2013. szeptember 17., kedd

Köleslisztes darált keksz (édes)

A kölesről sok helyen olvasni, hogy milyen egészséges,  a hajnak és a bőrnek is jót tesz. Én csak annyit tudnék hozzátenni, hogy nagyon FINOM is! Mostanában reggelire kölest eszem, mert eléggé ráuntam már a kenyér-reggelire. Nekem kifejezetten jól esik meleget enni olyankor. Szóval ennek apropóján gondoltam, hogy kipróbálom a kölest lisztként is. Bevált!

Hozzávalók:
-100 g darált köles
-20 g mandulaliszt
-56 g rizsliszt
- 40 g xilit (elhagyható, akkor viszont sózzuk és fűszerezzük)
-2 tojássárgája (már csak ezért is megérte a zabos kenyérrel egyszerre készíteni, két tojás elég volt a kettőhöz)
-kb. 120 g vaj
-1 kk. sütőpor
Összegyúrtam és guszta kis kekszeket daráltam belőle. Darálatlanul a babapiskótára emlékeztet. Vigyázni kell, mert könnyen megéghet.


Zabos-kókuszos kenyér

Eddig ez a legjobban sikerült gluténmentes kenyerem! És jobb a régebbi teljes kiőrlésű lisztes próbálkozásoknál is.

Hozzávalók:
-209 zabpehely (ennyi volt itthon)
-50 g kókuszreszelék
-20 g barnarizsliszt
-2 felvert tojásfehérje
-víz
-só
-1 kk sütőpor
A száraz részt összekevertem és vizet adtam hozzá. Le kellett volna mérnem, hogy mennyi víz kellett. :( Szerintem látszik, hogy mennyi kell, másnak nem biztos. Ehhez még hozzáadtam a fehérjét és 50 percet sütöttem. A kép nem a legszebb, de a lényeg látszik. A kenyér 609 g-os lett.

2013. szeptember 16., hétfő

SAD 18. Almás rétes paleo módra

Igazából még soha semmilyen rétest nem ettem, így nem is volt viszonyítási alapom. A rétes igazi hagyományos és szerintem népies édesség. Persze az igazi teljesen máshogy készül, de azt a változatot sem én sem a többi diétázó nem ehetné meg. Ez viszont szerintem kárpótol. :)

Hozzávalók:
-3 tojásfehérje
-3 ek víz
-1 ek citromlé
-1 csipet szódabikarbóna
-280 g alma
-20 g xilit
-fahéj
-1 ek útifű maghéj

Az első 4 összetevőt összekevertem és 3 "palacsintát" sütöttem belőle serpenyőben. Így utólag rájöttem, hogy talán olajos sütőpapíron, sütőben jobb lett volna, kevésbé szakadnak szét a palacsinták. Egymás mellé tettem őket, hogy részben fedjék egymást.
A töltelékhez lereszeltem az almát, xilitet és fahéjat kavartam hozzá és kicsit hagytam állni. Közben kevés levet engedett, de az utólag hozzákavart útifű maghéj felszívta és kicisit sűrítette az almás tölteléket, amit a "rétestésztára" terítettem és feltekertem. 5 percet sütöttem, hogy kicsit összeálljon, ettől még az alma nyers marad.



Őszi ékszerek

Múlt héten gyurmáztam, szombaton kiégettem, összeszereltem, tegnap fotóztam. Íme:













Mostantól eladásra, rendelésre is készülneki ilyesmik:
https://www.facebook.com/pages/T%C5%B1p%C3%A1rna-%C3%A9s-habver%C5%91/199063226939210