2013. október 4., péntek

Svéd mandulatorta kicsit másképp

Ez egy egyszemélyes tortácska, gluténmentes és majdnem paleo.  Csak a vaj van pluszba, de azt akár ki is lehet hagyni.

Hozzávalók:
Piskótához:
-64 g darált mandula
-10 g xilit
-10 g eritrit
-1 tojásfehérje felverve
A fehérjéhez felverés közben hozzáadom az édesítőket, majd beleforgatom a mandulát. Két kis piskótát sütöttem sütőpapíron.
Krémhez:
-1 tojássárgája
-3 ek kókuszkrém
-kb. 20 g vaj
-10 g xilit
-10 g eritrit
-1 kk. mandulaaroma
-1 ek. útifű maghéj
Krémet főztem, majd a maghéjjal kicsit besűrítettem. Összeállítottam és a tetejét mandulával díszítettem.



2013. október 3., csütörtök

Avokádós nyers brownie - vagy amit akartok

Mivelhogy nem csak brownie-nak lehet nevezni ezt a finomságot, hanem csokikrémnek, csokipudingnak is.  Mindemellett nyers, glutén-, tojás-, tej-, cukormentes és paleo is.

Hozzávalók:
-25 g feketecsoki (most xilites, máskor sajnos csak egyéb édesítőset tudok használni)
-1 ek, kókuszkrém
-23 g mandulaliszt (nyugodtan lehet 20 vagy 25 g is)
-1 pürésített avokádó (143 g)
-30 g eritrit
-2 ek. kakaópor
-1 ek. útifű maghéj
A csokit a kókuszkrémmel vízfürdőben összeolvasztom. A pürésített avokádóhoz mindent hozzáadok és hűtőben dermesztem. Ennyi az egész. Nutellának is használható, csak éppen ez almondella.

2013. szeptember 30., hétfő

Diós köleskeksz (tojásmentes)

Nagyon kevés hozzávalóból nagyon finom és egészséges keksz.

Hozzávalók:
-70 g darált köles
-70 g darált dió
-20 g xilit
-60 g vaj
Összegyúrtam, fél órára hűtőbe tettem, kis rudacskákat formáltam belőle, majd sütőpapíros tepsiben 10 perc alatt megsütöttem. 29 db. lett, 2,3 g CH tartalommal.

Krémsajtos minilepény házicsoki ízvilággal

Nem tudom, mitől lett házi csoki íze, de nagyon jóóó!
Hozzávalók:
-70 g tejszínes krémsajt
-fél citrom leve
-20 g xilit
-20 g mandulaliszt
-1 ek. kókuszkrém
-2 ek. víz
Robottal összekevertem és 25 perc alatt megsütöttem. Ennyi az egész. Lehetett volna díszíteni is, de ezt most csak magamnak csináltam, önző módon.

Batátás (édesburgonyás) köleskenyér

Már írtam ilyet, de most ez az eddigi legjobb gm. kenyerem! A batáta és a köles is lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaznak, gluténmentesek és nagyon finomak. :) Nem utolsó szempont, hogy a kenyér nem morzsálódik, mint a legtöbb gm. és nem is "szalonnás", mint a korábbi cukkinis változat.

Hozzávalók:
-most 368 g batáta (szóval kb. 350 g) megfőzve, pürésítve
-100 g darált köles
-10 g darált lenmag
-10 g darált útifű mag
-1 ek útifű maghéj
-1 tojásfehérje felverve, a masszába forgatva
-1 tk. só
415 g-os kenyér lett, 150,4 g szénhidráttal és sütőtökízzel. :)