Paleo mandulapuding (tejbegríz helyett is)

Egy mandulalisztes zacskón írta, hogy gríz helyett lehet használni tejben is. Kutattam kicsit a neten, de nem találtam semmit tejbemanduláról. Hát fogtam magam és tettem egy próbát. Bár minden próbálkozás ilyen jól sikerülne az életben! Tejbegrízes íz, állag és marcipános beütés.

Hozzávalók:
-73 g darált mandula
-5-6 ek. kókusztej
-1 tojássárgája
-20 g eritrit
-15 g xilit
-1 ek. útifű maghéj

Az összetevőkből krémet főztem és a tűzről levéve kicsit még sűrítettem a maghéjjal. Eperlekvárral és fahéjjal tettem "tejbegrízesebbé".


2013. október 15., kedd

Zabpelyhes-avokádós süti

Keksznek indult, lagalábbis az eredeti, banános változatot még keksznek hívták. Ez valahogy túl folyékony lett, így egy labpan sütöttem meg és felvágtam.

Hozzávalók:
-1 tojás
-1 avokádó pürésítve
-53 g zabpehely
-1 tk. fahéj
-10 g kókuszolaj
-10 g xilit
-1 ek. útifű maghéj
Összkevertem és hagytam kicsit szikkadni, mert a zabpehely és a maghéj is sok nedvességet magába szív, így krémesebb lesz a végeredmény. Sütőpapíron elsímítottam és megsütöttem 180 fokon 15 perc alatt. 10 szeletre vágtam, egyenként 5 g CH tartalommal.


Túrós lepény eperlekvárral

Hozzávalók:
-200 g tehéntúró
-1 tojás
-30 g tk. zabliszt
-25 g kókuszreszelék
-50 g xilit
-fahéj
-eperlekvár a tetejére
Nem nagy kunszt elkészíteni, csak minden össze kell keverni, sütőpapíros formába tenni és 30 perc alatt 180 fokon készen lesz. Hidegen, melegen egyaránt finom.


Zabos félpaleo kenyér

Azért nevezem félpaleonak, mert a zabot (nem pelyhet) én őröltem  meg, a többi hozzávaló meg egyértelműen paleo.

Hozzávalók:
-70 g durvára őrölt zab (egész szemek is maradtak)
-10 g őrölt lenmag
-20 g őrölt szezámmag
-30 g kókuszreszelék
-10 g útífű maghéj
-szódabikarbóna
-1 tojásfehérje felverve
-só
-víz
A tojásfehérjén kívül minden hozzávalót összekevertem egy kis vízzel, és hagytam, hogy az útífű maghéj megszívja magát. Ezután hozzákevertem a fehérjét és megsütöttem (tűpróba).
290 g-os kenyér lett 59 g CH tartalommal.
Kép sajnos nincs róla.

Kesukrémes-almás kosárka

Sok receptet láttam már kesudiókrémmel, de még nem készítettem eddig semmit kesuból. Pedig érdemes. :)

Hozzávalók:
-150 g natúr kesudió
-10 g xilit
-20 g eritrit
-zselatin vízben feloldva
-almalekvár vagy reszelt, fűszerezett alma a tetejére

A kesudiót egy éjszakára beáztattam, majd összeturmixoltam egy kis vízzel(kávédarálóban, na), amig krémes, fehér, tejfölszerű masszát kaptam. Ezt édesítíttem és egy kis zselatinnal besűrítettem. Erre került az almalekvár. 5 darab lett belőle, egyenként 12 g CH-tal.

Cukkinis paleo brownie

Készítettem már céklás browniet és nem paleo cukkiniset is, de ez lett a legkrémesebb.

Hozzávalók:
-1 reszelt cukkini (192 g)
-50 g kókuszreszelék
-30 g xilit
-3 ek. kakaópor
-1 tojás
-1 ek. kókuszolaj
-fahéj
Csak összekevertem az összetevőket és 180 fokon 25 percet sütöttem.