2013. augusztus 30., péntek

Hókocka paleo módra

Tulajdonképpen csak kicsin múlott, hogy nem lett paleo. Eredetileg kókusztejjel akartam készíteni, de van itthon megbontott cukormentes főzőtejszín, amit el kell használni.
A hókocka volt a kedvenc süteményem, majdnem bármennyit meg tudtam enni belőle, utána persze vagy elég rosszul voltam vagy lelkiismeretfurdalásom volt, leginkább mindkettő. Érdekes módon még nem készítettem el ennek a diétás változatát, most itt az idő.
Eredeti recept Mamától:
25 dkg lisztből, 1 tojásból, 1 dl tejből, 7 dkg vajból, fél csomag szalakáliból tésztát gyúrunk, tepsi hátán 3 lapot sütünk.
Krém: 2 pohár tej, 3 ek liszt, vanília, 2 egész tojás, ebből sűsű krémet főzünk, lehűtjük. 250 g vajat 250 g porcukorral habosra kavarunk, hozzáadjuk a péphez és együtt kavarjuk. Összerakjuk a lapokat, porcukorral leszórjuk.

És most a saját verzió:
Tészta:
-10 g kókuszreszelék
-30 g mandulaliszt
-15 g xilit
-3 tojás
A tojásokat a xilittel felverjük, utána fokozatosan adjuk hozzá a lisztet és a reszeléket.
Ebből három lapot sütünk sütőpapíron.
Krém:
-2 tojás
-2 csésze kókusztej (vagy tejszín vagy tej)
-3 tk útifű maghéj
Ebből sűrű krémet főzünk.
-35 g kókuszolaj
-50 g xilit
Ezt elkeverjük majd hozzáadjuk a péphez. Csomómentesre keverjük.
Összeállítottam a tésztát és kókuszreszelékkel szórtam.



Az egész mindössze 56,5 g CH-ot tartalmaz, össze sem lehet hasonlítani az eredetivel, igaz, méretbeli különbségek is vannak: kétszer olyan magas és háromszor kisebb alapterületű. És finom! És hókocka!

2013. augusztus 29., csütörtök

Gluténmentes zsemle (lassú felszívódású)

-100 g barnarizsliszt
-77 g zabpehely
-29 g zabkorpa
-4 ek útifű maghéj
-2 ek útifű mag (mindenestől)
-tejszín (lehet csak víz vagy kókusztej is) és víz, hogy jó állagú legyen
-só, pizza fűszerkeverék
-fél csomag sütőpor
5 db. 30 g CH-os zsömi lett belőle, nagy muffinformában sütöttem.


2013. augusztus 26., hétfő

Cukkinis kenyér gluténmentesen, lassú felszívódású szénhidrátokkal

A cukkini finom, krémes állagot kölcsönöz neki, persze kérdés, hogy egy kenyérnek krémesnek kell-e lennie. Legközelebb cukkini nélkül is kipróbálom.
Hozzávalók:
-1 reszelt cukkini (233 g)
-4 ek útifű maghéj
-130 g barnarizsliszt
-40 g mandulaliszt
-2 ek lenmag
-1 tojásfehérje
-fél zacskó élesztő
-fél zacskó sütőpor (ez ki is maradhatott volna, az élesztő viszont jól jött, kétszeresére növelte az adagot)

Mindent összekeverünk, 90 percet kelesztjük, kb. 45 percet sütjük. Jól szeletelhető.

2013. augusztus 25., vasárnap

Batátás rántotta

Hozzávalók:
-batáta reszelve
-2 tojás
-3 ek tejföl
-só, főszerek
-sajt felkockázva
A batátát kevés kókuszzsíron egy serpenyőben megpirítjuk. A tojásokat a tejföllel és a fűszerekkel elkeverjük és ráöntjük a batátára. Megszórjuk a sajttal és megsütjük.

Csipke, filc és bőr ékszerek. Henna minta fadobozra

Mostanában divatosak a gallérnyakláncok. Én nagyon nem szeretem a gallérokat, de a csipke jöhet, ha fodros és kerek. A virágok egy-egy csipkecsíkból készültek.


Filc és bőr kitűző/hajdísz.

Filcdíszes nyaklánc.
Kistáskák tavalyról keresztszemes hímzéssel.

Hennázom a hajamat is már 13 hónapja, de eddig még nem gondoltam arra, hogy másra is használhatnám a port. Most a maradékkal megpróbáltam feldobni egy fadobozt, de hiába volt rajta a massza 5 órát, mégis elég halvány lett.