2013. augusztus 24., szombat

Első kürtőskalácsom diétásan, sütőben

Kb. 2 éve nem ettem kürtős kalácsot, ami nem csoda, mert a rajta levő cukorréteg rosszabb, mint egy nagy pofoncsapás. :) Xilittel nyilván nem lehet ugyanazt elérni, mert nem karamelizálódik, de amúgy is a dióval vagy kókuszreszelékkel megszórt változatot szerettem jobban. Úgy érzem, sikerült most összehozni az igazi körtős ízt, persze másnak valószínűleg ez nem elég édes, de  csak több édesítőt kell tenni hozzá és kész.

Hozzávalók:
-150 g tk. liszt
-fél zacskó élesztőpor
-1 tojás
-15 g vaj
-4 ek tejföl
-20 g xilit
-4 csepp stevia
-1 csipet só
-kókuszreszelék vagy darált dió a szóráshoz
A hozzávalókat összegyúrtam, 5 percig dagasztottam, majd 1 órát kelesztettem. Egy sörös dobozt bevontam alulfóliával és kicsit beolajoztam. Erre csavartam fel a tésztát, majd kókuszreszelékben meghempergettem. lefektetve jó sütni, 2-3-szor megforgatni.


2013. augusztus 22., csütörtök

Házi marcipános szivárványhab

 Innen jött az inspiráció:
http://tv2.hu/musoraink/stahl_konyhaja/132306_marcipanos_szivarvanyhab.html
A marcipánt házilag készítettem, ételszínezék helyett gyümölcsöt használtam.
Hozzávalók 4 pohárkához:
-60 g mandula
-mandulaaroma
-30 +10g xilit
-200 ml habtejszín
-1 kiwi
-40 g feketeribizli
-kakaópor

A mandulát ledaráljuk, összekeverjük a 30 g xilittel, az aromával és egy kis vízzel, majd összegyúrjuk. Kb. negyedét félretesszük a golyócskáknak. A többit egy kis tejszínnel kis láng fölött összekeverjük, a többi tejszínt felverjük 10 g xilittel. A marcipánt beleforgatjuk a habba, feléhez hozzákeverjük a ribizlit, feléhez a pépesített kiwit. Poharakba rétehezzük és kakóporba forgatott marcipángolyócskákkal díszítjük.


2013. augusztus 21., szerda

Zabpehelyfasírt

Nagyon finom! Ezután gyakrabban fog szerepelni az étrendemben. :)
Hozzávalók:
-62 g zabpehely (persze lehet 60 is)
-kb. 1 dl víz vagy valamilyen alaplé
-1 ek krémsajt
-1 tojás
-1 kk. só
-pizza fűszerkeverék
A zabpelyhet beáztatjuk a vízbe, amig jól megszívja magát, hozzáadjuk a többi összetevőt és éppen csak kicsit olajos serpenyőben megsütjük a lapótyák mindkét oldalát.